Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Andy Murray néhány versenyen még elindul, utána hosszabb szünetet tervez

Németh Dániel

Publikálva 07/02/2022 - 12:05 GMT+1

A rotterdami tornára készülő skót elmondta, tervei szerint egyetlen salakos versenyen sem lép pályára a 2022-es idényben. Azért döntött így, mert az előző években meggyűlt a baja ezen a borításon a sérülésekkel, a rendelkezésre álló extra időt pedig a felkészülésre fordíthatja. Andy Murray azt is hozzátette: ez nem zárja ki, hogy a jövőben elinduljon néhány salakos tornán.

Andy Murray - fotó: Paul Crock

Fotó: AFP

Andy Murray kihagyja a salakpályás szezont 2022-ben.


A korábbi világelső biztató formában kezdte az idényt, Sydneyben döntőbe jutott – 2019 után először játszhatott ATP-tornagyőzelemért – az Australian Openen pedig Nikoloz Basilashvili személyében egy kiemelt játékost búcsúztatott az első körben. Ezt követően némi meglepetésre sima három szettben kikapott Taro Danieltől, ami után csalódottan értékelt, és arról beszélt, nem az ehhez hasonló eredmények miatt melózta végig az előző két-három évet.
Ezen a héten Murray a rotterdami fedett pályás tornán lép pályára (a versenyt az Eurosport 2-n közvetítjük), amelyet 2009-ben egyszer már megnyert, akkor Rafael Nadal volt az ellenfele a fináléban. Ezúttal szabadkártyásként kapott lehetőséget a főtáblán – egy másik korábbi bajnokhoz, Jo-Wilfried Tsongához hasonlóan –, a torna előtti sajtótájékoztatón pedig a tervei is szóba kerültek. Murray elmondta: valószínűleg a salakpályás szezont teljesen kihagyja az idén.
„2020-ban a US Openen kikaptam Felix Auger-Aliassime-tól, amiből nem igazán tudtam regenerálódni, a salakon pedig még rosszabbak lettek a problémáim. Tavaly hasonló volt a helyzet Miami körül, és a salak akkor sem segített. Beszéltem erről a csapatommal, és ugyan most jól érzem magam, egészséges vagyok, nem igazán szeretném bevállalni ezt a kockázatot” – magyarázta a skót, aki nem zárta ki, hogy a jövőben bevállaljon néhány salakos versenyt.
„Ezzel nem azt mondom, hogy a jövőben nincs esély arra, hogy salakon játsszak. Viszont tavaly nagyon közel kerültem ahhoz, hogy ne lépjek pályára a füves versenyeken, de aztán szerencsére épp Wimbledon előtt kezdtem jobban érezni magam. Ebben az időszakban is tervezek versenyezni, nem arról van szó, hogy semmit sem fogok csinálni, de most ez a terv. Ez lehetővé teszi, hogy pihenjek, regenerálódjak, dolgozzak az erőnlétemen, és ne kockáztassak.”
Murray életében nem ez az egyetlen változás, nemrég edzői stábjában is megjelent egy ismerős arc, aki ráadásul egy régi rivális felkészítéséért is felel. A skót decemberben fejezte be a közös munkát Jamie Delgadóval (akire rövid úton le is csapott Denis Shapovalov), Rotterdamban pedig régi jó barátjával, Dani Vallverduval kezdett el újra együtt dolgozni. Vallverdu 2010 és 2014 között segítette Murray felkészülését, utána Grigor Dimitrov oldalán ért el sikereket, újabban pedig Stan Wawrinkát edzette.
picture

Andy Murray és Dani Vallverdu nem először dolgoznak együtt

Fotó: Getty Images

„Stan régóta a rehabilitációt végzi, és remélhetőleg a közeljövőben visszatér a Tourra, de beleegyezett, hogy Dani néhány héten keresztül segítsen nekem. Rövid távon remélhetőleg olyan emberek vesznek majd körbe, akiket ismerek. Ez elég fontos nekem, Dani és én pedig elég közeli barátok vagyunk 15 éves korunk óta. Mostanra elég sok tapasztalatot szerzett a Touron, sok játékossal dolgozott, szóval úgy gondolom, rövid távon ez elég jó opció és megoldás.”
Nemrég Juan Martín del Potro bejelentette, hogy a régóta várt visszatéréséből inkább egy rövidke búcsúturné lesz, Buenos Airesben és Rio de Janiróban még teniszezik, utána viszont befejezi a pályafutását. Murray, akinek szintén voltak a pályafutását veszélyeztető sérülései, könnyen át tudja érezni az argentin helyzetét, szóba is került a téma a sajtótájékoztatón. A skót azt emelte ki, mennyi szenvedéssel jár, amikor valaki egy súlyos sérülés után a visszatérésen dolgozik.
„Nyilván szomorú ez az egész, mert rengeteg problémája volt a karrierje során, és ilyenkor mindig abban bízik az ember, hogy jobbra fordulnak a dolgok. Ezek a nehézségek, minden, amin keresztül megyünk, a kamerákon kívül zajlanak. Tudom, mert én is voltam ebben a helyzetben, ilyenkor az az ember érzése, hogy egyedül szenved. Hosszú idő után először beszélt erről nyilvánosan, biztos vagyok benne, hogy jobban érzi magát a rengeteg szeretet és támogató üzenet miatt.”
„Megérdemli a szép búcsút. Nem tudom, hogy ez végleges-e, kicsit úgy hangzott, mint amit én mondtam, valószínűleg ő sem biztos benne, hogy reagál majd a térde egy ilyen hosszú kihagyás után. Együtt érzek vele. Tudom, hogy ez egy elképesztően nehéz helyzet, de bízom benne, hogy képes pozitívan lezárni, a szurkolókkal a háta mögött, remek hangulattal, és annyira fájdalommentesen, amennyire csak lehet.”

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés