Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

„A tenisz volt a legnehezebb dolog az életemben, de a tenisz is adta a legtöbbet”

Németh Dániel

Publikálva 07/07/2023 - 21:30 GMT+2

Anett Kontaveit célja saját bevallása szerint az volt, hogy egyszer ott legyen a világ tíz legjobb játékosa között. Ezt a célt nem csak, hogy elérte, de masszívan túl is teljesítette, hiszen a pályája csúcsán a második helyen jegyezték a ranglistán. Krónikus hátsérülése miatt azonban kénytelen búcsút inteni a tenisznek, mindössze 27 évesen. Karrierje utolsó meccse után a WTA-nak nyilatkozott.

Vastaps és köszönet - 27 évesen Wimbledonban játszotta le az utolsó profi egyéni meccsét Kontaveit

A wimbledoni 18-as pályán intett búcsút a tenisznek Anett Kontaveit.

„Egy kicsi országból származom, ahonnan nehezebb nagyot álmodni” mondta Anett Kontaveit, aki sokszorosan történelmet írt észt teniszezőként. Sikerült például valóra váltania az egyik legnagyobb álmát, és beverekedte magát a top 10-be, ráadásul még a WTA-világbajnokságot is megjárta - rajta kívül korábban ez egyetlen játékosnak sem sikerült Észtországból.
Pályafutása legemlékezetesebb pillanatának azonban mégsem ezt, vagy mondjuk a Serena Williams elleni meccsét nevezte meg, hanem a legelső tornagyőzelmét. A karrierjét mindössze 27 évesen, krónikus hátsérülés miatt befejező észt teniszező elárulta: nehezen hozta meg ezt a döntést, mára azonban megbékélt a helyzettel, és készen áll az életének új, tenisz nélküli szakaszára.
Mikor vált valósággá a visszavonulás?
Nincs egy konkrét pillanat, amikor egyértelművé vált a döntés, ezt hosszabban át kellett gondolom. Semmi esetre sem akartam nyilvánosan beszélni róla, és ügyet csinálni belőle, amikor még én sem voltam biztos a dolgomban. Fogalmazzunk úgy, a folyamat során sokféle érzelem dúlt bennem.
Szóval igen, gondolkozom rajta egy ideje. Tavaly óta problémák voltak a hátammal, és már akkor tudtam, nehéz lesz ezt a tenisz mellett menedzselni. Minden meccsemen azt éreztem, hogy nem tudok 100%-ot nyújtani, és mentálisan is nehéz volt elfogadni, hogy nem vagyok rá képes.
Keserédes a búcsú?
Mostanra azt mondanám, hogy megbékéltem már a gondolattal, de korábban egyértelműen nehéz volt, különösen a bejelentés előtt. Nagyon is nehéz volt. Szomorú voltam és dühös, elvégre az egész életem a teniszről szólt. A 27 év alatt zömmel ezt csináltam az életem során, ezért is volt annyira nehéz a folyamat.
picture

Vastaps és köszönet - 27 évesen Wimbledonban játszotta le az utolsó profi egyéni meccsét Kontaveit

De volt egy nap, amikor úgy keltem fel, hogy újra boldog vagyok. Szerintem az idő segített megbékélni a helyzettel.
Elképesztően fogadták a hírt az öltözőben. Meglepett ez téged?
Mindenki nagyon kedves volt, kedves dolgokat mondtak, sok szerencsét kívántak a következő fejezetekhez. Szívet melengető volt, nagyra értékelem, mennyire kedvesek és támogatóak voltak.
Eléggé társasági embernek tartom magam, ezért is örülök annak, hogy ennyi lány törődött velem, és a végén ennyi embert kívánt sok szerencsét.
Nagyszerű volt, hogy Ons és Maria társaságában mentem végig ezen az úton, mert szinte együtt nőttünk fel. Juniorként ismertem meg őket, és örömmel látom, hogy ennyire jól megy nekik. Csodálatos, hogy nekem is voltak szép eredményeim.
Igazán különlegesnek tartom, hogy nagyjából egyszerre tudtunk magas szinten játszani, és még egymás elleni döntőink is voltak.
Mindenkivel jóban vagy, nem számít, hogy topjátékos vagy alacsonyabban rangsorolt teniszező, egyéniben versenyez vagy páros specialista. Mi a titkod?
Nem is tudom. Nagyon nagy a verseny köztünk, emiatt nem könnyű barátokat találni.
picture

Tovább menetel Serena Williams a US Openen

Szóval ez is inkább egy folyamat eredménye volt. Sok-sok éve ott vagyok a touron, volt tehát időm megismerni egy csomó lányt. Akármi is történik a pályán, azt szeretném ott hagyni, azon kívül pedig jó barátságot ápolni a többiekkel. Mindig is erre törekedtem.
Ha utólag visszatekintesz a pályafutásodra, mi a legmeglepőbb dolog?
Az volt a célom, hogy elérjem a top 10-et, de ezzel együtt nem igazán hittem abban, hogy sikerülni fog. Ezért is vagyok nagyon büszke az eredményeimre és a tornagyőzelmeimre.
Én voltam az első észt játékos, aki kijutott a WTA-világbajnokságra, szerintem ez elég nagy dolog. Egy kicsi országból származom, ahonnan nehezebb nagyot álmodni. Próbálsz reálisabb lenni, mert nincs annyi példakép előtted. Nekem mondjuk ott volt Kaia [Kanepi], aki top 20-as volt.
Top 10-ben azonban senki sem volt előttem. Egyetlen játékosnak sem sikerült kivívnia a vb-szereplést. Egy csomó minden volt, amiről még csak álmodni sem mertünk.
Mi volt a legfontosabb pillanata a karrierednek?
Ez egy nehéz kérdés. Hirtelen nem is tudom, hogy az Australian Open-negyeddöntőt mondjam, vagy a WTA-világbajnokságot. De egy tornagyőzelmet semmi sem tud felülmúlni, úgyhogy inkább az első WTA-trófeámat említeném.
Mit tartogat a közeljövőd?
Pszichológiát tanulok az Indiana Egyetemen, ez a terv. Még több órára járhatok, ami több teendőt is jelent. Remélhetőleg egy-két spontán kirándulás is összejön. Olyan barátokat kellene találnom, akik épp nem dolgoznak, szóval ez elég nehéz.
picture

Australian Open: Kontaveit - Grabher - a mérkőzés legjobb pillanatai

Ezt leszámítva nincsenek nagy terveim. Meg kell tanulnom, hogyan lazítsak egy kicsit, és aztán elég időt adjak magamnak, hogy kitaláljam, mit akarok csinálni. Már a tanulás eléggé nagy elkötelezettséggel jár, szóval egyelőre ezzel próbálok megbirkózni.
Látni fogunk még a tenisz körül?
Szeretnék benne maradni valamilyen szinten. Azt még nem tudom, hogyan fogom ezt csinálni, simán lehet, hogy az észt teniszhez lesz köze, de majd ezt meglátjuk. Most semmit sem szeretnék megígérni. Meglátjuk, milyen ötleteim lesznek.
De persze úgy gondolom, nagyszerű lenne, ha a touron töltött tapasztalataimat megoszthatnám valamilyen formában.
Mit jelentett, hogy profi teniszező voltál?
Ez volt az egyik legnehezebb dolog, amit valaha csináltam, egyúttal a tenisz is adta a legtöbbet. Ez volt az egész életem.
Rengeteget tanított, nagyon-nagyon hálás vagyok, hogy csinálhattam.
Forrás: WTA

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés