Ashleigh Barty fél évvel azután, hogy úgy döntött, mindössze 25 évesen, a világranglista első helyén állva visszavonul a tenisztől, most bővebben is beszélt a meglepő fordulat hátteréről.
Barty 2019 és 2022 között három év alatt három Grand Slam-tornát nyert, de márciusban, miután megnyerte az Australian Opent, hirtelen befejezte a pályafutását.
Bár a hazai pályán, Melbourne-ben aratott győzelem volt az ausztrál teniszező pályafutásának utolsó sikere, számára nem ez, hanem a 2021-es wimbledoni győzelem jelentette a fordulópontot.
WTA Finals
Mintha zárt kapu lenne – hova tűntek a nézők a női világbajnokságról?
03/11/2022 - 10:25
„Egyetlen dolog volt a pályafutásom során, amire mindig is vágytam: megnyerni Wimbledont” – mondta Barty a News Corpnak adott interjújában.
De ez után a siker után, 2021 júniusában kialudt bennem a tűz.
A 'My Dream Time' című új könyvében Barty további részleteket árul el arról az időszakról.
"Már nem tudom, hogy miért játszom. Azt hiszem, végeztem" – mondja.
Nem maradt bennem semmi, nincs már meg a szikra.
Annak ellenére, hogy a wimbledoni győzelem után álltása szerint teljesen elveszítette a motviációját, Barty később bronzérmet nyert az olimpián vegyes párosban John Peers partnereként, valamint győzni tudott a Cincinnati Openen és az Adelaide Internationalen.
A folytatás pedig meseszerű volt: 44 év után ő lett az első ausztrál nő, aki megnyerte az Australian Opent, nem is akárhogy, szettveszteség nélkül jutott el a díjátadóig.

Australian Open: Ashleigh Barty Top 5

Ami az igazán extra ebben a történetben, hogy Barty ezeket a sikereket már úgy érte el, hogy pontosan tudta, nem marad sokáig a profi teniszben. A döntés után a nyomás alól is felszabadult, és azóta sem gondolt arra, hogy esetleg visszatérne.
Még nyáron felröppent egy olyan hír, hogy esetleg a golfpályán folytatja a sportolói karrierjét, miután kiderült, részt vesz egy bemutató golftorna-sorozaton, amelyben során a sport világának 24 híressége ragad ütőt. Ezt azonban cáfolta a Guardiannek adott interjújában.
"Egyáltalán nem bántam meg a visszavonulásomat, tudtam, hogy ez volt számomra a megfelelő idő, ez volt az, amit tenni akartam" - mondta.
"A golf egy hobbi és mindig is az lesz. Tudom, hogy mi kell a csúcsra jutáshoz bármilyen sportágban, nincs kedvem vagy akaraterőm elvégezni az ehhez szükséges munkát" - hangsúlyozta Barty.
Akkor arról is megkérdezték, követi-e a teniszt a visszavonulása óta, erre is határozott választ adott:
"Eleget ütöttem teniszlabdát életemben, nincs szükségem arra, hogy azt nézzem, ahogy mások ütik" - mondta.

Ashleigh Barty, aki tud golfozni, de nem lesz golfozó.

Fotó: Getty Images

Azóta sem változott a véleménye, elmondása szerint végre azt az életet éli, amire korábban is vágyott.
Imádom, ahogy most alakul az életem. Még csak nem is fogok eltávolodni a tenisztől... de egyszerűen csak nem fogok teniszezni.
"Magam miatt" – mondta Barty.
Forrás: Eurosport
US Open Nők
A közelgő US Open fő kérdése: ki tud magasabbra ugrani a labdákért?
20/08/2022 - 14:33
Tenisz
Lehet szeretni, lehet utálni Serena Williamset, de a búcsúlevele csontig hatol
10/08/2022 - 15:09