Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Del Potrót hősként ünnepelték élete utolsó hazai profi meccsén Buenos Airesben

Takács Márton

Publikálva 09/02/2022 - 12:44 GMT+1

Egészen elképesztő atmoszférában zajlott Juan Martín del Potro visszatérése a teniszpályákra. A visszavonulását vasárnap bejelentő argentin népünnepélyben részesült a Buenos Aires-i torna Federico Delbonisszal vívott mérkőzése előtt, alatt és után. Valahogy így kell búcsúztatni egy csodálatos sportembert. Videók, fotók és könnyek következnek alább.

Juan Martín del Potro a nagyságához méltó ünneplésben részesült

Fotó: AFP

Juan Martín del Potrót fantasztikus hangulat fogadta a Buenos Aires-i tornán.
Bulihangulatban zajlott Juan Martín del Potro visszatérése a teniszpályákra. A csodálatos argentin teniszező 2019 nyara óta kedden játszott először profi mérkőzést, ráadásul hazájában, Buenos Airesben, ahol hatalmas ünneplésben részesítette a visszavonulását vasárnap bejelentő Del Potrót a lelátó népe. A mérkőzés után Delpo elárulta, hogy ez lehetett az utolsó profi meccse.
Gondoltál már arra, kedves olvasó, milyen lesz a nap, amikor életedben utoljára mész be a munkahelyedre? Amikor jó előre tudod, hogy az utolsó napodra készülsz, utoljára találkozhatsz az addig minden hétköznap látott kollégákkal, utolsó alkalommal ülsz be a tárgyalóba, csinálsz egy kávét a konyhában, vagy mész le egy cigiszünetre? Elképzelted már?
Jó esetben ez 60 felett éri az embert, a csodálatos argentin teniszezőt, Juan Martín del Potrót 33 esztendősen. A US Open 2009-es bajnoka, a riói olimpia ezüst-, a londoni olimpia bronzérmese, a 2016-ban Davis-kupát nyerő argentin csapat vezére február 2-án bejelentette, hogy a még ebben a hónapban sorra kerülő Argentina Openen és a Rio de Janeiró-i Rio Openen tér vissza 2019 (!) nyara után, és négy térdműtétet követően a Tourra.
Aztán vasárnap már azt közölte a széles nyilvánossággal, hogy ahogy visszatér, úgy búcsút is int a profi tenisznek ezen a két tornán, amelyen szabadkártyával indul. Megrázóan vallott szenvedéseiről a sajtótájékoztatón:
"Két és fél éve fájdalommal alszom. Régebben három és fél órát autóztam Tandilba, és most meg kell állnom, hogy kinyújtsam a lábam. Nem szeretem, de ezt kell tennem. Az én harcom az egészségről és az életminőség megnyeréséről szól.
Ma, ha őszinte akarok lenni, ezt az üzenetet kell átadnom. Nem mondhatom azt, hogy a csodára várok, mert ez nem igaz. Tudom, hogy milyen képességeim vannak a teniszben, de azt is tudom, hogy a fizikumom milyen korlátokat szab ennek. Majd később meglátjuk."
Aztán elérkeztünk a keddhez, ahol barátjával, Federico Delbonisszal találkozik az első fordulóban. Már a bevonuláskor úgy ünnepelte Juan Martín del Potrót a full telt házas Buenos Aires-i aréna népe, mintha kedvencük épp Grand Slam-tornát nyert volna, vagy épp következne a Davis-kupa-díjátadója. Pedig.
Pedig Del Potro csak élete utolsó hazai mérkőzésére készült. Fesztiválhangulat fogadta a két srácot, igazi örömünnep volt ez, rengeteg megható pillanattal és könnyekkel. Az eredmény előre borítékolható volt, de ez az utolsó szempont ebben az esetben.
Két és fél éve nem láthatta senki játszani a mezőny egyik legszimpatikusabb tagját, akit akkor is így köszöntöttek volna, ha csak egy percre kimegy meghajolni a hálóhoz. Ő inkább egy alig használható térddel lejátszott még egy partit otthoni körülmények között. Az egész meccs bulihangulatban zajlott, egy korszakos hősét ünnepelte Argentína.
Jó barátja és honfitársa, Federico Delbonis ellen 1 óra 23 perc alatt 6:1, 6:3-ra kikapott, de ez senkit nem érdekelt. Miközben megcsodálhattuk Del Potro még mindig félelmetes tenyeresét – a Tennis TV az egyik Instagram-posztjában jelezte, hogy petíciót kéne indítani, hogy ezt az ütését kiállíthassák a Louvre-ben. Aláírnánk.
Del Potrót elöntötték az érzelmek, mielőtt a második játszmában 3:5-nél a vonalhoz lépett, hogy szerváljon. Miközben a szemét elöntötték a könnyek, az egyébként is szédületes atmoszférát teremtő közönség hozzá szóló szerenáddal töltötte ki a szünetet. A meccslabda után a versenyzők hosszan megölelték egymást, majd Del Potro a háló közepére tette a fejkendőjét.
"Nehéz elmagyarázni, hogy mit éreztem a pályán. Annyi érzelem szabadult el” - mondta Del Potro a mérkőzés után. "A hangulat őrületes volt, és ez előtt a közönség előtt karrierem egyik legjobb meccsét játszottam."
Miután elhagyta a pályát, a következő üzenetet küldte a rajongóknak, akik remélik, hogy újra láthatják őt játszani: "Nem tudom, hogy ez meg fog-e történni, mert a térdem nagyon fáj. De továbbra is nagy erőfeszítéseket fogok tenni, hogy rendbe hozzam a térdemet, és ha ez sikerül, akkor talán lesz még esélyem játszani."
Ahogy az ATP írja a beszámolójában, az eredmény nem sokat rontott a Guillermo Vilas pálya élénk hangulatán, mivel del Potro 80 jegyet kért a család és a szülővárosából, Tandilból érkező barátok számára.
picture

Az egyik legszebb dolog, amit teniszpályán láthattunk

Fotó: AFP

Profi karrierje során először fordult elő, hogy édesanyja, Patricia a lelátón nézte végig a mérkőzését. A zsúfolásig megtelt nézőtéren ott volt del Potro húga, Julieta, az 1990-ben US Opent nyerő Gabriela Sabatin, az argentin Davis-kupa-kapitány, Guillermo Coria és az ATP 250-es versenyen induló játékosok közül sokan, köztük a francia Benoit Paire is.
"Annyi érzelem volt bennem a meccs előtt, amikor tudtam, hogy Juan Martin ellen fogok játszani” - nyilatkozta Delbonis a győzelmét követően. "Az ezt megelőző napok nagyon izgalmasak voltak. Annyi minden járt a fejemben. Amikor a pályára léptem, megláttam a sok embert, a nézőtér tele volt. Elképesztő volt. Azt hiszem, a mérkőzés is eléggé érzelmesre sikeredett. Szerettem volna egy pillanatra félretenni a teniszt, és megpróbáltam kifejezni azokat az érzelmeket, amelyeket a mérkőzésen átéltünk."
Ez a hét Del Potróról szól a teniszben. E sorok íróját követően Kálmán Laci kollégánk is gyönyörű cikkben búcsúztatta őt a napokban, és biztosan lesz még több hasonló témájú cikkünk erről az imádnivaló fickóról.
A hősök köztünk élnek. Juan Martín del Potro közülük is az egyik legnagyobb. Olyan ünneplést kapott most hazájában, amilyet megérdemel.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés