Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Ez nem egy szokásos pimfli kis Gibraltar Open lesz

Buzás Gábor

Frissítve 23/03/2022 - 12:51 GMT+1

200.000 font a tét a háromnapos Gibraltar Openen, idén ugyanis ezen a versenyen dől el, hogy ki szerzi meg a BetVictor 150.000 fontos különdíját. Jó eséllyel ugyanaz lesz, aki megnyeri a versenyt, amiért önmagában 50.000 font jár. Így jön össze a snookerben tetemes összeg, a 200.000 font, aminek következtében a valaha volt legerősebb mezőny gyűlik össze az Ibériai-félsziget déli részén.

Judd Trump | Gibraltar Open

Fotó: Eurosport

A Gibraltar Open "hagyományosan" a profi naptár egyik leggyengébb versenye. Csakhogy idén 11 olyan játékos van, aki megszerezheti a BetVictor EuroSeries bónuszát, ami bizony snookeres berkekben nagyon sok pénz.

Ez a sorozat harmadik éve létezik, és tavaly, illetve tavalyelőtt is a Gibraltar Open volt az utolsó állomása, viszont a különdíjnak korántsem nem volt ennyi esélyese.
A Gibraltar Opent tavaly és tavalyelőtt is Judd Trump nyerte meg, és ezzel mindkét évben övé lett a 150.000 font is. Tehát amennyiben ezúttal is ő győz, akkor tripláz, nemcsak a verseny megnyerésével, hanem a bónuszt illetően is. Nyilvánvalóan megvan erre minden esélye, hiszen neki nagyon fekszik ez a sokmeccses, rapid lebonyolítású torna. A Gibraltar Opent ugyanúgy rendezik, ahogy régebben a kis pontszerzőket, ami nem véletlen, hiszen ez a verseny is ebbe a kategóriába esett. Ma már ilyen nincs, ma már minden pontszerző "rendes", teljes értékű pontszerző verseny.
picture

Judd Trump

Fotó: Eurosport

Tehát az első napon, azaz csütörtökön a mezőny egyik fele jut el a 128-as tábláról a legjobb 16-ig. Magyarán három fordulót játszanak le, aki talpon akar maradni, annak három mérkőzést kell nyernie. Pénteken ugyanez következik a mezőny másik fele számára. Szombaton pedig minden eldől, a nyolcaddöntőktől egészen a fináléig lejátsszák az összes mérkőzést, azaz a bajnoknak ezen a napon négy meccset kell hoznia. Minden mérkőzés, még a döntő is négy nyert frame-ig tart, tehát szombaton valaki 16 frame-et fog nyerni, ami ezen a rendszeren kívül csakis a világbajnokságon fordulhat elő, de ott sem valószínű. Ilyen szempontból tehát nagyon is komoly megterhelést jelent ez a torna. Érthető, hogy a döntő is csak négy nyert frame-ig tart, valószínűleg energia sem maradna többre, meg idő sem.
picture

John Higgins

Fotó: From Official Website

Ami csökkenti Trump címvédési esélyeit, az az igencsak erős és rendkívül motivált mezőny. Ott lesz például Ronnie O'Sullivan is, természetesen azért, mert ő is elviheti a különdíjat. Ez önmagában jelzi a verseny horderejét, merthogy ő még soha nem indult el a Gibraltar Openen, még tavaly sem, amikor Angliában rendezték a versenyt.
Érdekes, hogy 12 játékosnak volna esélye a bónusz bezsebelésére, de az egyikük, Yan Bingtao úgy döntött, hogy nem indul, amivel természetesen bukta ezt a sanszot, sőt, a Crucible-beli kiemelt státusza is jócskán veszélybe került. Így is vannak kínaiak, akik harcba szállnak a 150.000 fontért: Fan Zhengyi, a European Masters bajnoka és Zhao Xintong, a German Masters győztese. Rajtuk kívül esélyes még John Higgins (a három elbukott Home Nations döntővel), Mark Allen (a Northern Ireland Opennel), Luca Brecel (a Scottish Opennel), Neil Robertson (az English Opennel), a már említett Ronnie O'Sullivan (a European Masters döntővel és két Home Nations elődöntővel), Hossein Vafaei (a Shoot Outtal), Joe Perry (a Welsh Opennel), Judd Trump (a Welsh Open döntőjével és további három negyeddöntővel), valamint Ricky Walden (két elődöntővel).
picture

Ronnie O'Sullivan

Fotó: WorldSnooker

Persze megeshet, hogy nem a fent említett 11 játékos valamelyike szerzi meg az elsőséget. Az is megtörténhet, hogy Walden megnyeri a versenyt, ezzel lesz összesen 107.000 pontja ebben a különversenyben, de mondjuk Higginsszel találkozik a fináléban. Ez esetben a skót kapja a különdíjat, mert a második helyért 20.000 pont jár, amivel neki összesen 118.000 lenne. És Higgins neve helyére be lehet illeszteni Allent, Fant, Brecelt, Robertsont és O'Sullivant. Az a helyzet is előállhat, hogy ha Walden a döntőben Zhao ellen győz, akkor egyenlő pontszámuk lesz, és felezik a bónuszt.
A Gibraltar Open március 24-én kezdődik. Az Eurosport 2-n 9:30-kor indul monstre, egész napos élő közvetítésünk. Pénteken 16 órakor jelentkezünk, ugyancsak az Eurosport 2-n, addig az Eurosport Playeren lehet nézni a meccseket. Szombaton pedig jön a végjáték, előbb az Eurosport 2-n, aztán a döntő az Eurosport 1-en, 20:30-tól.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés