22:15 - Nyilatkozatok az úszó Eb harmadik napja után

David Popovici 2022. augusztus 13-án halhatatlanná vált, hiszen a fenti nyilatkozata mögött minden idők egyik legzseniálisabb teljesítménye rejlik: ugyanott döntötte meg César Cielo megdönthetetlennek hitt, 46,91-es világcsúcsát 100 méter gyorson, ahol a brazil 2009-ben felállította azt.
„Vékony srác vagyok, de ennek a vékony srácnak fantasztikus a technikája, és élvezni tudja az úszást, közben pedig világcsúcsokat is dönt.” -mondta az új világcsúcstartó.
Sportok
Potyognak a magyar érmek a kajak-kenu pályán - Kövesd nálunk az Eb-ket!
21/08/2022 - 09:19
A világelitbe ezen a nyáron berobbanó Kovács Benedek 24 évesen életében először állhatott dobogóra nagy versenyen, de még hogy: 29,20-as utolsó ötvennel lett második 200 méter háton, az 1:56,03-as ideje pedig hatalmas egyéni csúcs.
„Szeretném megbolygatni a jövőben vb-mezőnyt is, a 2024-es olimpia a nagy cél.”
A több magyar éremmel záruló harmadik versenynap magyar nyilatkozatai ide kattintva olvashatók.

21:34 - Multisport Eb - Pályakerékpár: Szalontay a sprint negyeddöntőjében búcsúzott

Szalontay Sándor a negyeddöntőben búcsúzott sprintben, míg Orosz Gergő nem fejezte be a scratch versenyszámot a müncheni multisport Európa-bajnokságon, a pályakerékpárosok szombati versenynapján.
A 23 éves Orosz scratch-ben kezdte meg szereplését a müncheni velodromban, és a 15 kilométeres táv felénél szállt ki. A dobogó felső fokára a két kör előnyt kidolgozó portugál Iúri Leitao állhatott fel, aki 2020 után másodszor nyert ebben a számban. A sprint délelőtti kvalifikációjában a 32 éves Szalontay 9.870 másodpercet tekert, csakúgy, mint délutáni litván ellenfele, a számban két éve Eb-bronzérmes Vasilijus Lendel. Kettejük párharcában hátulról korán indított, és ezt végig is tudta vinni, így a nyolc közé jutott.
Előzetesen Princzinger Péter, az MKSZ elnöke úgy fogalmazott, örülne egy ilyen eredménynek. Az egyik fél második győzelméig tartó negyeddöntőben a selejtezőt 9.604 másodperccel az élen záró Jack Carlin várt rá. A tokiói olimpián csapatban ezüst-, egyéniben bronzérmes brit az első futamban hátulról indulva bizonyult gyorsabbnak. A lassabb, taktikusabb második felvonásban Carlin indult elölről, és bár Szalontay a szélárnyékában tudott maradni, megelőznie nem sikerült ellenfelét, ezzel a brit lépett tovább az elődöntőbe.
A nőknél két korai bukás miatt felfüggesztették a kieséses versenyt a pálya javítása és Letizia Paternoster mintegy negyedórás ápolása miatt. A világbajnok olaszt hordágyon, eltakarva vitték le a pályáról. A jelentős csúszással folytatott számot a belga Lotte Kopecky nyerte.
Az 500 méteres időfutamban Emma Hinze győzött, és német siker született az egyéni üldözőversenyben is, ahol a csapatban együtt diadalmaskodó Lisa Brennauer és Mieke Kröger közül utóbbi kerekedett világbajnok és címvédő honfitársa fölé. Az országúton időfutamban világbajnok, pályán olimpiai, világ- és Európa-bajnok 34 esztendős Brennauer a kontinensviadallal zárja pályafutását.
A férfiaknál is német nyakba került az arany ebben a számban: a 20 éves Nicolas Heinrich ünnepelhetett.
MTI

19:49 - Mihályvári-Farkas arany-, Jakabos ezüstérmes 400 méter vegyesen

Mihályvári-Farkas Viktória arany-, Jakabos Zsuzsanna pedig ezüstérmet nyert 400 méter vegyesen a római úszó Európa-bajnokságon.
A 18 éves győztes magyar versenyző 4:37.56 perccel csapott a célba, míg 33 éves honfitársa 4:39.79-cel lett második. Mihályvári-Farkas a magyar küldöttség második aranyát nyerte az olasz fővárosban. A csütörtöki nyitónapon a 4x200 méteres férfi gyorsváltó diadalmaskodott.
MTI

19:44 - Vizes Eb - Milák negyedóra pihenő után is a legjobb idővel lett döntős, Pádár egyéni csúcsot úszott

Az elődöntőben szereplő magyarok közül hárman is bejutottak a vasárnapi fináléba, Milák Kristóf ráadásul 100 méter pillangón a legjobb idővel.
Női 200 méter gyorson Késely Ajna végül visszalépett az elődöntős szerepléstől - a vasárnapi 1500 méter gyorsra pihen rá -, így a magyar színeket csak a szám junior Európa-bajnoka, Pádár Nikolett képviselte. A 16 esztendős úszó, aki délelőtt 1:59.62 perccel ötödikként jutott tovább, az elődöntőben egyéni csúcsát (1:57.91) megjavítva, 1:57.80-nal újra az ötödik helyet szerezte meg összesítésben.
"Végre igazán nagy kétszázas úszónak éreztem magam, végig húztak magukkal a többiek, és amikor láttam, hogy százötvennél gyakorlatilag együtt vagyok Isabel Goséval, az valami elképesztő lendületet adott. Nagyon boldog vagyok" - nyilatkozott a futam után Pádár.
Ezt követően jött a férfi 100 méter pillangó. Miláknak, a szám címvédőjének, olimpiai ezüstérmesének és újdonsült világbajnokának mindössze 14 perce volt azt követően, hogy 100 méter gyorson országos csúccsal ezüstérmet nyert a világrekorddal győztes román David Popovici mögött.
A Honvéd klasszisát csak megszorongatni tudták, 51.01-gyel az első helyen került a fináléba, míg a szám másik magyarja, Kós Hubert - aki 200 méter háton nyolcadik lett - 51.69-cel nyolcadikként "csúszott" be.
Férfi 200 méter mellen nem volt esélyük továbbjutni a magyaroknak, ugyanakkor a vegyes specialista Verrasztó Dávid (2:12.64) és Zombori Gábor (2:13.47) is javítani tudott délelőtti idején, előbbi a 12., utóbbi a 15. helyen végzett.
MTI

19:27 - Multisport Eb - Főtáblás a Hartbrich, Bálint női páros

A Hartbrich Leonie, Bálint Bernadett duó megnyerte selejtezős mérkőzését, ezzel feljutott a főtáblára az asztaliteniszezők női párosversenyében a müncheni multisport Európa-bajnokságon. A sportági versenyek nyitónapján a magyar kettős lett, moldovai riválist vert meg ötszettes csatában.
A többi magyar páros - a férfiaknál Ecseki Nándor és Szudi Ádám, valamint András Csaba és Majoros Bence, a nőknél Madarász Dóra és Póta Georgina, vegyesben pedig az Ecseki, Madarász duó - alanyi jogon főtáblás.
A páros főtáblás küzdelmek vasárnap kezdődnek, ahogy az egyes selejtezők is.
Eredmények: selejtezők: női páros, 2. forduló (a főtáblára jutásért)
Hartbrich Leonie, Bálint Bernadett-Sabina Musajeva, Alexandra Chiriacova (lett, moldovai) 3-2 (4, -11, -9, 12, 5)
korábban: vegyes páros, 2. forduló (a főtáblára jutásért): Martin Buch Andersen, Ines Matos (dán, portugál)-Majoros Bence, Hartbrich Leonie 3-0 (9, 13, 6)
MTI

18:35 - Milák Kristóf ezüstérmes 100 méter gyorson

Milák Kristóf országos csúccsal ezüstérmet nyert 100 méter gyorson a római úszó Európa-bajnokságon. A számot a román David Popovici világcsúccsal nyerte.
A 200 méter pillangó 21 éves magyar olimpiai bajnoka 47.47 másodperccel csapott célba, ezzel a szám másik magyar döntősének, a 48.01-gyel ötödik Németh Nándornak a rekordját (47.69) adta át a múltnak.
A 17 éves román Popovici 46.86 másodperces világcsúccsal diadalmaskodott, a brazil Cesar Cielo Filho rekordját (46.91) döntötte meg, amely 2009-ben ugyanebben az uszodában született, cápadresszben.
MTI

18:20 - Kovács Benedek ezüstérmes 200 méter háton

Kovács Benedek nagyszerű utolsó 100 méterrel ezüstérmet nyert 200 méter háton szombaton a római úszó Európa-bajnokságon. A 24 éves magyar versenyző 1:56.03 perces egyéni csúccsal csapott a célba. A szám másik magyarja, Kós Hubert 1:57.84-gyel nyolcadik lett. A számot a francia Yohann Ndoye Brouard nyerte 1:55.62-vel.
MTI

18:05 - Lehmann Csongor negyedik lett a férfi triatlonosoknál

Lehmann Csongor végig harcban volt az éremért, végül negyedik lett a férfi triatlonosok szombati versenyében a müncheni triatlon Európa-bajnokságon.
A viadal hármas francia sikert hozott. Magyar szempontból parádésan kezdődött a szombati verseny, elsőként ugyanis Dévay Márk és a tavaly U23-as világbajnok Lehmann jött ki az Olimpiai Parkban található tóból, amelyben az 1500 méter úszást teljesítette a mezőny, azaz ők pattanhattak először kerékpárra. A 39,2 kilométeres második tusa elején egy 12 fős boly alakult ki, benne a két magyarral, ez a társaság sokáig együtt haladt.
Féltávnál a francia Leo Bergere vezette a mezőnyt, de szorosan utána Dévay és Lehmann következett. Az üldözők, köztük a tavalyi, tokiói olimpián hetedik Bicsák Bence, körülbelül egyperces hátránnyal kerekeztek az éllovasok mögött. A második váltáshoz közeledve többször cserélődött az éllovas - egy ideig a szintén francia, címvédő Dorian Coninx is vezetett -, de elhúzni senki nem tudott, így a 12 versenyző, a két magyar mellett három francia, két-két német és portugál, valamint egy-egy svájci, olasz és osztrák, szinte egyszerre érkezett a depóba. Dévay vesztett néhány másodpercet a cipője felvételénél, de ő és a jó futónak számító Lehmann is az élbolyban kezdte meg a tíz kilométeres futást. Bicsák ekkor a 32. helyen állt.
Az utolsó szakasz elején aztán egy négyfős csoport - benne Lehmann-nal, a portugál Joao Pereirával és a francia Bergere-rel, valamint Pierre le Corrével - ellépett a többiektől, és úgy tűnt, egymás között dönti el a dobogós helyek sorsát. Kisvártatva azonban Coninx is csatlakozott hozzájuk, Pereira pedig leszakadt, a 23 éves tiszaújvárosi triatlonos azonban tartotta a lépést. Az utolsó kilométereken Bergere leszakította riválisait, Lehmann pedig önmagával és a címvédővel nagyot harcolva a bronzéremért küzdött, de az utolsó métereken elfogyott az ereje, így lemaradt az éremről. Bicsák nagyszerű futással feljött a tizedik helyre, Dévay pedig végül 12. lett. A negyedik magyar induló, Tóth Tamás a kerékpározás háromnegyedénél feladta a versenyt.
Vasárnap a vegyes váltók küzdenek majd meg egymással az Olimpiai Parkban, a magyar staféta is ott lesz a rajtnál.
Eredmény: triatlon, férfiak
  • 1. Leo Bergere (Franciaország) 1:41:09
  • 2. Pierre le Corre (Franciaország) 1:41:17
  • 3. Dorian Coninx (Franciaország) 1:41:24
  • 4. Lehmann Csongor 1:41:30
  • ...10. Bicsák Bence 1:42:46
  • ...12. Dévay Márk 1:42:56
MTI

16:16 - Hetedik lett a női tornászcsapat, olasz aranyérem

A magyar válogatott a hetedik helyen végzett a müncheni torna Európa-bajnokság női csapatversenyében. A szombati döntőt az olaszok nyerték, a britek és a németek előtt.
A Kovács Zsófia, Mayer Gréta, Makovits Mirtill, Bácskay Csenge, Székely Zója összeállítású együttes a csütörtöki selejtezőben hetedikként zárt 153,496 ponttal, ezzel egyrészt biztosította a helyét a nyolccsapatos fináléban, másrészt elérte, hogy részt vehet az október 29. és november 6. közötti, liverpooli olimpiai kvalifikációs világbajnokság csapatversenyében.
A szombati döntőben, amelyet remek hangulatot teremtve mintegy tízezer néző tekintett meg az Olimpiai Csarnokban, minden szeren csak három tornász mutathatta be a gyakorlatát, és mindhárom eredménye számított. A magyarok a spanyolok társaságában talajon kezdtek. Sorrendben Mayer (12,433), Makovits (11,833) és Kovács (12,300) lépett a szőnyegre, és mindhárman rosszabb pontszámot kaptak, mint a kvalifikációban, ezzel együtt az első kör után a hollandokat és a spanyolokat megelőzve a hatodik helyen állt a csapat.
Ugrásban aztán javítottak a magyarok, Mayer (13,133), Bácskay (13,800) és a selejtezőt ezen a szeren megnyerő Kovács is nagyszerűen teljesített, utóbbi gyakorlatát 14,266 ponttal díjazta a zsűri. A magas pontszámoknak köszönhetően a verseny második szakaszára negyedikként fordulhattak rá a magyarok az olaszok, a britek és a házigazda németek mögött.
Következett a felemáskorlát, amelyen Kovács és Makovits mellett a kisebb sérülésekkel bajlódó Székely Zója jutott lehetőséghez. Az elsőként szereplő Makovits 12,966 pontot kapott, Kovács pedig 13,633-mal zárt azok után, hogy egyszer leesett. Székely hasonlóan járt, a gyakorlat vége felé nem sikerült kiviteleznie egy visszafogást, így csak másodszorra sikerült befejeznie a produkciót. Ezzel együtt 12,666 pontra értékelték, így az utolsó szer, a gerenda előtt változatlanul a negyedik helyen álltak a magyarok, alig lemaradva a harmadik németektől.
A selejtezőben gerendán szinte minden magyar versenyző leesett, ezúttal azonban sikerült javítani, legalábbis ami Makovitsot (12,266) és Mayert (12,766) illeti, a mind a négy szeren szereplő Kovács ugyanis ezúttal is hibázott, és végül 12,033 pontot kapott. A csapat összpontszáma így 154,095 lett, ez összesítésben ismét a hetedik helyet jelentette. Az aranyérmet az olaszok szerezték meg a britek és a németek előtt. Vasárnap a szerenkénti döntőkkel zárul a nők kontinensviadala, Kovács Zsófia talajon és ugrásban is érdekelt lesz. Az orosz és a fehérorosz tornászok az ukrajnai háború miatt nem indulhattak az Eb-n.
Eredmények, nők: csapat,
  • 1. Olaszország 165,163
  • 2. Nagy-Britannia 161,164
  • 3. Németország 158,430
  • ...7. Magyarország (Kovács Zsófia, Mayer Gréta, Makovits Mirtill, Bácskay Csenge, Székely Zója) 154,095
MTI

15:30 Nem jutott főtáblára a Majoros, Hartbirch vegyes páros

Vereséggel kezdte szereplését a müncheni multisport Európa-bajnokságon a magyar asztalitenisz-válogatott: a Majoros Bence, Hartbirch Leonie vegyes páros kikapott a selejtező második fordulójában, így nem került fel a főtáblára.
A magyar duó dán, portugál kettőssel szemben maradt alul három szettben.
A sportági versenyek nyitónapján még a Hartbrich, Bálint Bernadett női páros áll asztalhoz magyar részről a selejtezőben.
A többi magyar páros - a férfiaknál Ecseki Nándor és Szudi Ádám, valamint András Csaba és Majoros Bence, a nőknél Madarász Dóra és Póta Georgina, vegyesben pedig az Ecseki, Madarász duó - alanyi jogon főtáblás.
A páros főtáblás küzdelmek vasárnap kezdődnek, ahogy az egyes selejtezők is.

Eredmények, selejtezők:

vegyes páros, 2. forduló (a főtáblára jutásért):
Martin Buch Andersen, Ines Matos (dán, portugál)-Majoros Bence, Hartbrich Leonie 3-0 (9, 13, 6)

11:54 Szalontay a 16 között sprintben, Csengői búcsúzott

A sprint kvalifikációjában érdekelt 22 bringás közül Szalontay 9.870 másodperccel a nyolcadik időt tekerte, így közvetlenül biztosította helyét a legjobb 16 között. A délutáni programban - a kontinensviadal honlapja alapján - Szalontay azzal a litván Vasilijus Lendellel csap össze a negyeddöntőért, akivel azonos idővel zárta a selejtezőt.
A mezőny másik magyarja, a 20 esztendős Csengői Bálint 19. helyen végzett a kvalifikációban (10.320 mp), ezáltal már az első kieséses fordulóban érdekelt volt. Ott a kvalifikációban a 14. pozíciót 10.034 másodperces idővel megszerző Alejandro Martínez várt rá, a rutinosabb spanyol jó ütemben kerülte meg Csengőit és továbbjutott.
Szalontay mellett délután Orosz Gergő lesz még érdekelt, scratch-ben a müncheni velodrómban.

11:40 Pétervári-Molnár Bendegúz és a Bácskai Máté, Szabó Márton férfi kétpár is B döntőbe került a müncheni multisport Európa-bajnokság evezős versenyén.

A szombati középdöntőjében mindkét magyar egység a hatodik, utolsó helyen végzett, az A döntőbe az első három helyezett jutott. A versenyszámok B döntőit vasárnap délelőtt rendezik.
A nap egyetlen magyar érdekeltségű A döntőjében a paraevezős Pető Zsolt PR1 egypárban a hatodik helyen végzett.
A férfi kormányos nélküli ketteseknél Simon Béla és Juhász Adrián a B döntőben evezhetett, amelyben a szokásos taktikájukat vetették be: visszafogott kezdés után - még 1500 méternél is utolsók voltak - egy extra hajrára tettek fel mindent. Ebben a futamban ez arra volt elég, hogy a moldovai, az osztrák és a holland riválist megelőzzék, a tempót végig diktáló és elsőként célba érő lengyeleket, valamint az őket követő szlovénokat azonban már nem volt esélyük lehajrázni. A magyar egység így a kilencedik helyen zárta a kontinensbajnokságot.

11:30 Úszó-Eb: Hosszú Katinkával soha nem történt olyan, mint most, és talán már nem is fog

A római Európa-bajnokság szombat reggeli programjának legnagyobb csatáját magyar szempontból a női 400 méter vegyes előfutama hozta, hiszen egy nemzetből csak két versenyző juthat tovább – márpedig Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna és Mihályvári-Farkas Viktória is ugyanazzal a céllal ugrott medencébe. A szakadó esőben mindhárman simán hozták a döntőhöz kellő időt, viszont a leggyengébb kiesett. Részletek itt.
Sportok
Kopasz Bálint arany-, a női kenupáros és Adolf Balázs ezüstérmes - Kövesd velünk az Eb-ket!
20/08/2022 - 16:54
Sportok
35 ezer tehén bőre megy rá egyetlen NFL-szezonra, az óceánok pedig labdatemetőkké válnak
19/08/2022 - 17:28