Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Marco Fu legnagyobb skalpja bő három éve

Buzás Gábor

Publikálva 06/10/2022 - 18:30 GMT+2

Három és fél éve nem szerzett akkor skalpot Marco Fu, mint amekkorát Mark Selby legyőzése jelent a Hong Kong Mastersen. Funak komoly gondjai voltak az elmúlt években, elsősorban szemműtéte hátráltatta, illetve a pandémiás helyzet sem kedvezett neki. Már-már úgy tűnt, és ő maga is úgy gondolta, hogy nem számíthat fényes jövőre, ez a mostani győzelem azonban új lendületet adhat a pályafutásának.

Marco Fu legnagyobb skalpja bő három éve

Fotó: AFP

A hongkongi sztár 5-2-re győzött Mark Selby ellen a Hong Kong Masters első fordulójában, illetve, ha úgy tetszik, negyeddöntőjében. Abszolút meglepetés ez a győzelem, hiszen Marco Fu "sehol sem volt" az utóbbi időszakban. Legutóbb 2019 februárjában, a World Grand Prix-n győzött ilyen szintű játékos ellen; akkor Ronnie O'Sullivant múlta felül. 2020 januárjában a European Mastersen negyeddöntőt játszott a 2017-ben még világranglista 5. helyezett játékos. Ezek a sikerek egyébként már a szemműtéte után jöttek. Aztán jött a világjárvány, és Fu bezárkózott Hongkongba. A 2020/2021-es szezont egy az egyben kihagyta, és a következő évadban is csak a világbajnokság kvalifikációjában vett részt, ahol rögtön az első fordulóban kikapott. Magyarán ebben a két szezonban összesen egy meccset játszott.
Az új szezonban viszont már minden versenyen ott találjuk a szabadkártyával versenyző hongkongit. A 44 éves játékos egyelőre nem alkotott maradandót, bár legyőzte David Gilbertet a European Masters első fordulójában, de például nem lesz ott Belfastban, mert kikapott a Northern Ireland Open selejtezőjében. Mindezek után különösen meglepő, hogy legyőzte Selbyt, plána tudván, hogy a négyszeres világbajnok mennyire jól játszott a múlt heti British Openen. Csakhogy Hongkongban nem ment neki, az egy százas breakjét leszámítva. Fu sem sziporkázott, de jobb volt, háromszor lökött 50 feletti breaket. Ezt nyilatkozta a győzelme után:
"Az utóbbi években nem sok örömet szerzett számomra a snooker. A szemműtétem után semmi sem volt ugyanolyan, mint előtte, aztán pedig kezdődött a pandémia, és egyáltalán nem snookereztem. Ez a győzelem nagyon sokat jelent nekem, mert bizonyítja, hogy még mindig képes vagyok nagy meccset nyerni, a világ egyik legjobb játékosa ellen. Remélem ezután még jobban tudok majd játszani a szezonban.
Volt olyan időszak, amikor a legrosszabbtól tartottam. A szemműtét után úgy éreztem, közeleg a profi pályafutásom vége. Nagyon boldog vagyok, hogy megint képes vagyok magas szinten snookerezni. Nem mondom, hogy parádéztam, de sokkal jobban játszottam, mint a szezon korábbi részében."
Fu ezzel bejutott a szombati elődöntőbe, ahol John Higgins lesz az ellenfele. A skótok négyszeres világbajnoka és Judd Trump egy egészen kiváló negyeddöntőt vívtak. Higgins vezetett a szünetben 3-1-re, és már addig is löktek egy-egy százast. Trump a szünet után egy százassal és egy 50 felettivel kiegyenlített, majd egy szoros frame megnyerésével átvette a vezetést. Ekkor Higginsben már biztosan felmerült, hogy 2018 óta nem győzte le Trumpot, elvesztette az utóbbi hét meccsét az angol ellen. Csakhogy kapott egy jó sanszot a következő frame-ben és egy 70-essel kiegyenlített. Döntő frame-re került sor, amiből ők ketten eddig hetet játszottak egymás ellen, és hatot a skót nyert ... mint ahogy ez is az övé lett. Egy 58-as és egy 46-os breaket lökött a döntő frame-ben. Ezzel tehát megtörte rossz sorozatát Trump ellen, és ez önmagában komoly lendületet adhat neki a továbbiakra.
Péntek reggel 7:30-kor következik Neil Robertson és Mark Williams mérkőzése. A walesiek háromszoros világbajnoka beugróként szerepel, mert Zhao Xintong pozitív koronavírus tesztet produkált. Williams érkezése valamikor csütörtökön éjfél után várható, tehát nagy kérdés, hogy mire lesz képes péntek délután. Az lett volna igazán elegáns, ha péntek estére teszik ezt a meccset, de Ronnie O'Sullivan és Ng On-Yee rangadója nem kerülhetett délutánra. Aztán a fene tudja, fura dolog ez a jetlag, még az is lehetséges, hogy Williams egész jól fog játszani.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés