Ronnie O'Sullivan szerint Alex Higgins támadó stílusa, könnyed és természetes játéka milliókat ültetett le a tévéképernyők elé, és nélküle a snooker nem élte volna túl a '80-as éveket.

"A nézőket mágnesként vonzotta Alex Higgins. Igazi showman volt, elképesztő aurája és vonzereje volt. Ahogy belépett egy arénába, azonnal megváltozott a hangulat, érezni lehetett a rezdüléseit" - mondja a hatszoros világbajnok.
Ronnie O'Sullivan a hat világbajnoki címével, összesen 37 pontszerző trófeájával, 15 maximumával és több mint 1100 százas breakjével egyértelműen a sportág csúcsteljesítője, ám úgy érzi, hogy Higgins nélkül talán esélye sem lett volna elérni ezeket a csodás eredményeket. A belfasti zseni felemelkedését és bukását remekül bemutatja a Gods of Snooker (A snooker istenei) című háromrészes dokumentumfilm-sorozat, amiből azt is megtudhatjuk, hogyan lett a munkásosztály kedvelt időtöltéséből országos kedvenc Nagy-Britanniában, és hogy ez hogyan csúcsosodott ki az 1985-ös világbajnoki döntő 18,5 milliós nézettségében, mely a mai napig rekord a BBC 2-n.
Snooker
Mi kell ahhoz, hogy Ronnie O'Sullivan megszerezze a hetedik vb-címet?
03/06/2021 10:53

Alex Higgins 1990-ben.

Fotó: Eurosport

"Mindenki Higginsnek szurkolt, ő volt a közönség kedvence, de én gyerekkoromban Davis-rajongó voltam, mert ő mindent megnyert, és persze én is nagy bajnok akartam lenni. Higgins viszont olyan lendületet hozott a snookerbe, amilyet senki más nem tudott. Neki köszönhető, hogy a snookeresek rocksztárok lettek, és ha egyvalakit ki kell emelni, aki felelős azért, hogy a snooker az egekbe emelkedett a '80-as években, akkor az Higgins.
Higgins nélkül, csupán Davis és Hendry miatt sosem lett volna ennyire népszerű a snooker, mivel ők igen zárkózott egyéniségek voltak. Alex önpusztító életet élt, és csakis önmagának köszönheti a bukását, de ugyanez az oka annak, hogy annyira lehet őt szeretni. Nem ismert kompromisszumokat, a saját szabályai szerint élt, nem törődött a konvenciókkal. Nagyra tartom az ilyen embert."

Stephen Hendry és Alex 'Hurricane' Higgins 1987-ben.

Fotó: Eurosport

Ken Doherty volt az utolsó játékos, aki a Crucible színházban játszott Higgins ellen. 1994-ben történt, Doherty 10-6-ra győzött az első fordulóban. Az 1997-es világbajnok így emlékszik vissza arra a mérkőzésre:
"A nagy Alex Higgins volt az ellenfelem, aki a hősöm is volt, miatta kezdtem el snookerezni. Azon a meccsen kicsit be volt csiccsentve. Ahogy haladt előre a mérkőzés, egyre beszédesebb lett, és egyre többet vitatkozott a játékvezetővel, John Williamsszel. Higgins egyszer csak azt mondta neki, hogy álljon a másik oldalára. Williams azt válaszolta, hogy nem, Alex, itt álltam egész végig, nem vagyok a lökés vonalában. Mire Higgins ezt felelte:
Nem is a lökésem vonalában vagy, John, hanem a gondolataim vonalában.
- Ez az egyik legjobb mondat, amit valaha hallottam."
Higgins 2010-ben hunyt el torokrák következtében. A cigaretta mellett a szerencsejáték és az alkohol is erős hatással volt az életére. O'Sullivan 16 éves korában Blackpoolban gyakorolt az akkor már 43 éves Higginsszel.
"Mindig megkért, hogy hozzak neki egy sört. Ez nekem nagyon tetszett akkoriban. Az volt a fejemben, hogy én vagyok Alex rabszolgája, és ez óriási lendületet adott nekem. Mindenki sört akart hozni neki, de ő engem választott. Alex ugyanakkor terrorizálta is az embereket, ő ez éltette. Egy kicsit utánzom őt én is.

Alex Higgins

Fotó: Eurosport

A lökése olyasmi volt, mint Ding Junhuié. Nagyon kompakt technikával lökött. Előfordult, hogy belemozdult a lökéseibe, de többnyire inkább a lökés után mozdult csak meg. Fantasztikusan lökte be a golyókat."
Snooker
Ronnie O'Sullivan együttérzéséről biztosította Graeme Dottot, akivel egyébként nem szokott beszélni
25/05/2021 12:57
World Championship
Hemzsegnek az esélyesek a snooker vb-n
26/04/2021 07:48