„Vékony srác vagyok, de ennek a vékony srácnak fantasztikus a technikája, és élvezni tudja az úszást, közben pedig világcsúcsokat is dönt.”
David Popovici 2022. augusztus 13-án halhatatlanná vált, hiszen a fenti nyilatkozata mögött minden idők egyik legzseniálisabb teljesítménye rejlik: ugyanott döntötte meg César Cielo megdönthetetlennek hitt, 46,91-es világcsúcsát 100 méter gyorson, ahol a brazil 2009-ben felállította azt. Ráadásul a századokat tekintve nem is kevéssel – Cielóhoz már tegnap is közel járt a 46,98-as Európa-rekordjával, most lényegesen jobb első ötvenre (22,74) repesztett egy 24,12-t, így 46,86-nál állt meg az óra.
Simán benne volt, hogy villogni fog a WR-felirat, mégis megfagyott a levegő. S talán nemcsak azért, mert valaki ismét átadott a múltnak egy cápadresszes világcsúcsot, hanem azért is, mert a 17 éves (!) román srác végletekig szerény és nagyon intelligens. A titok pedig szerinte egyszerű:
European Championships
Milák: Még mindig jobban örülök annak, hogy itt vagyok, mintha a Szigeten veretném hat napig
17/08/2022 - 13:49
„Az első ötven méter a sebességről szólt, a második ötvenre nagyon sokat edzettem az utóbbi időszakban. Minél többet gyakorolja az ember, annál inkább menni fog, ettől lehetek ilyen kiegyensúlyozott.”

David Popovici

Fotó: AFP

A rekordhoz kellett, hogy Popovici-ot hajszolják az ellenfelek: Maxime Grousset előtte fordult féltávnál, Milák Kristóf pedig végig a nyomában volt. Ez Kristófnak 47,47-es országos és egyéni csúcsot, egyben ezüstérmet ért – ahhoz képest, hogy jóformán először koncentrál pályafutása során a gyorsúszásra, ebből a jövőben nagyon szép dolgok sülhetnek ki…
„Sejtettem, hogy Popovici jól fog úszni, de azt nem, hogy ennyire. Elképesztő érzés volt mellette menni, fantasztikus a srác, és ahogy megfigyeltem, ő is ugyanakkora őrült zseni gyorson, mint én pillangón. Sajnos vagy nem sajnos, de számomra mindenképp jó lesz, hogy az ő nevét sokáig fogjuk még hallani. Nem nagyzolásból, de elég motiváló személyiségnek tartom magam, hogy már a második világcsúcs születik mellettem, talán valamit jól csinálok én is” – mondta arra utalva, hogy Caeleb Dressel a tokiói olimpián 100 pillangón úszott világrekordot mellette, majd a 48,01-gyel ötödik Németh Nándornak és a világelitnek is üzent. „Nándinak is fel kellett kötnie a gatyáját, ha lépést akar tartani velem, eddig én próbáltam lépést tartani vele. Nem nagyon foglalkoztatott egyébként az országos csúcs, világviszonylatban gondolkozom, a célom, hogy a 2024-es olimpián 100 gyorson 47 elejével már ott tudjak lenni az elejében.”
Az őszi-téli időszakra versenyszámot váltó Némethtől is belefért egy üzenet Milák felé:
„Sajnos ennyi volt most ebben, megpróbáltam gyorsabban kezdeni, ami sikerült is, de visszafelé nem tudtam úgy jönni. Gratulálok Popovici-nak a világcsúcshoz, Kristófnak pedig üzenem, hogy ezt az országos csúcsot még oda-vissza fogjuk passzolgatni egymásnak. Szeptembertől sok év után picit pihentetem a gyorsot, a rövidpályás szezonban a hátra fogok fókuszálni, mert eléggé hasonlít a gyorshoz, remélem, segíteni fog nekem.”

A 100 méter gyors dobogósai: Milák, Popovici, Miressi

Fotó: AFP

Amellett, hogy az olaszok a szurkolóik szenzációs biztatása közepette bepakoltak két újabb aranyat a zsákba (Benedetta Pilato 100 méter mellen, Gregorio Paltrinieri 800 méter gyorson győzött), magyar éremesőt is hozott a szombat este: Milák mellett Mihályvári-Farkas Viktória, Jakabos Zsuzsanna és Kovács Benedek is dobogóra állhatott, és mindhárman nagyon kellemes meglepetést okoztak. A női 4x100-as gyorsváltó (Pádár Nikolett, Gyurinovics Fanni, Senánszky Petra, Molnár Dóra) szépen helytállt, ötödik lett, és ugyan nem jutottak döntőbe, de Verrasztó Dávid, valamint Zombori Gábor 200 mell középdöntőjére sem lehet panasz.
Mihályvári-Farkas a vb-s csalódás után (egyik számában sem jutott döntőbe) élete első Eb-aranyának örülhetett, így az ezúttal az előfutamban búcsúzó Hosszú Katinka tavalyi sikere után ismét magyar himnusz szólt a 400 méter vegyes díjátadóján.
„Nagyon reménykedtem az aranyban, mert tudtam, hogy a délelőtti után van még bennem. Nem nagyon tudok mit mondani. Kiugranék a bőrömből és táncolnék, de nincs erőm táncolni! Nagyon örülök, hogy sikerült 4:37-et úsznom. Tavaly az ezüstérmemnél azt mondtam, második lettem, de a himnuszt magaménak éreztem kicsit, most nekem szól a himnusz, és ez leírhatatlan élmény.”
Ráadásul ismét magyar jött a magyar 1-2., hiszen az örökifjú Jakabos Zsuzsanna ezüstérmes lett, ami hat év után az első egyéni érme nagymedencés Eb-ről.
„Azt hittem, az előfutamban kiesek harmadik magyarként, aztán láttam, hogy mégis bejutottam. Örülök, hogy még egyszer le kellett úszni a távot és annak is, hogy javítottam a reggeli időmön. 4:40-en belül úsztam, ez tök jó. Az volt a terv, hogy eljutok 300 méterig úgy, hogy nem halok meg, aztán az utolsó százon mindent beleadok. Ez össze is jött.”

Kovács Benedek

Fotó: MTI

A világelitbe ezen a nyáron berobbanó Kovács 24 évesen életében először állhatott dobogóra nagy versenyen, de még hogy: 29,20-as utolsó ötvennel lett második 200 méter háton, az 1:56,03-as ideje pedig hatalmas egyéni csúcs.
„Nem gondoltam volna, hogy ez összejön. Nagy lehetőség volt, hiszen a vb-mezőny erősebb, de sikerült kihasználnom az esélyt és sikerült előrelépnem. Jól ment a felkészülésem, köszönöm mindenkinek a segítséget. Nem mentem neki a kötélnek, árnyék volt, láttam a magam mellett úszókat, de így is negyedik-ötödiknek saccoltam magam. Szeretném megbolygatni a jövőben vb-mezőnyt is, a 2024-es olimpia a nagy cél.”
Az eredményének a döntőben nyolcadikként záró Kós Hubert (1:57,84) is nagyon örült.
„Legjobb barátok vagyunk, és majdnem olyan, mintha én szereztem volna érmet. Hatalmas motiváció lesz ez neki a jövőre nézve.”
Vasárnap este jöhetnek az újabb magyar érmek, hiszen Milák és Kós 100 méter pillangón, Pádár 200 méter gyorson döntőzik (Milák első, Kós nyolcadik, Pádár ötödik idővel lépett tovább a szombati középdöntőből), és a férfi 4x100-as gyorsváltó is jó esélyekkel áll rajthoz.
European Championships
Úszó-Eb: Milák és Márton szenzációja, mi lesz Hosszú Katinkával? - nyilatkozatok
17/08/2022 - 07:28
European Championships
Milák Kristóf aranyérmes, Márton Richárd ezüstérmes 200 pillangón
16/08/2022 - 16:19