Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Ausztrál politikus szólt vissza a zsarolást emlegető Djokovic-famíliának

Nánási Antal

Publikálva 02/12/2021 - 20:20 GMT+1

Egyre biztosabbnak tűnik, hogy Novak Djokovic nem lesz ott a 2022-es Ausztrál Openen, a körülötte zajló szájkarate azonban egyre komolyabb méreteket ölt.

Novak Djokovic és Srdjan Djokovic

Fotó: Getty Images

Sebességi fokozatot váltott az Ott lesz-e az Ausztál Openen Novak Djokovic c. folytatásos teleregény.

Aki válaszol: Martin Pakula, Victoria állam sportminisztere.
Túlzás nélkül állítható, hogy teniszező versenyprogramját nem övezte még annyi kérdőjel, és ezzel együtt médiaérdeklődés, mint Novak Djokovic 2022-es Ausztrál Open szereplését. Mint ismert, az év első Grand Slam-tornáján csak és kizárólag csak COVID-19 ellen beoltott játékosok vehetnek részt, mindenfajta kiskaput, extra karantén lehetőségeket, és egyéb menekülő útvonalakat ugyanis lezárt a versenyt szervező Tennis Australia, valamint Victoria Állam kormánya.
Csakhogy a torna kilencszeres bajnoka, Novak Djokovic éppenséggel egyik oltást sem vette még fel vagy ha mégis megtette volna, akkor ügyesen titkolja mindezt. A minap a hangzatos nyilatkozatokkal sohasem fukarkodó édesapja, Srdjan Djokovic jelentette ki, hogy fia nagy valószínűséggel nem lesz ott Melbourne-ben, mert az oltottsági kötelezettség a személyi jogainak páros lábbal való megtiprása. Ezen felül a fenti nyilatkozatban az is elhangzott, hogy a kötelezően igazolandó átoltottsággal, mint követelménnyel a verseny, és tágabb értelemben Victoria Állam kormánya egyenesen zsarolja a világelsőt. Márpedig ő nem enged a zsarolásnak.
A Djokovic-papa által kétségkívül megszólított ausztrál állami szerv nevében Martin Pakula sportminiszter reagált a kormánya ellen felhozott vádakra.
"Ha külföldi sportolóként egy idegen országba érkezel, felelősséggel tartozol a helyi közösségnek azzal, hogy igazodsz a helyi szabályokhoz. Épp ezért kérjük a hozzánk érkező teniszezőket, hogy kövessék azokat a szabályokat, amelyek Victoria állam lakosaira is vonatkoznak.”
A témában nem először, és gyaníthatóan nem is utoljára megnyilvánuló sportvezető hozzátette:
"Semmiféle zsarolásról nincs itt szó, az egyetlen figyelembe vett szempont az állam lakosságának védelme. Szeretném világossá tenni, hogy remélem, Novak Djokovic beoltatja magát és itt lesz az Ausztrál Openen. Amennyiben mégis másképpen dönt, az az ő dolga.”
Pakula miniszter úr tehát kijátszotta a "ha Rómába jössz, viselkedj a római törvények szerint” kártyáját, ami, ha belegondolunk, nem is lehetne egyértelműbb. Teljesen természetes dolog, ha egy ország megszabja azokat a kereteket, amelyeken belül működni kíván, és az ezekhez való igazodást megköveteli az oda érkezőktől. Habár nem mostanság volt, de azért emlékezhetünk például azokra az időkre, amikor a Forma-1-es autók döntő többségét dohánytermékeket gyártó cégek reklámjai borították be. Amikor a mezőny egy olyan országba érkezett, amely tiltotta a füstös termékek népszerűsítését, a Ferrari vagy épp a BAR-Honda is másképp nézett ki egy picit, de ettől még nem léptek vissza a rajttól, és pláne nem hagyták kétségek között tulajdonképpen az egész világot, hogy most akkor ott lesznek a versenyen, vagy sem.
Novak Djokovic Australian Open 2021
Novak Djokovic esetében egy eldöntendő kérdés kapcsán tűnik úgy, hogy nem tud dűlőre jutni. Adott egy verseny, amit eddig kilencszer nyert meg, és ami ideális helyszíne lenne a huszonegyedik Grand Slam-trófeája megszerzésének. Másrészt adott egy helyzet, amely mellett a viágjárvány kezdete óta elkötelezte magát, és történjék bármi is, makacsul kitartott, és kitart mellette. Látszólag nem feloldhatatlan ellentét, a világelső mégsem akar színt vallani, inkább ködösít.
Egy biztos, most már csak akkor vehetne részt az Ausztrál Openen, ha azt jelentené be, hogy november folyamán felvette az első adag vakcinát. A rendkívül szigorú ausztrál szabályok ugyanis azt is megszabják, hogy legkésőbb mikor kellett felvenni a vakcina adagokat ahhoz, hogy a megfelelő védettség kialakuljon az Ausztráliába való beutazás december végi-januári eleji időszakára.
Ezen felül, gondoljunk csak bele, az Ausztrál Opennek, mint versenynek, mégis miért állna érdekében távol tartani Novak Djokovicot? A szerb világelső kilenc győzelmével örökre beírta magát a Happy Slam történelemkönyvébe, tulajdonképpen otthon érzi Melbourne-ben magát. Ausztráliában népes délszláv kolónia él, akik élnek-halnak anyaországukért, amit évente két héten keresztül épp Novak Djokovic testesít meg a számukra. Ha pusztán a számok nyelvére fordítjuk le mindezt, Nole távolléte az ő távolmaradásukat is generálja, a bevételkiesés pedig egészen biztosan nem állhat szándékában egyetlen józan gondokodású versenyszervezőnek sem.
A fő kérdés valóban az: hol húzódik a profi sportolói felelősség és példamutatás, valamint az ego közötti határvonal? Hamarosan minden kétséget kizáró válaszokat kapunk a fenti és az ebből fakadó további kérdésekre.
Forrás: ubitennis.net
Ne maradj le semmiről, iratkozz fel az Eurosport napi hírlevelére is!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés