Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Először indul magyar snowboardos az olimpián!

Marosi László

Frissítve 17/01/2022 - 16:01 GMT+1

A snowboard 1998 óta szerepel az olimpiai programban, a kanadai-magyar kettős állampolgár, Kozuback Kamilla olimpiai kvótájával Magyarország az olimpiák történetében a 36. nemzet, mely versenyzőt küldhet ebben a sportágban.

Kozuback Kamilla

Fotó: AFP

Kozuback Kamilla 24. helyen végzett a félcső olimpiai kvalifikációs rangsorban, így első magyar snowboardosként indulhat az olimpián.

A Magyar Snowboard Szövetség közleménye szerint a Nemzetközi Sí Szövetség (FIS) megerősítette, Kamilla a hétvégén, Laaxban elért pontokkal az összesített számításban félcsőben kijutott a világranglista legjobbjaival Pekingbe, a 2022. február 4-én kezdődő XXIV. téli olimpiai játékokra.
A 2004-ben született sportoló gyerekkora óta snowboardozik, 2015-ben, 11 évesen kezdett el versenyezni. Kanadai, amerikai versenyeken kezdte, majd két éve, 2020 januárban, 16 évesen az ifjúsági téli olimpián slopestyle-ban a 14., félcsőben a 9., míg big airben a 8. helyen végzett.
Kamillát magyar édesanyja inspirálta a snowboardozásra és sportrajongó néhai nagypapája tiszteletére kezdett el magyar színekben versenyezni. Elszántságát mi sem bizonyítja jobban, minthogy 1-es típusú cukorbetegséggel küzdve, autoimmun betegségéből fakadó kihívássokkal dacolva, és ami az olimpiai kvótaszerző pontokat illeti, a nulláról kezdve próbálta meg a kvalifikációt az idei szezonban.
picture

Kozuback Kamilla Fotó: MSBSZ-Olescher Domonkos

Fotó: Other Agency

A tél során nyújtott remek teljesítményét – Copper Mountain vk-29., Mammoth Mountain vk-21. és Laax vk-24. hely – a legjobban talán az szemlélteti, hogy országváltás nélkül is kvalifikálhatta volna magát az olimpiára egy olyan nagy téli sportnemzet színeiben, mint Kanada.
Kozuback Kamillával az Eurosport korábban exkluzív interjút készített a terveiről, melyben elmondta, hogy a Magyarországon élő idős nagymamáját és a családját – akiket nagyon szeret és hiányoznak neki – a világjárvány miatt már két éve nem látta, a magyar színekben való indulás azonban egy gesztus is feléjük, amivel kifejezheti a szeretetét.
Kamillára most már nemcsak a családja, hanem egy ország lehet büszke, ráadásul a sikeres kvótaszerzéssel beírta magát a magyar sporttörténelembe is. Peking után most már csak három olyan téli olimpiai sportág – curling, szánkó és szkeleton – maradt, ahol hazánk még nem iratkozhatott fel a résztvevő országok listájára.
Kamillát a félcső 25 fős olimpiai mezőnyében láthatjuk majd, kedvenc számaiban a big airben és a slopestyle-ban a kvótaszerzés nem sikerült. Igaz ez nagyban annak is köszönhető volt, hogy csupán a hajrában csatlakozott az olimpiai indulásért folytatott harcba, így nem volt lehetősége még több versenyen a rangsoroláskor figyelembe vehető pontokat gyűjtenie.
A szövetség közleményében szintén kiemelte, Kamilla csak 2021. decemberében kezdte meg a kvalifikációs versenyeit, így a versenytársakhoz képest - akik 2019 júliusától tették mindezt -, igen rövid idő állt rendelkezésre, hogy megszerezze Magyarország első snowboard-kvótáját az olimpiára.
A tizenhét éves magyar lány azonban már a decemberi interjúnkban is előre tekintett, elmondta, ha esetleg nem jönne most össze az olimpiai szereplés, akkor megcélozza 2026-ot is, illetve a márciusi leysini junior világbajnokságon is jó szereplést vár magától. Ha így folytatja, a Milánó-Cortina 2026-os téli olimpiára már rutinos versenyzőként szurkolhatunk neki akár három versenyszámban is.
Emlékezhetünk, Kamilla lett a télen az első női magyar snowboardos, aki bemutatott egy cab double underflip 900-at, trükkjéhez az osztrákok olimpiai bajnoka, Anna Gasser is gratulált, aki 22 évesen a világon első nőként ugrotta meg ugyanezt a mozdulatsort. Calgaryban szintén slopestyle-ban a világkupán decemberben a zsűri neki ítélte a Toyota Women's Best Trick Prize-t is, a kvalifikáció legszebb korlát trükkjének járó elismerést.
picture

Kozuback Kamilla

Fotó: AFP

A kilátások tehát big air és slopestyle számokban is nagyon kedvezőek a sportpályafutását tekintve, minden adott ahhoz, hogy azt a küldetését, amiről még decemberben nyilatkozott nekünk, teljesítse.
A legfőbb célom viszont az, hogy inspiráljam a fiatal lányokat ebben a sportban, és szeretnék nyomot hagyni a snowboard világában.
Olimpia kvótájával magyar viszonylatban küldetését siker koronázta, a versenyig hátralévő 23 nap pedig elengedő lehet arra, hogy a félcsőben stabilizálni tudja a magasabb pontszámot hozó trükkjeit.
A pekingi olimpián Kamillának így az északi sí, a biatlon és snowboard, illetve freestyle sí-versenyeknek otthont adó Zhangjiakou város mellett felépített olimpiai centrumban, a Genting Snow Parkban lesz lehetősége ország-világ előtt megmutatnia a trükkjeit.
picture

Kozuback Kamilla hibátlan menete a legnagyobb európai snowboard versenyen

A selejtezőben két menet alapján az erősebb pontszámú futammal lehet kvalifikálni a másnapi tizenkettes döntőbe. Elnézve a mezőny erősségét (négy-négy kiváló amerikai, japán és kínai rivális) a továbbjutás bravúros lenne, de a Mammoth Mountainen elért pontszámából kiindulva némi szerencsével a döntő sem tűnik lehetetlennek.
Nézzük, mikor láthatjuk Kamillát az Eurosporton!
  • Február 9. (szerda) 02:30-04:00, Női félcső selejtező, EUROSPORT2 ÉLŐ
  • Február 10. (csütörtök) 02:30-04:00, Női félcső döntő, EUROSPORT2 ÉLŐ
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés