Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A Crucible kiemeltjei, 1. rész. Robert Milkins, Stuart Bingham, Gary Wilson, Ding Junhui

Buzás Gábor

Publikálva 07/04/2023 - 09:37 GMT+2

Április 15-én kezdődnek a 2023-as snooker-világbajnokság főtáblás küzdelmei a sheffieldi Crucible Színházban. A selejtezők már tartanak és csak 12-én érnek véget, ekkor alakul ki a Crucible teljes mezőnye. A kiemelteket viszont már ismerjük, és azt is tudjuk, hogy ki hova került a főtáblán, és ki mikor játssza az első mérkőzését.

Menekülés a győzelembe - Elképesztő lökés Ding Junhuitól Ronnie O'Sullivan ellen

A Crucible kiemeltjeit bemutató sorozatunkban négyesével vesszük sorra a játékosokat. A ranglistán lentről felfelé haladva az első részben a 13-16. kiemeltekkel foglalkozunk.

Ding Junhui

Kezdjük az egykori világbajnoki döntős Ding Junhuival, aki éppencsak befért a top 16-ba.
Sőt, valójában a világranglista 17. helyén találjuk a kínai sztárt, de a 9. helyezett Zhao Xintong érintett a bundabotrányban, ezért őt kivették a pakliból, és mindenki egy hellyel feljebb került a rangsorban. Ding Junhui tehát a 16. kiemelt, aki volt világelső is, nyert egy szezonban öt pontszerzőt, játszott világbajnoki döntőt (2016-ban), háromszor megnyerte az Egyesült Királyság Bajnokságát, és van egy Masters-trófeája is. A mai epizódunk legnagyobb klasszisa, ez teljesen egyértelmű.
Csakhogy Ding az utóbbi időszakban nem sok vizet zavart. Már az is meglepetés volt, hogy 2019-ben megszerezte a harmadik UK-címét, mivel előtte másfél évig gyakorlatilag vegetált. Azzal a sikerrel két évre bebetonozta magát a top 16 közé, csak éppen amint eltelt a két év, kizuhant, mert nem tudott több hasonlóan jó eredményt felmutatni. A tavalyi szezonban a versenyek felén nem is vett részt, mondhatni, fél lábbal volt jelen a profik között.
És ezek után jött az idei szezon őszén a UK döntője. Ahol nagyon elhúzott, de végül kikapott Mark Allentől. A második hely is sokat ért, számos ajtót megnyitott előtte, hiszen ennek köszönhette, hogy részt vett a World Grand Prix-n, a Players Championshipen és a Tour Championshipen is. És ezeken a versenyeken szerzett annyi pontot (különösen az utolsón, ahol elődöntőt játszott), hogy alanyi jogon ott lehet a Crucible-ben. Ding 16-án, vasárnap délelőtt kezdi meg első körös mérkőzését egy selejtezőből érkezett játékossal, és hétfőn, szintén délelőtti kezdettel játsszák le a mérkőzés második szakaszát. Ha győz, a nyolcaddöntőben Ronnie O'Sullivannel csaphat össze.

Stuart Bingham

A cikk főszereplői közül Ding a legnagyobb klasszis négy Triple Crown-címmel és összesen 14 pontszerző trófeával, viszont Stuart Bingham az egyetlen világbajnok négyük közül. 2015 győztese idén a 14. kiemelt (volt ő második is a ranglistán a világbajnoki cím megszerzése után), aki közel jár ahhoz, hogy kiessen a legjobb 16 közül a világranglistán. A világbajnokság utáni előzetes ranglistán mindössze a 25. helyen találjuk, ami nem csoda, mert az idei szezonja a Masters elődöntőjétől eltekintve teljes mértékben felejthető volt, és valójában a tavalyi szezonja sem volt igazán acélos. A Crucible-ben minimum az elődöntőbe kell jutnia ahhoz, hogy megtartsa a top 16-os helyét.
Ugyanakkor ne feledjük, hogy Bingham két éve elődöntőt játszott a világbajnokságon egy szintén vacak szezon után, ráadásul nagyon szoros csatában kapott ki Mark Selbytől, a későbbi bajnoktól. Dingre és Binghamre nagyjából egyformán igaz, hogy abszolút kiszámíthatatlan a formájuk, és az is, hogy mostanában sokkal többször hozzák a gyengébb játékukat, mint a világverő snookert. Ugyanakkor a kínai megnyerte a hatpirosas világbajnokságot, ami adhat neki némi extra önbizalmat. Bingham pedig egészen egyszerűen a szemével küszködik. Mint a Mastersen elmondta, nem lát teljesen jól, és erre keresi a megoldást már jónéhány hónapja. Április 15-én, szombaton délelőtt kezdi meg a szereplését, és másnap délelőtt kezdődik a mérkőzése második etapja. Ha továbbjut, a második fordulóban Mark Allen lehet az ellenfele.
picture

Stuart Bingham

Fotó: WorldSnooker

Robert Milkins

Robert Milkins élete és snookerkarrierje 180 fokos fordulatot vett tavaly, amikor megnyerte a Gibraltar Opent. Ez volt pályafutása első profi tornagyőzelme, melyet 46 évesen szerzett. Az idei szezon első felében úgy tűnt, nem tudja megtámogatni ezt a sikert egy újabbal, de aztán elődöntőt játszott a German Mastersen, majd megnyerte a Welsh Opent, a döntőben a különben fenomenálisan játszó Shaun Murphyt legyőzve. És ezzel elérte, hogy 47 évesen, életében először kiemelt lesz a világbajnokságon.
Milkins kilencedik alkalommal szerepel a Crucible-ben, eddig összesen három mérkőzést nyert, három különböző alkalommal. Semmiképp sem tartozik a legerősebb kiemeltek közé, még az is lehet, hogy olyan játékost kap a selejtezőből, aki esélyesebb nála. Mindazonáltal ne feledjük el, hogy Milkins élete legjobb formájában van, és a korábbi forrófejű, mindenre támadó snooker helyett már kimondottan bölcs, nyugodtabb játékot nyújt. 17-én, hétfő este kezdi meg a szereplését, és másnap este kerül sor a második felvonásra. Ha győz, Shaun Murphyvel találhatja szemben magát.
picture

Robert Milkins

Fotó: WorldSnooker

Gary Wilson

Gary Wilson szintén először lesz kiemelt a világbajnokságon. Korábban mindössze háromszor szerepelt a Crucible-ben, de 2019-ben az elődöntőig jutott. Két elbukott pontszerző finálé után decemberben megnyerte a Scottish Opent. Jól szerepelt az utóbbi két versenyén, egy elődöntős és egy negyeddöntős szereplést tud felmutatni. Wilson kőkemény fickó, aki ha jó formában érkezik, és esetleg egy kis szerencse is segíti, akkor sokra viheti. Apró problémát jelent, hogy a nyolcaddöntőben Mark Selby kerülhet az útjába. Bár legyőzte ő már Selbyt a Crucible-ben, éppen akkor, amikor a négy közé jutott. Wilson azon kevesek közé tartozik, akik egy nap alatt játsszák majd le a meccsüket - április 18-án, kedden.
picture

Gary Wilson

Fotó: WorldSnooker

Következő előzetesünkben John Higgins, Ali Carter, Jack Lisowski és Luca Brecel előjeleit vesszük sorra.
Forrás: WST
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés