Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Tapasztalat vagy szenzációs forma? A vb-döntőben kiderül, melyik ér többet

Wojciechowski Patricia

Publikálva 17/11/2021 - 15:40 GMT+1

Kialakult a WTA-világbajnokság döntője, a hatodik kiemelt Garbine Muguruza és a nyolcadikként rangsorolt Anett Kontaveit játszanak a végső győzelemért.

Muguruza és Kontaveit küzdenek meg a világbajnoki trófeáért / Ulises Ruiz: AFP

Fotó: AFP

Muguruza és Kontaveit is először nyerheti meg a tornát pályafutása során.

Garbine Muguruza az első elődöntőben honfitársát, Paula Badosát győzte le két szettben, Anett Kontaveit pedig Maria Sakkarit múlta felül három játszmában, így ők ketten játsszák a nagy presztízsű WTA Finals döntőjét. Kontaveit eddigi pályafutása legnagyobb sikerét érheti el, de a kétszeres Grand Slam-bajnok Muguruza is első vb-címére hajt. S miután spanyol és észt teniszező sem nyert még eddig WTA-vb-t, ebből a szempontból is érdekes lesz a finálé.
Muguruza számára jó ómen, ha Mexikóban rendeznek versenyt. Eddig tizenhárom győzelem mellett mindössze két alkalommal kapott ki a közép-amerikai országban. S azt követően, hogy fantasztikus szezonrajtot produkált, - három döntővel, köztük egy győzelemmel mutatta meg magát az Ausztrál Open környékén, és a melbourne-i Grand Slamen is ő állt a legközelebb a későbbi győztes Naomi Osaka kiejtéséhez a nyolcaddöntőben-, majd év közben némileg visszaesett a teljesítménye, és az idei Grand Slamek sem sikerültek úgy számára, ahogy azt szerette volna, Muguruza a csúcson fejezheti be a szezont.
A korábbi világelső a Guadalajarában rendezett vb csoportkörében a nyitómeccsen döntő szett tie-breakben kikapott Karolina Pliskovától, majd három játszmában győzte le Barbora Krejcikovát, végül a Kontaveit elleni sikerrel szerezte meg a továbbjutást. Ő volt az egyetlen olyan játékos az elődöntősök között, aki egyáltalán járt már vb-n, és túljutott a csoportkörön. Badosa ellen kamatoztatni is tudta korábbi tapasztalatait.
„Azt hiszem, eddig ez volt a legjobb meccsen Guadalajarában”- nyilatkozta Badosa legyőzése után- „Kemény meccs volt, egy másik spanyol játékossal összefutni az elődöntőben nem volt egyszerű. Még sosem játszottunk egymással, úgyhogy trükkös mérkőzés volt.”
picture

Muguruza, en las WTA Finals

Fotó: Eurosport

A spanyol teniszező elmondta, ő kifejezetten élvezi a nagy téttel bíró találkozókat, a döntőben is rutinjára szeretne támaszkodni.
Szerencsére úgy érzem, annyi kemény és stresszes pillanaton vagyok túl azáltal, hogy Grand Slameken fontos meccseket játszottam, hogy már egyáltalán nem félek, inkább élvezem ezeket a helyzeteket.
Anett Kontaveit, akinek vb-re vezető útjával korábbi cikkünkben foglalkoztunk, tovább vitte hetek óta tartó lehengerlő teniszét, és zsinórban harmadik tornagyőzelmét is megszerezheti. Eddigi pályafutása legnagyobb sikerét éri el, ha legyőzi a döntőben Muguruzát. Érdekesség, hogy Kontaveit idén nem veszített elődöntőt, hétből hétszer győztesen hagyta el a pályát a legjobb négy között. A vb-n két győzelemmel nyitott Krejcikova és Pliskova ellen, majd harmadik, számára tét nélküli mérkőzését elbukta Muguruzával szemben.
picture

Anett Kontaveit la Turneul Campioanelor

Fotó: Getty Images

„Még mindig nem hiszem el, hogy itt vagyok, ilyen nagy presztízsű tornán a legjobbak ellen játszhatok. Nagyon büszke vagyok magamra, hogy sikerült megcsinálnom, és boldog vagyok, amiért ilyen magas szinten versenyzem, megpróbálok mindent magammal vinni”- fejezte ki örömét az észt teniszezőnő.
Úgy érzem, az elmúlt hónapok megmutatták, hogy tudok nagyon jól játszani, folyamatosan meg tudok verni remek ellenfeleket. Azt hiszem, kezd kialakulni a magamba vetett hitem.
A két teniszező harmadszor fut össze egymással rövid időn belül. Pár hete Moszkvában Kontaveit nagyon sima 6:1, 6:1-es verést osztott ki a spanyolnak, aki a vb csoportkörében két szettben vágott vissza, pont ezzel a győzelemmel harcolta ki a továbbjutást az akkor már biztosan csoportelső Kontaveit mögött.
Forrás: részben WTA
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés