Iga Swiatek a könnyeivel küszködött a Maria Sakkari elleni összecsapás végén, legyőzője azonban egy szép gesztussal jelezte, nem minden a győzelemről szól.

A görög két játszmában, 6:2, 6:4-re verte a lengyelt a Guadalajarában zajló WTA-világbajnokság csoportmérkőzésén. A meccs után elmondta, hogy kifejezetten jól érezte magát a magaslati körülmények között. Azt is hangsúlyozta, hogy nagyban segítette őt, hogy a szervája jól működött. Valóban, hisz egyszer sem vesztette el az adogatását, és az első szervái mögött is mindössze egy pontot veszített.
„A részemről ez egy magabiztos, kiegyensúlyozott meccs volt” – mondta Sakkari a mérkőzést követően. „A szervám nyilvánvalóan sokat segített nekem, és a magaslat is teljesen rendben van a számomra. Jól tudtam kontrollálni az ütéseimet, és szerintem minden nappal egyre jobban érzem majd magam.”
Akron WTA Finals
Nem nyert Grand Slamet, mégis élete legjobb szezonjának tartja 2021-et a világbajnok
19/11/2021 16:50
A görög pszichológus és sportpszichológus segítségét is igénybe veszi, amiből, mint mondja kifejezetten sokat profitált a pályán, és azon kívül is.
„Évek óta dolgozom pszichológussal, sportpszichológussal pedig tavaly óta. Sokat fektettem ebbe, és ez volt a legjobb ajándék, amit csak adhattam magamnak. Magánemberként és játékosként is az előnyömre vált. Ez volt életem egyik legjobb döntése, sokkal pozitívabb vagyok a pályán, mint korábban.”
Amikor Swiatek sírva fakadt a meccs végén, Sakkari maximálisan átérezte ellenfele csalódottságát, és egy öleléssel sietett a segítségére.
Lehet, hogy a pályán egyébként a spártai mentalitás egyik legkiválóbb képviselője, ugyanakkor pontosan tudja, mikor kell ezt lekapcsolnia magában, és helyette együttérzést tanúsítani a játékostársával szemben.
„Mert elvégre mindenekelőtt emberek vagyunk. Ez csak egy teniszmeccs, és ő még csak 20 éves. Rengeteg olyan esélye lesz még a pályafutása során, amelyekre nekem már nem lesz lehetőségem. Mindez számára még csak a kezdet.”
Ahogy a tévénézők, úgy Sakkari is azonnal felfigyelt arra, hogy Swiatek nagyon nehéz pillanatokat él át a pályán.
„Láttam, hogy küszködik az érzelmeivel. Nem volt túl jó érzés látni ezt a háló túloldaláról. Ő egy nagyon-nagyon kedves lány. Mindig jókat ütögetünk és dumálunk egymással.”
Swiatek komoly elvárásokkal érkezett a tornára. Magaslaton készült Arizonában, mielőtt elutazott volna Mexikóba. Elmondta, hogy a dolgok kicsit összezavarodtak a számára, és túl negatívan kezdte el látni a helyzetét.
„Frusztrált voltam és szomorú, hogy nem tudtam legyűrni a stresszt” – mondta Swiatek. „Újra és újra elfelejtem, hogy van még időm megtanulni ezt, hisz ez még csak az első világbajnokságom. Ez új még nekem, úgyhogy rendben van, ha a feszültség miatt elveszítek ilyen mérkőzéseket.”
„Számomra ez igenis nagy ügy, és szégyellem magam, hogy most csak ilyen színvonalat tudtam hozni. Úgyhogy eléggé szomorú vagyok.”
Sakkari azt mondta, egy pillanatnyi döntés volt, hogy egy megnyugtató öleléssel próbálja meg ellenfele csalódottságát és frusztrációját valamelyest oldani.
„Ez természetes dolog volt, magától értetődő.”
Ez a természetes reakció sokat elmond arról, hogyan állnak a dolgok mostanság a WTA-ban. Persze mindenki győzni akar, ugyanakkor mindannyian eléggé hasonló harcokat vívnak saját magukkal.
via TennisNow, Sportskeeda
Akron WTA Finals
Soha nem nyerte meg még spanyol a WTA-világbajnokságot, Muguruza visszatért a csúcsra
18/11/2021 08:42
Akron WTA Finals
Tapasztalat vagy szenzációs forma? A vb-döntőben kiderül, melyik ér többet
17/11/2021 14:40