Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Rémesen szerepelnek a kiemeltek a snooker-világbajnokságon

Buzás Gábor

Frissítve 23/04/2024 - 11:23 GMT+2

Nyolc mérkőzés ért véget hétfő estig a 2024-es snooker-világbajnokságon, és öt alkalommal borult a papírforma, azaz a selejtezős játékos legyőzte a kiemeltet. Kiesett az egyik négyszeres világbajnok, Mark Selby, valamint a címvédő Luca Brecel. És kikapott három olyan játékos is, akik egészen remek szezont produkáltak: Ali Carter, Zhang Anda és Gary Wilson.

Bombameglepetés a snooker-vb-n: az első fordulóban esett ki a négyszeres bajnok

A kiemeltek közül csupán hárman, Judd Trump, Shaun Murphy és Tom Ford hozták az első mérkőzésüket.
És a részeredményeket tekintve Mark Williams, valamint Robert Milkins keddi továbbjutása sem borítékolható, hiszen a háromszoros világbajnok csak 5-4-re vezet Si Jiahui ellen (15:30-kor kezdődik a második etap), Milkins pedig 5-4-es hátrányba került Pang Junxu ellenében (ők este jönnek a befejezni a meccsüket).
Az eredmények feletti hüledezés mellett érdemes megnézni azt is, hogy kik győzték le a kiemelteket. David Gilbert győzelme Brecel ellen önmagában nem világszenzáció, legfeljebb azért, mert Gilbert nagy hátrányból fordított, ami korábban nem igazán volt rá jellemző. Stephen Maguire sikere Ali Carter ellen és Stuart Bingham győzelme Gary Wilson ellen (10-5) szintén nem őrületes meglepetés, hiszen két nagyon komoly klasszis győzött, csak éppen mostanában nem voltak nagy formában, ezért selejtezőre kényszerültek.
El lehet puffogtatni valami olyasmi közhelyet, hogy a Crucible-ben nem annyira az előtte nyújtott forma számít, sokkal inkább a játékosban meglévő rutin és tudás. Ha elő tudja húzni. Ez sokszor igaz lehet, de például Mark Selby veresége nagyon ellene megy ennek a mondatnak, pláne ha azt vesszük, hogy az újonc Joe O'Connor búcsúztatta.
Négy mérkőzés kezdődik el a keddi játéknapon. A leginkább várt összecsapás alighanem Ding Junhui és Jack Lisowski csatája, mely 11 órakor rajtol. Eddig háromszor találkoztak, mindig a kínai győzött, ráadásul mindig simán. Az egykori vb-döntős Ding hosszú idő után futott egy olyan szezont, ami a legjobb formáját idézte, bár még mindig el lehet róla mondani, hogy tud ő ennél jobban is snookerezni. Két döntőt játszott, és a szezon két legjobb játékosától, Ronnie O'Sullivantől, illetve Judd Trumptól kapott ki ezeken a meccseken.
Lisowski formája visszaesett az idei szezonban, és ennek egyenes következménye volt, hogy kiesett a top 16 közül, azaz selejteznie kellett a Crucible-be. Ezt simán megoldotta, látványos játékkal, de könnyű ellenfeleket kapott, a főtáblán biztos, hogy sokkal nehezebb dolga lesz. Nagyjából minden Ding győzelme mellett szól, de tudjuk, hogy a világbajnokságon sok minden megtörténhet, és az idei torna egyelőre bővelkedik a meglepetésekben. Ennek ellenére a Bontószög podcast egyhangúan Ding sikerére számít.
  • Buzás Gábor: Ding Junhui 10 - 6 Jack Lisowski
  • Szentimrei Kristóf: Ding Junhui 10 - 7 Jack Lisowski
Szintén sokan várják Mark Allen színrelépését, hiszen mindenképpen a torna egyik esélyese, az idei formák alapján a három legnagyobb favorit közé tartozik. Csakhogy az északír még döntőt sem játszott sosem a világbajnokságon, és a siker túlzott akarása miatt akár görcsössé is válhat.
picture

Mark Allen

Fotó: Getty Images

De talán nem az első fordulóban. Papíron mindenképp országos favorit Allen, akinek Robbie Williamset kell legyőznie. Aki korábban háromszor szerepelt a Crucible-ben, de meccset nem tudott nyerni, és 2016 óta nem járt arrafelé. Williams csakis akkor győzhet, ha teljesen tét nélküli felfogásban tud játszani. Kedd délután kezdődik ez a mérkőzés, melyen Gábor meglepetést szimatol, Kristóf nem:
  • Buzás Gábor: Mark Allen 8 - 10 Robbie Williams
  • Szentimrei Kristóf: Mark Allen 10 - 7 Robbie Williams
Kyren Wilson pocsék formában kezdte a szezont, de a második felében már viszonylag magára talált, játszott egy elődöntőt és egy negyeddöntőt. Dominic Dale lesz az ellenfele, aki 52 évesen a legidősebb résztvevő, ráadásul tíz éve nem járt a Crucible-ben. Wilson játszott már döntőt a világbajnokságon, ezenkívül két elődöntőt és további három negyeddöntőt tud felmutatni. Igazi Crucible-játékos ... volt korábban, de az utóbbi két éve nem sikerült jól Sheffieldben. Ezzel együtt ő az esélyes, bár Kristóf bízik Dale rutinjában, és az új barátnő hozta lendületében. 11 órakor kezdenek.
  • Buzás Gábor: Kyren Wilson 10 - 6 Dominic Dale
  • Szentimrei Kristóf: Kyren Wilson 9 - 10 Dominic Dale
picture

Kyren Wilson

Fotó: Getty Images

Barry Hawkins valódi Crucible-specialistának számított régebben, hiszen a 2013-as döntőjét követő öt világbajnokságon négyszer is az elődöntőbe jutott. 2018 óta azonban a negyeddöntő sem jött össze neki, sőt, két éve az első fordulóban búcsúzott, tavaly pedig nem is kvalifikált a főtáblára. Viszont az idei szezonja egész jól sikerült, nem véletlen, hogy ismét kiemeltként játszik.
Ryan Day háromszor jutott negyeddöntőbe a Crucible-ben, viszont tíz éve nem nyert ott mérkőzést. Ha kifog egy jó napot, veszélyes lehet Hawkinsra, de azért semmiképp sem a walesi a favorit. Elképzelhető egy-két nagyobb fordulat ezen a mérkőzésen, mert egyikük sem igazán kiegyensúlyozott, viszont mindketten nagyszerű breaképítők. Kedd este játsszák le az első etapjukat. Tippek:
  • Buzás Gábor: Barry Hawkins 10 - 9 Ryan Day
  • Szentimrei Kristóf: Barry Hawkins 10 - 7 Ryan Day
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés