Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Rekordbeállítás a Crucible-ben: már nyolc kiemelt búcsúzott a snooker-világbajnokságtól

Buzás Gábor

Frissítve 25/04/2024 - 12:06 GMT+2

Ronnie O'Sullivan és John Higgins főszereplésével a csütörtöki napon véget az első forduló, egyben elkezdődik a második kör a snooker-világbajnokságon. Ezek a mérkőzések már 13 nyert frame-ig tartanak, és lesznek háromnapos összecsapások is köztük. Például Judd Trump és Tom Ford meccse, ahol két kiemelt találkozik. Ilyen párosításból nem lesz sok.

Bombameglepetés a snooker-vb-n: az első fordulóban esett ki a négyszeres bajnok

Egészen pontosan még egy olyan találkozó jöhet össze, ahol két kiemelt találkozik. Amennyiben Higgins csütörtök este megnyeri a mérkőzését, melyen 5-4-re vezet Jamie Jones ellen, akkor Mark Allennel csap össze a nyolcaddöntőben. Az összes többi párosításban kiemelt játszik majd selejtezőssel, kivéve a Stuart Bingham - Jack Lisowski összecsapást, illetve Jak Jones és Si Jiahui mérkőzését.
Természetesen mindez csak akkor lesz pontosan így, ha csütörtök délután (14 órától) O'Sullivan lezárja a mérkőzését Jackson Page ellen, 8-1-es vezetésről. A nyolc kiemelt kiesése rekordbeállítás, 2012-ben jött össze ez a csúcseredmény. Ami akár meg is dőlhet, amihez az kell, hogy Higgins is kikapjon.
A 14 véget ért mérkőzés közül tehát nyolcat a selejtezős játékos nyert meg, és az előző bekezdésben találunk erre némi magyarázatot. Hiszen ha olyan snookeresek érkeznek a főtáblára a kvalifikációból, mint az egykori világbajnok Stuart Bingham, vagy az egyértelműen top16-os tudású Jack Lisowski, akkor nem mondható olyan nagy csodának, hogy ilyen jól szerepelnek az alacsonyabban rangsoroltak.

Alan McManus úgy fogalmazta meg az Eurosport stúdiójában, hogy gyakorlatilag 32 top 16-os játékos van a mezőnyben.

Lisowski volt a hetedik, aki a selejtezőből indulva mérkőzést nyert a főtáblán. Végtelenül izgalmas csatát vívtak Ding Junhuival, mely döntő frame-be torkollt (ez volt egyébként a negyedik 10-9-es eredmény idén, és ebből hármat az alacsonyabban rangsorolt játékos nyert). A hatszoros pontszerző döntős angol rengeteg önbizalmat meríthet abból, hogy hozta ez a mérkőzést, azért is, mert korábban sosem győzte le Dinget, mindhárom alkalommal simán kikapott tőle.
picture

Ding Junhui (b) és Jack Lisowski

Fotó: WorldSnooker

Ryan Day volt a nyolcadik, aki kiemeltet búcsúztatott, egy egészen sajátos mérkőzésen. Még az első etapban a walesi nyert zsinórban négy frame-et, amivel 5-2-re ellépett. Aztán Hawkins hozta az első szakasz utolsó két frame-jét, valamint a szerdai első négyet, tehát sorozatban hatot. 8-5-re vezetett, amikor elmentek a negyedórás pihenőre, Day játéka katasztrofális volt.
A szünetben aztán beszélt az edzőjével, Chris Henryvel, és együtt kitalálták, hogy mit kellene tenni. Azt nem igazán lehet érteni, hogy Hawkins mitől zuhant össze, ő csak annyit mondott erről, hogy elvesztette az önbizalmát. Nagyon sokat rontott, és bár Day sem játszott őrült jól, de jócskán feljavult játékkal hozta az utolsó öt frame-et, és 10-8-cal továbbment. És ezzel tíz év óta először nyert mérkőzést a Crucible-ben. Ő lesz O'Sullivan ellenfele, hacsak Jackson Page valami őrült nagy fordítást nem visz véghez.
Mark Allen 7-2-es vezetés után 10-6-ra győzött Robbie Williams ellen. Az északír nagyon hatékony volt: mindössze három félszázas breaket lökött, az ellenfele pedig hatot, de így is sima Allen-siker lett a vége. Kyren Wilson 8-1-es előnybe került kedden, és 10-1-gyel küldte haza Dominic Dale-t.
Csatlakozz az Eurosport Magyarország Viber-csatornájához!
A csütörtök annyiból különleges, hogy csak két etapban rendeznek mérkőzéseket, 14, illetve 20 órakor. Délután David Gilbert és Robert Milkins vág neki a nyolcaddöntőnek, és innentől fogva az első (és a második) szakaszban nyolc frame-et játszanak le. Gilbert ugye csodálatos hajrával fordított Luca Brecel ellen még a nyitónapon. Azt nem lehet mondani, hogy lesöpörte az asztalról a címvédőt a végjátékban, de fontos, hogy nyugodt volt, és elég jó arányban kihasználta a lehetőségeit.
Milkins ugyancsak a Pang Junxu elleni összecsapása végére higgadt le, azt mondta, hogy a meccs elején sokkal idegesebb volt, mint a döntő frame-ben. A kötélidegzet alighanem ezúttal is fontos lesz, mert szoros csatára számíthatunk. 6-1-re vezeti az egymás elleni mérlegüket Milkins, Gilbert viszont meríthet abból, hogy nagyot fordított a címvédő ellen. Egy szó mint száz, borzalmasan nehéz megtippelni ezt a mérkőzést. Felszabadultak lesznek, mert nyertek egy-egy mérkőzést, és már ez is nagy sikernek számít? Vagy éppenséggel agyonnyomja őket a negyeddöntőbe jutás lehetősége? Milkins még sosem járt ott, Gilbert is csak egyszer.
  • Buzás Gábor: David Gilbert 13 - 8 Robert Milkins
  • Szentimrei Kristóf: David Gilbert 13 - 10 Robert Milkins
Trump és Ford negyedszer csap össze világbajnoki mérkőzésen. 2014-ben és 2020-ban a főtábla első fordulójában 10-8-ra győzött Trump. A 2010-es tornán a selejtező utolsó fordulójában akadtak össze, és Ford akkor még 10-3-ra győzött. És azóta is meg tudta tréfálni néhányszor az időközben világklasszissá érett Trumpot, de persze a meccseik többsége 2019 világbajnokához került.
  • Buzás Gábor: Judd Trump 13 - 11 Tom Ford
  • Szentimrei Kristóf: Judd Trump 13 - 8 Tom Ford
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása