Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Ronnie O'Sullivan és John Higgins is megkezdi az Egyesült Királyság Bajnokságát

Buzás Gábor

Frissítve 28/11/2023 - 12:27 GMT+1

Az Egyesült Királyság Bajnoksága első fordulójában rengeteg szoros csatát láthattunk, ketten viszont kiemelkednek: Mark Selby 6-0-ra, Judd Trump pedig 6-1-re hozta a maga mérkőzését. A 12 lejátszott összecsapásból ötöt a selejtezőből érkezett játékos nyert meg. Kedden kezdi meg szereplését Ronnie O'Sullivan, John Higgins és Neil Robertson.

Ronnie O'Sullivan 200. százasa a Crucible-ben

Értelemszerűen öt kiemelt búcsúzott eddig a versenytől: a címvédő Mark Allen a nyitónapon kapott ki 6-5-re a háromszoros bajnok Ding Junhuitól.
Szintén szombaton és szintén döntő frame-ben búcsúztatta Jamie Clarke Kyren Wilsont. Vasárnap Shaun Murphy és Ali Carter esett ki Hossein Vafaei, illetve Matthew Selt által. A hétvégén szoros csatákat játszottak, 6-3 volt a legsimább eredmény, a nyolc mérkőzés fele döntő frame-et hozott.
Aztán hétfőn jöttek a simább meccsek: Judd Trump két százast és két félszázast lökött Pang Junxu ellen, aki egyetlen frame-et fogott 2019 világbajnokával szemben. Az idei szezonban már öt döntőt játszó, és ebből hármat megnyerő Trump nem érezte magát igazán jól a meccs előtt, de mint elmondta, ez kicsit segített is, mert különösebb elvárások nélkül állhatott asztalhoz.
A UK 2011-es bajnoka a győzelme óta további két döntőt játszott ezen a versenyen, de az utóbbi két évben korán búcsúzott. Arra számíthatott, hogy jó barátjával, Jack Lisowskival találkozik a nyolcaddöntőben, de ő 6-4-re kikapott Jamie Jonestól. Lisowski volt az ötödik kiemelt kieső. Tehát a walesi Jones lesz Trump következő ellenfele. Jones is két százast és további két félszázast lökött, viszont "normál" snookermérkőzésen még nem győzte le Trumpot, csupán egy hatpirosas világbajnokságon. Annak is már 13 éve.
Az Egyesült Királyság Bajnoksága összes mérkőzése élőben, reklámmentesen is követhető az eurosport.hu-n és az Eurosport Applikációban.
Mark Selby négy 60 feletti breaket lökött Mark Joyce ellen, és 6-0-val hazaküldte a torna kétszeres negyeddöntősét. A négyszeres világbajnok számára az Egyesült Királyság Bajnoksága a leggyengébb Triple Crown-verseny, hiszen "csak" kétszer nyerte meg. Ráadásul második sikere, azaz 2016 óta mindössze egy soványka negyeddöntőt tud felmutatni.
Barry Hawkins lesz Selby ellenfele a nyolcaddöntőben. Hawkins Ben Woollastont győzte le 6-4-re úgy, hogy csak az utolsó két frame-ben jutott 50-es break fölé. Viszont Selbyvel szemben megnyerte az utóbbi két meccsüket. Érdekesség, hogy ők ketten közös apartmant béreltek ki Yorkban a verseny idejére.
picture

Mark Selby

Fotó: WorldSnooker

Kedden érkeznek a legnagyobb ágyúk, már ami a snookertörténelmet illeti.

Ronnie O'Sullivan és John Higgins sajnos egyidőben, 14 órás kezdettel játszik. A hétszeres bajnok ellenfele Anthony McGill lesz, aki az egyik legkeményebb selejtezőből érkező játékos a mezőnyben. A skót legyőzte a világelsőt a 2021-es vb-n, de a többi hét meccsük O'Sullivané lett. Aki idén három pontszerzőn indult, és egyre jobb eredményeket ért el: harmadik forduló, negyeddöntő, elődöntő. McGill idén még nem jutott túl a harmadik körön.
Higgins pedig Joe O'Connorral játszik, az ő egymás elleni mérlegük 2-2-re áll, de érdekesség, hogy a skót nyerte az utóbbi kettőt. A négyszeres világ- és háromszoros UK-bajnok az utóbbi 12 szezonban összesen három negyeddöntőt játszott a UK-n. Idén viszont már van két elődöntője, és időnként csodás játékot mutatott. O'Connor a tavalyi remek szezonja után (egy döntő, egy elődöntő és egy negyeddöntő) idén még alig nyert meccset.
Alighanem Neil Robertsonnak lesz a legnehezebb dolga a keddi kiemeltek közül. Az ausztrál már háromszor megnyerte ezt a versenyt, de 2023-ban teljesen elhagyta a formája. Honvággyal indokolta a vacak szereplését, és a UK után haza is utazik egy hónapra Ausztráliába. Magyarán idén nem lesz több versenye. Ami azt jelenti, hogy ha nem nyeri meg a UK-t, akkor 2006 óta az első olyan évét fogja zárni, amelyben nem nyert profi tornát. Zhou Yuelong az első ellenfele, 20 órakor kezdenek.
Elindult az Eurosport snookeres podcastje! A Bontószög című adásokat keressétek az Eurosport különböző felületein, elértek minket a Soundcloudon, Spotifyon, Apple podcasten és Google podcasten is.

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása