Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

„A legfőbb álmom snowboardban, hogy inspiráljam a fiatal lányokat”

Dobos Lilla

Frissítve 20/12/2021 - 13:17 GMT+1

Kozuback Kamillának nagy tervei vannak a snowboardozás terén.

Kozuback Kamilla Fotó: MSBSZ-Olescher Domonkos

Fotó: Other Agency

Még csupán 17 esztendős, de már ott van az olimpiai kvóta kapujában, ráadásul élete első világkupa-versenyén 26. helyen végzett. Kamillával az idei szezonjáról, és a terveiről beszélgettünk.
Menjünk egy kicsit vissza a kezdetekhez. Kanadában nőttél fel, a hegyek és a hó adott, de honnan jött egészen pontosan, hogy snowboardozni kezdtél?
Elég sokat sportoltam kiskoromban, gyorskorcsolyáztam és táncoltam is, a snowboardot pedig kilencévesen kezdtem el. Anyukám boardozott és mivel imádom őt, és felnézek rá, azt akartam én is csinálni, amit ő. Tőle kaptam meg az első deszkámat, és ő tanított meg rengeteg mindenre. Elég hamar rájöttem, hogy menyire élvezem ezt a sportot, ráadásul elég jól is ment. Mire tíz lettem, már kipróbáltam magam parkban, és a következő évben versenyen is indultam otthon Calgaryban. 16 évesen bekerültem a kanadai csapatba, és innentől már egyértelmű volt, hogy maradok ennél a sportnál.
Versenyzés tekintetében nem a hagyományos utat választottad, hiszen big air és slopestyle mellett félcsőben is indulsz, amit a mezőnyből rajtad kívül nem nagyon csinál senki. Mi motivált arra, hogy mind a három számot bevállald?
Alapvetően a félcső elkülönül a másik kettőtől, de nálam már a kezdetektől úgy alakult, hogy mind a háromban kipróbáltam magam. A big air és a slopestyle a kedvenceim, de félcsőben versenyezni is jó érzés, igazi szórakozás.
Korábban szép eredményeket értél el a Nor-Am kupában, vagy éppen az ifjúsági olimpián, azonban idén szintet léptél, és a világkupa-sorozatban kezdtél versenyezni. Túl vagy már két versenyen, egy 26. és 29. helyet szereztél. Hogy érzed magad eddig, milyen a legjobbak között indulni?
Megmondom őszintén, először egy kicsit izgultam. Big airben az ugrató hihetetlen nagy volt, 21 méter, még ekkora ugratón nem versenyeztem. Ráadásul a legjobb snowboardosok ellen kellett megmutatnom magam. Összességében remek érzés volt, mindenki nagyon kedves és támogató volt velem. Sokat adott, hogy a verseny előtt rengetegen biztattak, hogy meg tudom csinálni. Nagyon tetszett a verseny pozitív légköre.
Az idei szezonban ráadásul már magyar színekben indulsz a sorozatban. Olvastam, hogy a családod iránti tisztelet motivált arra, hogy átkérd magad a FIS-nél. Mesélsz egy kicsit a döntésed hátteréről?
Kilencéves voltam, amikor a nagypapám elhunyt, akkor kezdtem el snowboardozni, így már nem érhette meg, hogy lásson versenyezni. Ráadásul a Magyarországon élő idős nagymamát és a családomat nem láttam már két éve a járvány miatt. Nehéz ez az időszak számomra, hiszen nagyon szeretem őket, és hiányoznak. Ezért arra gondoltam, ha magyar színekben versenyeznék, az egy gesztus lenne feléjük, amivel kifejezem a szeretetemet.
Az év egyik legfontosabb eseménye a pekingi téli olimpia, ahova van esélyed kijutni. Mit jelentene számodra egy olimpiai részvétel?
Hatalmas élmény lenne, az egyik legnagyobb álmom válna valóra, ha kijutnék. A kvalifikációból van még három verseny, ezeken igyekszem a legjobbamat nyújtani, aztán majd meglátjuk, hogy mire lesz elég. Azt tudom, hogy 30-an mehetnek majd Pekingbe, én pedig jelenleg a 49. vagyok, úgyhogy még kell gyűjtögetnem a pontokat. De mindent megteszek, amit csak tudok, hogy ott lehessek.
picture

Kozuback Kamilla

Fotó: AFP

Az ünnepek előtt néhány napos edzőtáborban veszel részt. Hogy néz ki egy ilyen edzőtábor? Van bármi olyan, amire most külön készülni kell?
Québecben készülünk majd pár napot, ott van az edzőm is. Igyekszem még csiszolni a trükkökön, bár ez egy rövid edzőtábor lesz, öt napra megyünk csupán. Az évet pedig Calgaryban kezdjük majd.
Nyugtass meg, az ünnepek alatt azért lesz idő egy kis pihenésre?
Igen-igen, lesz.
Január elején Calgaryban kezdesz, aztán az Egyesült Államok felé veszed az irányt, majd Svájc következik. Mit vársz a magadtól ezeken a versenyeken?
Szeretnék minél jobb köröket menni, és bemutatni azokat a trükköket, amiket tudok. A többit pedig meglátjuk. Szeretném a legjobbat kihozni magamból.
Ha az ember végignézi a közösségi oldaladat, jól látszik, hogy mennyire rajongsz ezért a sportért, és az is, hogy rengeteget készülsz. Hogyan épülnek föl az edzéseid?
Normális esetben öt vagy hat napot edzem a héten. Emellett háromszor konditerembe is járok. Az edzéseimet egyébként az anyukámmal végzem.
Mi a kedvenc trükköd?
A backside 540 indy grab.
És melyik az a trükk, amit sokat gyakorolsz, és szeretnél versenyen is sikeresen bemutatni?
Québecben nagyon szeretném, gyakorolni a cab dub 900-at, (Kamilla közben első magyar női snowboardosként sikeresen megugrotta a trükköt Québecben – a szerk.) – ami egy duplaszaltó – és remélem, hogy Calgaryban is be tudom majd mutatni.
Beszéltünk arról, hogy az idei évben az olimpia az egyik fő cél. Viszont még mindig csak 17 éves vagy, nagyon hosszú pályafutás áll előtted. Mik a hosszú távú terveid és álmaid snowboardban?
Ha esetleg nem jönne most össze az olimpiai szereplés, akkor megcélzom 2026-ot. Márciusban junior világbajnokság, ott is jó szereplést várok magamtól. A legfőbb célom viszont az, hogy inspiráljam a fiatal lányokat ebben a sportban, és szeretnék nyomot hagyni a snowboard világában.

Kamilla Fritz Botonddal együtt legközelebb december 30. és január 1. között, a Calgaryban megrendezendő slopestyle világkupa-versenyen indul. Drukkoljunk együtt a magyar ridereknek!
A versenyt január 1-jén az Eurosport 1-en közvetítjük.
picture

Kozuback Kamilla Fotó: MSBSZ-Olescher Domonkos

Fotó: Other Agency

Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés