Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Csalók ne kapjanak szabadkártyát – Wozniacki nem ért egyet a Halepet segítő döntéssel

Németh Dániel

Frissítve 20/03/2024 - 13:09 GMT+1

Caroline Wozniacki szerint azok a teniszezők, akik doppingügybe keveredtek, nem érdemlik meg, hogy szabadkártyákat kapjanak a legnagyobb versenyeken. A dán – bár megérti, hogy a tornák le akarják kötni a nagy sztárokat – úgy gondolja, hogy ezeknek a játékosoknak alulról kell visszaküzdeniük magukat.

Kikapott, mégis győzött: Halep az eltiltása utáni első meccsét játszotta

Simona Halep ígéretes játékkal, de vereséggel tért vissza a doppingügyét követően.

„Már alig várom, hogy a pályán legyek” – mondta Simona Halep azt követően, hogy a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) négy évről kilenc hónapra csökkentette az eltiltását. A román teniszező a 2022-es US Openen leadott mintájával akadt fent a szűrőn, egészen pontosan a WADA tiltólistáján szereplő Roxadustat nyomaira bukkantak a szervezetében. Halep játékengedélyét felfüggesztették, és kezdetét vette egy hosszas procedúra, amely végsősoron a román teniszező számára kedvező ítélettel ért véget.
Halep a folyamat során végig azt hangoztatta, hogy nem élt teljesítményfokozó szerekkel, és véletlenül – konkrétan egy szennyezett táplálékkiegészítőn keresztül – jutott be a szervezetébe az anyag. Az ITIA (Nemzetközi Tenisz Integritás Ügynökség) másképp ítélte meg az esetet, és meglehetősen szigorú, négyéves eltiltással sújtotta a kétszeres Grand Slam-bajnok teniszezőt, sőt, szerette volna hat évre növelni a büntetést.

Ezt változtatta meg a CAS, miután elfogadta Halep érvelését a szennyezett táplálékkiegészítővel kapcsolatban. A bíróság nem mentette fel a román teniszezőt, viszont úgy ítélte meg, hogy kevesebb felelősség terheli a kialakult helyzet miatt, mint ahogyan az ITIA látta.

A kilenc hónap mindenesetre azt jelentette, hogy Halep bőven letöltötte a büntetését, és visszakapta a versenyengedélyét. A 32 éves teniszező – tekintve, hogy több mint 500 napja nem játszott – jelenleg nem rendelkezik világranglistás pontokkal, azonban szabadkártyával rajthoz állhatott Miamiban. A visszatérő mérkőzés remekül indult, hiszen 6:1-re megnyerte az első szettet Paula Badosával szemben, a spanyol azonban 6:4, 6:3-mal fordított.
„Azt mondanám, hogy ez egy különleges nap volt” – mondta a mérkőzést követően Halep. „Őszintén mondom, elég megnézni azt, milyen időszak áll mögöttem. Remekül játszottam, nagyon éreztem a pályát, és jó érzés volt ennyi ember előtt teniszezni, akik kedvesek voltak, szeretettel fogadtak. Szóval azt mondanám, hogy ez egy különleges nap volt. A múltban voltak nagy eredményeim, de ez most többről szól a tenisznél, ez személyesebb.”
picture

Kikapott, mégis győzött: Halep az eltiltása utáni első meccsét játszotta

„Miután az első öt pontot elveszítettem, eléggé ideges lettem. Azt gondoltam, hogy ez nehéz lesz, és nem igazán tudtam, mire számítsak. De aztán lassacskán felvettem a ritmust, megnyertem az első játékot. Sikerült megnyugodnom, azt mondtam magamnak: rendben, ez így nem annyira rossz, alakul ez. Hinnem kellett benne, próbáltam koncentrált maradni. Tisztában voltam azzal, hogy nehéz lesz, de igazán jól alakult, egészen a végéig.”
Halep visszatérése ugyanakkor felizzított egy régi vitát, ami az övéhez hasonló esetek után újra és újra fellángol a játékosok között. Sokan azt vallják ugyanis, hogy egy doppingügyből visszatérő teniszezőt nem lenne szabad szabadkátyákkal támogatni, ugyanis nem vet túl jó fényt a sportágra. Caroline Wozniacki többek között erről is beszélt a Clara Burel elleni 6:1, 6:4-es sikerét követően.
„Eléggé nyíltan beszéltem a múltban a doppinggal kapcsolatban. Nem változott a véleményem. Mindig is tiszta, mindenki számára igazságos sportot akartam. Ezt nem Simona ellen mondom, de ha valaki szándékosan csal, ha valaki pozitív doppingmintát produkál… Megértem, hogy miért akarja egy teniszverseny a nagy sztárt a mezőnyben tudni, de személy szerint úgy gondolom, és ezzel tényleg nem akarok senkit sem megbántani, hogy szerintem nem kellene egy ilyen után szabadkártyát adni.”
Ha vissza akarsz térni, miután hibát követtél el, megértem, viszont az elejéről kell visszaküzdeni magad.
„Simona ügye meglehetősen sokáig húzódott. Végül csökkentették a büntetését. Nem felmentették, csak csökkentették a büntetését. Sokáig nem játszhatott, és most tér vissza. Ismétlem, én csak a tiszta sportban reménykedem. Ennyit szeretnék. Azt szeretném, ha jó példaképek lennének a fiatal generáció előtt. Ez a sport sok pénzt mozgat meg, nagy a verseny, sok a versenyző. Igazságos küzdelmet szeretnék.”
Te adnál szabadkártyát doppingeltiltásból visszatérő teniszezőknek?
Talán mondani sem kell, hogy Halep nem értett egyet Wozniackival.
„Miért mondta ezt? Nem csináltam semmi rosszat. Nem csaltam. Nem doppingoltam. Érdemes elolvasni a CAS döntését, amelyben szerepel, hogy szennyezett táplálékkiegészítő volt, nem dopping. Sosem éltem teljesítményfokozókkal, nem vagyok csaló. Köszönöm a versenynek, hogy szabadkártyát biztosítottak. Nagyszerű volt visszatérni. Egyetlen ember negatív véleménye nem annyira fontos, miközben emberek százai fogadtak szeretettel.”
2017-ben egyébként Halep is Wozniackihoz hasonló véleményen volt, amikor Maria Sharapova tért vissza a 15 hónapos eltiltását követően. Az orosz teniszező akkor egy olyan szerrel bukott meg, amit 2015 végéig legálisan lehetett szedni, és tíz éven át használt a cukorbetegség megelőzősére. Sharapova ráadásul megúszhatta volna az ügyet, mert a meldonium kiürülési ideje több hónap volt, és gyakorlatilag lehetetlen volt ellenőrizni, mikor szedték utoljára a gyógyszert.
Sharapova a stuttgarti tenisztornán tért vissza, és Halephez hasonlóan szabadkártyát kapott a szervezőktől. „Nincs rendben a gyerekek, a fiatal játékosok szempontjából, hogy szabadkártyával segítenek egy olyan játékosnak, akit dopping miatt eltiltottak. Nem Maria Sharapováról van szó, hanem valamennyi játékosról, akit doppingoláson kaptak. Nem tudom támogatni a versenyigazgató döntését, de nem is ítélkezhetek” – kommentálta a helyzetet a román teniszező.
Csatlakozz az Eurosport Magyarország Viber-csatornájához!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés