Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Amikor a győztes és a vesztes is boldog

Buzás Gábor

Frissítve 09/10/2022 - 20:55 GMT+2

Ronnie O'Sullivan nyerte a 2022-es Hong Kong Masterst - mondhatjuk erre, hogy nincs itt semmi látnivaló, lapozzunk. Csakhogy nem akármilyen versenyt hozott ez a nyolcfős torna, amelyen Marco Fu visszatért a top játékosok közé, döntő frame-ben lökött maximumot, és 9000 néző előtt játszott finálét a hétszeres világbajnokkal.

Ronnie O'Sullivan és Marco Fu (Snookerowo)

Fotó: facebook

Egyáltalán nem meglepő, hogy O'Sullivan vitte el a Hong Kong Masters trófeáját, várható volt ez az eredmény.
Sokkal érdekesebb, és utólag sokkal emlékezetesebb lesz ennél az, amit Marco Fu nyújtott a versenyen. És persze a 9000 fős nézőtér, amit a győztes is kiemelt:
"Hihetetlen volt ez a verseny. Nem is az a legfontosabb, hogy én győztem, sokkal inkább az, hogy 9000-en voltak az arénában, ami egészen elképesztő. Ott voltam Londonban a Laver-kupán, ott volt ehhez hasonló a hangulat. Játékosként sosem tapasztaltam ilyet, és nem is gondoltam, hogy valaha ilyesmiben lesz részem. Ez volt a legjobb verseny, amin valaha részt vettem.
Másfajta itt a feszültség, mint a Crucible-ben. A világbajnokságon nagyon nehéz elviselni a rád telepedő nyomást. Itt sokkal többen voltak, de jóval több volt a hely is. Néha kimondottan izgatott lettem, és alapvetően nagyon szerettem itt játszani. A legszívesebben folytattam volna a versenyt, sajnálom, hogy véget ért.
picture

Ronnie O'Sullivan

Fotó: Eurosport

Mindenki örül, hogy Marco visszatért. Nagyszerű versenye volt, hiszen legyőzött két óriási bajnokot, és engem is nagyon megszorongatott. Ráadásul lökött egy maximumot a hazai közönsége előtt. Óriási várakozással jöttek a szurkolók, és Marco remekül szerepelt."
Egyébként maga a döntő egy kicsit elmaradt a két elődöntőtől, ami nem csoda, mert szombaton nagyon magasra tették a lécet a játékosok. Úgy tűnt, hogy O'Sullivan sima 6-2-vel behúzza a mérkőzést, de egy piros belökésénél kicket kapott, és nem maradt pozíció a következő színesre. A rózsaszínt azért megpróbálta, de nem sikerült. Fu letakarította golyókat, a végén egy kockázatos, és gyönyörű egyfalas kéket is megoldott.
O'Sullivant láthatóan megzavarta, hogy egy már megnyert meccset engedett ki a kezei közül, és a következő frame-ben sokat rontott. Fu feljött 5-4-re.
Ezután következett a csoda, de legalábbis egy abszolút klasszisteljesítmény a hétszeres világbajnoktól. Úgy lökött ugyanis total clearence-t, azaz úgy pucolta le az összes golyót az asztalról, hogy a fekete játékon kívül volt az egyik falon, és a rózsaszínt sem használta. Majdnem az összes piros után kéket lökött, néha kisebb pontértékű színest is. Ezzel a szuper breakkel zárta le a mérkőzést, melyet 6-4-re megnyert. Ezzel 100.000 fontot kasszírozott.
Fu 50.000-et kapott a második helyért, plusz 10.000-et a maximumért. Ő már azzal rendkívül elégedett volt, hogy bejutott a döntőbe. MInt elmondta az elődöntő után, pályafutása legjobb momentuma volt, amikor maximumot lökött a döntő frame-ben John Higgins ellen. Nemcsak lelkileg lehetett ez élete legfontosabb sikere, de pénzügyileg sem volt sok alkalom, amikor ennél többet keresett.
picture

Marco Fu

Fotó: Getty Images

A 2007-es Grand Prix megnyeréséért és a 2011-es Masters döntőért kapott 75.000 fontot, a 2016-os Scottish Openért 70.000-et, a 2013-as Australian Open trófeája mellé pedig 70.000 dollárt.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés