Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A férfi döntő elé

Eurosport
Eurosport

Publikálva 30/01/2010 - 19:00 GMT+1

-

Fotó: Eurosport

picture

murray-federer_1568593c

Fotó: Eurosport

Kicsit el voltunk kapatva tavaly, hiszen a négy Grand Slam döntőből háromban csak az ötödik játszma döntött, ezt a tempót pedig nehéz lesz tartani.
Mégis ha véletlen sikerül is, akkor azt hiszem itt a legkönnyebb tippelni. Ha öt szettes, akkor alighanem Murray. És nem azért, mert Rog ne bírná erővel a hosszú meccseket a fiatalok ellen, vagy annyira az számítana, hogy ő több időt töltött a pályán, vagy valami ilyesmi, hanem azért, mert úgy hiszem ha Murray eljut idáig, akkor az ötödiket azt már az alapjátékával, a kontrával is behúzza.
Egy ötödik szettben nagyon nehéz már valakit letolni a pályáról, ott már nagyon nehéz felépíteni a pontot háromszor-négyszer. És az ötödikben nagyon nehéz már olyan hatékonyan adogatni, hogy az ember az előzőeket elkerülje. Utóbbi egyébként talán még az oka is lehetett annak, amiért Federer elvesztette tavaly a hitét a végére. Nem csak itt Rafa, hanem a US Openen Delpo ellen is.
Az megint más kérdés, hogy lesz-e öt szett. Én inkább mondanék nemet, mint igent. Az öt szetthez kell ugye két jól játszó ember, vagy legalább egy hullámzó, fordulatos meccs.
Előbbi éppen össze is jöhet az elődöntők alapján, csak ha Federer jól játszik, ha a legjobbját nyújtja, akkor befejezheti háromban is nyugodtan. Ha meg nem, akkor meg kikaphat, mielőtt eljutna az ötödik szettig.
És ez volna a legfontosabb.
Amennyiben Andy Murray nem tele nadrággal érkezik, amennyiben azt nyújtja, amit a tornán eddig, akkor csak a legeslegjobb Federer nyerhet. És azt hiszem ez nagyon nagyon más, mint ha azt mondjuk, amit eddig szinte mindig mondhattunk: hogy ha Federer a legjobbját nyújtja, akkor nyer.
Mats azt mondta tegnapelőtt, hogy Rog nem szereti, ha túlgondolkodják a pályán. Már pedig ha nem száz százalékos, akkor bizony túl fogják. Murray nagyon okos, színes teniszt játszott az egész tornán. Persze el lehet azt is kerülni, hogy egyáltalán szóba kerüljön a gondolkodás, de ahhoz Fednek iszonyatosan precízen, nagyon kevés hibával, és borzasztó agresszívan kell játszania.
Akad aztán egy teljesen másmilyen forgatókönyv is.
Ott előkerülnek már Murray idegei is. Azt nem hiszem, hogy még egyszer olyan megilletődött lesz, mint amilyen volt a US Open döntőben, és ezáltal azt sem hiszem, hogy Rog erős kezdése még egyszer olyan sokat érhet, mint akkor. De az lehet, hogy mondjuk az első két szett esetleges szoros végjátékában Murray beremeg. Ne felejtsük nagyon nagy rajta a teher. 150 000 éve nem nyert brit Grand Slamet. Szerintem amióta olvasni tud, minden nap két cikket legalább találhat a brit lapokban, ahol ez legalább egy félmondat erejéig megemlítésre kerül. Az utóbbi időben már kiegészítve azzal, hogy ő lesz a megmentő. És ez csak az egyik, és korántsem biztos, hogy a nagyobbik fele annak a nyomásnak, ami rajta lesz.
A másik felét ő teszi saját magára. Tudja, és ez így is van, hogy már érett egy Grand Slam győzelemre. Azt is tudja, hogy más korban talán már össze is jött volna, de most nem más kor van. Ha túlontúl elvárja magától a győzelmet, az a vesztét okozhatja. Azt akartam írni még, hogy pont emiatt nyerhet is éppen, de ez nem biztos, hogy igaz.
Szóval szerintem az első két szett szoros lesz, lehet, hogy mindkétszer rajta lesz a hetes is az eredményjelzőn. Ha Murray nem bukja el mindkettőt, jók az esélyei.
Csak én azt hiszem el fogja.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés