Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Djokovicot ismét tesztelhetik, Rublev visszavághat Runénak, teljesülhet az amerikai álom

Németh Dániel

Frissítve 22/01/2023 - 22:44 GMT+1

Az ausztrál nyílt teniszbajnokság 8. játéknapján pályára lép Novak Djokovic, akinél változatlanul az a fő kérdés, milyen állapotban van a sérült combizma. Kiegyenlített küzdelmet hozhat Andrey Rublev és Holger Rune mérkőzése, amelyen lenne mit törlesztenie az orosz teniszezőnek. Az amerikaiak pedig hosszú évek óta nem látott számban képviseltethetik magukat a negyeddöntőben.

Australian Open: Djokovic - Dimitrov - a mérkőzés legjobb pillanatai

Ausztrál Open, 8. játéknap – már a negyeddöntő a tét.

Aryna Sabalenka – Belinda Bencic – Rod Laver Aréna – 1.00

Mindig izgalmas az, amikor két ellentétes stílusú játékos feszül egymásnak, Sabalenka és Bencic pedig pont a skála két végén helyezkedik el. A fehérorosz az ütőerejével, a svájci a játékintelligenciájával emelkedik ki a női mezőnyből, és mindketten csodálatos formában vannak, amit egy-egy év eleji tornagyőzelemmel bizonyítottak. Plusz a mostani nyolcaddöntővel, amellyel mindketten beállították az egyéni legjobbjukat Melbourne-ben – ebből az is következik, hogy valaki biztosan javítani fog.
Az első héten Sabalenka piszok jól játszott, a pontjainak a felét közvetlen nyerőkből hozta össze, az adogatásai pedig szinte érinthetetlenek voltak, ami nagy szó a tavalyi gyengélkedés után. Ez a játék bőven elegendő lehet a Grand Slam-győzelemhez, ám a fehérorosz esetében eddig sem az volt a kérdés, hogy elég jó teniszező-e hozzá. Sokkalta inkább az, össze tud-e rakni egymást követően hét jó mérkőzést – az első három már zsebben, ám az első igazi teszt csak most következik.

Magda Linette – Caroline Garcia – Rod Laver Aréna

Szinte minden Grand Slam-menetelés során van legalább egy olyan mérkőzés, amit a későbbi győztes fogcsikorgatva, nyögvenyelős játékkal húz be. Caroline Garcia egy ilyen találkozót már letudott, Laura Siegemund ugyanis alaposan ráijesztett a 6:1-re megnyert első szettel, és a negyedik kiemeltnek igen mélyre kellett ásnia. Végül azért olyan nagyon nem legyintette meg a kiesés szele, ami mindenképpen erőt adhat neki a folytatásra nézve.
picture

Australian Open: Siegemund - Garcia - a mérkőzés legjobb pillanatai

Magda Linette mindenképp kellemesnek mondható ellenfél egy Grand Slam-nyolcaddöntőben, az aktuális forma, a tapasztalat és a játéktudás is a francia mellett szól. Linette a karrierje során most először léphet pályára 4. fordulóban valamelyik major-versenyen, top 5-ös játékosokkal szemben pedig 2-9 a mérlege. Noha a lengyel már két kiemeltet is kiütött (Kontaveit, Alexandrova), a torna legnagyobb meglepetése lenne, ha Garcia is csatlakozna a skalpjai közé.

Andrey Rublev – Holger Rune – Rod Laver Aréna, legkorábban 4.30

Runéról már jóval azt megelőzően tudtuk, hogy egész ügyes játékos, még mielőtt top 100-as teniszező lett volna, az előző idényben aztán hasonlóan nagyot ugrott a pályafutásában, mint Carlos Alcaraz. A világelső US Open-győzelmét követően Rune azt mondta, nem különösebben foglalkozik Alcaraz karrierívével, ő a saját útját akarja járni, és mégis: a 2022-es párizsi menetelés után ki csodálkozna azon, ha már az Australian Opent behúzná?
picture

Rublev 60 nyerőt vágott Evans ellen, brutális tenisszel nyolcaddöntős

Rublev pontosan tudja, mennyire nehéz egy felszabadult Rune ellen teniszezni, elvégre Párizsban ő is ott volt az áldozatok között. Az előjelek most sem túl biztatóak az orosz számára, a Grand Slameken ugyanis 4-7 a mérlege a top 10-es játékosok ellen, Ausztráliában pedig mind a négy találkozóját elbukta a legjobbakkal szemben. Rune már csak a Melbourne-ben látottak alapján is oda tartozik, hát még ha azt is hozzávesszük, hogy az előző öt top 10-es elleni meccsét megnyerte.

Alex De Minaur – Novak Djokovic – Rod Laver Aréna, legkorábban 9.00

„Djokovic következő ellenfele, De Minaur, pont egy olyan játékos, aki a sérüléséből előnyt kovácsolhat és meglepetést okozhat” – mondta John McEnroe a kilencszeres AO-bajnok kapcsán. Djokovicot illetően továbbra is az a legfőbb kérdés, mennyire akadályozza majd a mozgásban a sérült hajlítója, ami mindhárom mérkőzésén hátráltatta, kiváltképp a második szett környékén. Márpedig ahogyan azt McEnroe is mondta, De Minaur ellen szinte garantáltak a hosszú labdamenetek.
picture

Australian Open: Djokovic - Dimitrov - a mérkőzés legjobb pillanatai

Djokovic persze sok más mellett az alkalmazkodás művészetét is elsajátította, és nem kell nagyon messzire menni, elég a 2021-es Australian Openre gondolni, hogy olyan GS-t találjunk, amit egy sérülés ellenére nyert meg. Vélhetően tehát most sem próbál meg úgy játszani, ahogyan szokott, igyekszik majd direktebb lenni, nagyobb nyomást helyezni De Minaurra, és még azt megelőzően megtörni az ausztrált, hogy úgy igazából megszülethetne benne a bravúrgyőzelem gondolata.

Donna Vekić – Linda Fruhvirtova – Margaret Court Aréna, legkorábban 2.30

Azt követően, hogy 2021 után második alkalommal is eljutott a 4. fordulóig az Australian Openen, Vekić úgy fogalmazott: próbálja kiélvezni a helyzetet, hogy most fájdalmak nélkül teniszezhet. Merthogy két évvel ezelőtt hiába játszott nyolcaddöntőt Melbourne-ben, a térde nagyon nem volt rendben, és simán kikapott Jennifer Bradytől. A horvát teniszező térdét meg is kellett műteni, a teljes visszatérés pedig egy évnél is tovább tartott.
picture

Australian Open: Nuria Parrizas Diaz - Donna Vekic - a mérkőzés legjobb pillanatai

Vekić most újra bombaformában játszik, az előző 18 meccséből 15-öt megnyert, és arra is elég jó esélyei vannak, hogy negyeddöntőbe jusson, Ausztráliában először, Grand Slamen másodszor. Linda Fruhvirtova persze nem mindennapi tehetség, mint ahogyan az sem mindennapi, hogy valaki első nekifutásra nyolcaddöntőbe jut egy Grand Slamen. Azt pedig sosem lehet előre tudni, hogyan reagál valaki arra a helyzetre, amikor először játszik a világ legnagyobb teniszstadionjainak egyikében.

Roberto Bautista Agut – Tommy Paul – Margaret Court Aréna, legkorábban 6.00

Ki gondolta volna azok után, hogy Taylor Fritz és Frances Tiafoe is kiesett, hogy az amerikaiak számára álomszerűen alakul az Australian Open? Egy negyeddöntősük már van a Medvedevet és Hurkaczot búcsúztató Sebastian Korda személyében, Shelton és Wolf meccséről szintén biztosan lesz még egy amerikai továbbjutó, és Paul akár arról is gondoskodhat, hogy hárman legyenek ott a nyolc között, amire 2005 óta nem volt példa Grand Slamen.
picture

Így ért véget Andy Murray valószínűtlen menetelése Ausztráliában - Összefoglaló

Tagadhatatlan, hogy ehhez – Korda menetelését leszámítva – szükség volt a szerencsés sorsolásra és a kiemeltek váratlan kieséseire, ám ezzel utólag kevesen fognak foglalkozni, ha élni tudnak a lehetőséggel. Roberto Bautista Agut mondjuk gondoskodhat arról, hogy legalább részben elrontsa az amerikaiak örömét, amire minden esélye megvan, végtére is ebben a negyedben ő az egyetlen, aki játszott már Grand Slam-tornán elődöntőt.

A többi pályán

A John Cain közönsége ezúttal többnyire páros meccseket láthat majd, az üdítő kivételt Ben Shelton és J.J. Wolf mérkőzése jelenti – mindkét amerikai a legnagyobb sikerét érné el egy negyeddöntővel. A Kia Arénában pedig Karolína Plíšková lép pályára a kínai Shuai Zhang ellen – mindkét találkozót mutatjuk az eurosport.hu-n és az Eurosport applikációjában.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés