Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Gary Wilson lett a Home Nations új specialistája

Buzás Gábor

Frissítve 19/02/2024 - 09:53 GMT+1

Gary Wilson nem játszott különösebben jól a Welsh Open fináléjában, de nem is volt rá szüksége, így is simán győzött az élete első döntőjében megilletődötten snookerező Martin O'Donnell ellen. Wilson ezzel háromszoros pontszerző tornagyőztes lett, az utóbbi hat Home Nations-állomásból hármat ő nyert meg.

Maximum Gary Wilson-módra a Welsh Open elődöntőjében

Egyértelműen Wilson számított a mérkőzés esélyesének, hiszen ő már az ötödik pontszerző döntőjét játszotta, ráadásul az utóbbi kettőt meg is nyerte. O'Donnell ezzel szemben pályafutása első döntőjét vívta, magyarán élete legfontosabb mérkőzésén szerepelt.
És meglehetősen gyatrán kezdett. Rögtön az első frame-ben elpuskázott egy jó sanszot, kihagyott egy könnyű pirosat, viszont megbontotta a bolyt, és Wilson köszönte szépen, lökött egy 98-as breaket. A torna meglepetésembere egészen a szünetig szenvedett - semmi sem sikerült neki, szerencséje sem volt, és valójában igazi esélyeket sem kapott Wilsontól, akit időnként a szerencse is segített, hiszen többször is megesett vele, hogy elrontott egy lökést, de nem hagyott semmiféle sanszot az ellenfelének.
És így jutottak el odáig, hogy Wilson 4-0-ra vezetett a szünetben, pedig ő sem brillírozott. Mindössze 84%-os golyóbelökést produkált, amivel az ember általában nem vezetni szokott egy komolyabb mérkőzésen (hát még nem 4-0-ra), hanem inkább hátrányba kerül. Csak hát O'Donnellnél ez a mutató mindössze 65% volt.
A negyedórás pihenő után O'Donnell elkezdett jobban játszani. Itt volt az ideje, és nagyon nagy szüksége is volt rá, hogy ne kerüljön teljesen reménytelen helyzetbe. Egy 66-os breakkel 4-1-re szépített, aztán a következő frame megint Wilsonhoz került, de a hetedikre igen jó esélye volt O'Donnellnek. Egy-két rossz lökésválasztás következtében azonban elbukta, és ezzel 6-1-es hátrányba került. Mindenképp hoznia kellett az első szakasz utolsó frame-jét, és meg is tette, méghozzá messze a legjobb játékával, egy 92-es breakkel.
picture

Martin O'Donnell (Fotó: WST/Facebook)

Fotó: WorldSnooker

6-2-vel fordultak tehát a második etapra. O'Donnellnek volt esélye arra, hogy akár 7-5-re felzárkózzon, de elpackázta a sanszait. A 12. frame-et egy teljesen érthetetlen lökésválasztással bukta el, amikor az egyenes vonalban meglökhető zöldet két falról akarta eltalálni. Nem sikerült, és Wilson lezárta ezt a fontos, 42 perces frame-et.
8-4-es részeredmény után O'Donnellnek már nem volt reális esélye a győzelemre. Ahogy a mérkőzés túlnyomó részében, úgy a végjátékban sem tudta nyomás alá helyezni ellenfelét. Háromszori nekifutás után Wilson lezárta a mérkőzést, és 9-4-re győzött.
A döntő tétje többek között az is volt, hogy O'Donnell részt vehet-e a hétfőn rajtoló Players Championshipen. Ehhez be kellett volna kerülnie a szezon 16 legeredményesebb játékosa közé, amihez meg kellett volna nyernie a döntőt. Ez nem sikerült, de így is az egyéves ranglista 19. helyén találjuk. A hivatalos, kétéves ranglistán pedig a 60. pozícióba lépett fel, ami egy szűk szezon után óriási teljesítmény. O'Donnell ugyanis tavaly amatőrként versenyzett, nem volt tagja a Main Tournak.
Wilson győzelme azt jelenti, hogy az immár háromszoros pontszerző tornagyőztes felugrott a hivatalos világranglista 12. pozíciójába és az egyéves ranglista 4. helyére. Utóbbi ugrás következtében ezek lesznek a Players Championship első fordulójának párosításai:
  • Judd Trump - Chris Wakelin
  • Ronnie O'Sullivan - Zhou Yuelong
  • Zhang Anda - Noppon Saengkham
  • Gary Wilson - Hossein Vafaei
  • Mark Williams - Mark Allen
  • Ding Junhui - John Higgins
  • Barry Hawkins - Mark Selby
  • Tom Ford - Ali Carter
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés