Paula Badosának 2021 az áttörés éve, az első tíz közé került a világranglistán.

2021 Badosa számára egy 21 napos karanténnal kezdődött Melbourne-ben, és mire augusztus közepén a spanyol eljutott a Cincinnatiben rendezett tornára, bevallottan szenvedett.
Az akkor még 23 esztendős, New Yorkban született játékos épp akkor vált meg edzőjétől, Javier Martitól, aki feljebb vezette őt a WTA-ranglistán. Badosának fájó jobb válla miatt augusztusban Karolina Pliskova ellen fel kellett adnia a Western & Southern Open negyeddöntőjét. Ezt követően a US Open második fordulójában kikapott a 82. helyen rangsorolt Varvara Grachevától, majd három héttel később Ostravában a második mérkőzésén Anett Kontaveitől is.
Akron WTA Finals
Spanyol csata az elődöntőben, Muguruza még adogatójátékot sem veszített
16/11/2021 21:53
A juniorkori trénerével, Jorge Garciával újra együtt dolgozó Badosa betegséggel küzdött, ami megrövidítette a kaliforniai sivatagban való felkészülését, sőt, barátjának, Juan Betancourtnak beismerte, hogy "egy kicsit félek attól, hogy mi történhet itt".
"Amikor látta, hogy kicsit stresszes vagyok, azt mondta: ’Oké, ma délután elmész vásárolni'" - mondta akkor Badosa. "Próbálok kikapcsolódni és egy kicsit boldog lenni odakint, mert néha túl negatív vagyok és nagyon aggódom a versenyek előtt."
Badosa ezután mind a hat mérkőzését megnyerte a BNP Paribas Openen, és három major-bajnokot is legyőzött menetelése során, köztük a döntőben a kétszeres Grand Slam-győztes Victoria Azarenkát. Miután a 70. helyen kezdte a szezont, most a Top 10 újdonsült tagja, és egyike lett a nyolc egyéni játékosnak a Guadalajarában megrendezett WTA-világbajnokságon, ahol az elődöntőig jutott, és ott a későbbi vb-győztes honfitársától, Garbiñe Muguruzától kapott ki.

Paula Badosa

Fotó: Getty Images

"Megpróbálok nem elérzékenyülni" - mondta a vb előtti sajtótájékoztatóján" – "de sok mindenen mentem keresztül. Nagyon büszke vagyok magamra. Úgy gondolom, hogy nagyon jó évet zártam. Mindig is az volt az álmom, hogy a Top 10-ben legyek, a világ egyik legjobb játékosaként. Most ez valóra vált."
Összességében ez egy csodálatos, úttörő év volt Badosa számára, aminek a betetőzését produkálta a világbajnokságon. Egymás után, két szettben intézte el Maria Sakkarit és Aryna Sabalenkát a csoportkörben, és bár Iga Swiatektől vereséget szenvedett, így is bejutott a legjobb négy közé, ahol Muguruza állította meg. November 15-től ő a nyolcadik a világranglistán.
Badosa 2021-ben győzött többek között a világelső Ashleigh Barty, az olimpiai aranyérmes Belinda Bencic és a Roland Garros-bajnok Barbora Krejcikova ellen is, miközben bejutott a Garros negyeddöntőjébe (ez karrierje legjobb eredménye egy major-tornán), a madridi elődöntőbe, valamint megnyerte első WTA-címét Belgrádban.
A döntő előtti napokban Badosa és kollégái hatalmasat alakítottak Guadalajarában, csillogás és pompa közepette, a WTA döntő gálájára és a sorsolási ceremóniára öltözve. A mindennapi valóság azonban - ahol a stressz és a szorongás állandó kísérőjük - egészen más. A teniszben hétfőnként jönnek ki a ranglisták frissített változatai, így mindenki tudja, ki hol áll éppen.

Paula Badosa éppen a vb alatt lett 24 éves

Fotó: Getty Images

A teniszben, a fizikailag egyik legmegerőltetőbb sportágban a mentális erőnlét ugyanolyan fontos. Talán még fontosabb is. Korábban nem volt nyilvános téma, a mentális egészséggel kapcsolatos problémákat a sportolók körében a gyengeség jelének tekintették. Idén végre ez a topik is bekerült a beszélgetések főáramába.
Több okból is nehéz év volt ez a profi teniszben. A vb-n szereplő nyolc játékosnak sikerült a leginkább átvészelnie a problémákat - némelyiküknek példátlan, némelyiküknek pedig ismerős a helyzet. Ez a globális járvány és néhány esetben még a saját sikereik leküzdését is jelentette.
A COVID-19 terjedése bonyolult logisztikai problémákat vetett fel a teniszezésből élők számára. Huszonhat női egyes játékos az Ausztrál Openen 14 napos karanténban volt, mert szoros kapcsolatban állt egy olyan személlyel, akinek a tesztje pozitív lett. Közülük négyen jutottak el Guadalajarába - Sakkari, Kontaveit, Krejcikova és Badosa.
"Sok mindenen mentem keresztül. Amikor nagyon fiatal voltam, nem voltak ilyen elvárásaim, de sok minden mást volt. Teljesen rosszul csináltam. Azt az utat választottam, ami nem volt helyes. Néhány év elteltével sokat tanultam." – nyilatkozta Mexikóban Badosa.

Badosa az elődöntőben búcsúzott a WTA-vb-n

Fotó: Getty Images

Badosa junior Grand Slam-bajnok lett 2015-ben a Roland Garroson. 17 évesen. Már akkor potenciális jövőbeli major-bajnokként könyvelték el a felnőttek mezőnyében. Pályafutása elején depresszióval küzdött - és a hatalmas elvárásokkal, amelyeket a képességei sugalltak.
Miután 2021-es első versenyén, Abu Dhabiban a 16 közé jutott, akkori edzője, Javier Marti azt mondta neki, hogy a legjobb 30 között végezhet. Bejött, sőt.
"Úgy gondoltam, hogy lehetetlen, hogy a Top 30-ban fejezzem be az évet. A legjobb 50-et alá tudtam volna írni." – kommentálta ezt Badosa.
A kételyeket, hogy ebbe a társaságba tartozik-e, egy újfajta nyomás váltotta fel.
"Elég stresszes volt" - mondta az Indian Wells-i sikerét követően. "Tudom, hogy ez volt az első alkalom, hogy nagy tornát nyertem, szóval sok új dolog jelent meg."
Tíz napba telt, mire végre megnyugodott.

Badosa napszúrás miatt feladta a meccset, kerekesszékben hagyta el a pályát

"Sok mindent meg kellett tennem. Nagy változást jelentett. De tudom, hogy ez így jó. Ittlétem után egy kicsit le kell nyugodnom, legalább egy hétig, át kell gondolnom mindent, ami történt." – említette Mexikóban.
Badosa, akárcsak bárki más a szakmában, tisztában van vele, hogy a világbajnoksághoz hasonló események, az ott átélt pillanatok mennyire értékesek.
"Nagyon nehéz a csúcson maradni. Azt hiszem, ehhez stabilnak kell lenni az életben, boldognak kell lenni a pályán kívül is. A pályán pedig minden nap nagyon keményen kell dolgozni. Bár most már Top 10-es játékos vagyok, lehetetlen pihenni. Ma Top 10-es az ember, de holnapra akár ki is kerülhetünk onnan, ha abbahagyjuk a munkát. Ezt nagyon világosan látom."
A Twitteren már elbúcsúzott az idénytől, egy nagyobb szövegben fejtette ki, hogy mit köszönhet karrierje eddigi legerősebb évadának.
"Búcsú 2021-től... Micsoda szezon, mindig is erről a pillanatról álmodtam, hogy a világ legjobbjai közé kerüljek. Sok kemény munka után sikerült elérnem, és nagyon büszke vagyok, hogy idáig eljutottam.
Sok érzelmet éltem át ebben az évben, és sok új tapasztalatot szereztem. Minden nap tanulok és próbálok fejlődni, hogy emberként és sportolóként is 1 százalékkal jobb legyek. Köszönöm a rajongóknak, akik követnek és feltétel nélkül támogatnak, igyekszem mindig olvasni mindannyiótokat.
Szeretnék köszönetet mondani a csapatomnak és a családomnak, akik mindig mellettem állnak és segítenek, hogy fejlődjek, nélkülük nem lennék ott, ahol vagyok, és nem lennék az, aki vagyok.
Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy ennyi ember van mellettem, akik hajtanak engem előre. Nagyon büszke vagyok arra, hogy eljutottam idáig, de minden eddiginél keményebben fogok dolgozni, hogy itt is maradjak. Találkozunk 2022-ben." - írta Badosa.
Nos, Badosa megadta a módját a vakációnak, az Instagram-oldala szerint a Maldív-szigeteken pihente ki az év fáradalmait. Ha úgy folytatja a pályán, ahogy novemberben abbahagyta, még feljebb törhet a világranglistán.
részben via WTA

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Akron WTA Finals
Győzelemmel zárta az évet Swiatek
15/11/2021 22:34
Akron WTA Finals
Minden idők egyik legkiszámíthatatlanabb WTA-vb-je jöhet
09/11/2021 09:54