Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Milkins vitte a trófeát, Higgins a bónuszt

Buzás Gábor

Publikálva 27/03/2022 - 09:41 GMT+2

27 éves profi pályafutását koronázta meg Robert Milkins a Gibraltar Open megnyerésével. Ő lett az ötödik olyan játékos, aki az idei szezonban szerezte meg élete első pontszerző trófeáját. A döntőben a jóval esélyesebb Kyren Wilsont győzte le. A 150.000 fontos bónusz John Higgins ölébe hullott, egy sajátos szabály következtében.

Robert Milkins

Fotó: WorldSnooker

John Higgins kapta a 150 000 fontos bónuszt, Mark Allen csalódott, és minden oka megvan rá.
A szombati játéknap megkezdésekor három olyan játékos volt versenyben, akik elvihették volna a EuroSeries bónuszát: Neil Robertson, Judd Trump és Ricky Walden. A két Triple Crown-bajnok rögtön az első mérkőzésén kiesett, az ausztrált Jak Jones búcsúztatta 4-1-gyel, Trumpot pedig Ricky Walden 4-0-val. Ezzel egyrészt Walden egyedül maradt bónuszesélyesként, másrészt jócskán megnőtt Higgins esélye arra, hogy ő zsebelje be a bónuszt, annak ellenére, hogy már a harmadik fordulóban kiesett, azaz szombaton már nem is lépett asztalhoz.
És végül így is lett, Higgins tehette zsebre a 150 000 fontot, mert Walden szoros csatában elvesztette az elődöntőt Kyren Wilson ellen. No de miért Higgins kapta a bónuszt, miért nem felezték meg Mark Allennel, akivel ugyanannyi ponttal álltak a rangsor élén? A verseny előtt nem volt hivatalos kommunikáció arról, hogy mi történik holtverseny esetén, az ide vonatkozó szabályt a Gibraltar Open alatt szülte meg a World Snooker Tour. És a szabály az úgynevezett countback lett, azaz: időben visszafelé haladva megnézték, hogy ki ért el jobb eredményt.
A Gibraltar Openen Higgins és Allen is a harmadik fordulóban estek ki. A Welsh Openen mindketten a második körben búcsúztak. Így végül az döntött 150 000 fontról, a szezonban megszerezhető egyik legnagyobb pénzdíjról, hogy Higgins a második fordulóig ment a European Mastersen, Allen viszont kiesett a selejtezőben.
Kérdés, hogy miért így döntötték el a holtversenyt. Illetve az is kérdés, hogy miért kellett eldönteni. El is felezhették volna a bónuszt. Vagy, ha már mindenképp egy győztest akartak, akkor sokkal sportszerűbb kritérium lett volna annak adni a bónuszt, aki a legjobb eredményt érte el a sorozatban. Márpedig az Allen volt, hiszen ő nyert versenyt, Higgins viszont nem. Vagy lehetett volna az is a döntő adat, hogy ki nyert több mérkőzést. Ebben egyébként Higgins volt a jobb, tehát ha ez lett volna a kritérium, akkor is ugyanaz a végeredmény, csak éppen jobb a szájíz. Mert ez a visszaszámolás sokaknál kiverte a biztosítékot. Például, érthető módon, Allennél, aki ezt írta ki a Twitterre:
Higgins egyébként mindent vitt, ugyanis sem Walden, sem Wilson nem tudta megnyerni a versenyt, és így egyikük sem tudta kiütni a négyszeres világbajnokot a hétfőn kezdődő Tour Championship mezőnyéből. Walden mindössze 6000 fonttal tér haza a 200 000 helyett, ami mellé minimum 20 000 járt volna a Tour Championship részvételért, és ugyanennyi a világbajnoki főtábláért. Nagyon sokat bukott tehát azzal, hogy elvesztette azt a döntő frame-et Wilson ellen. Persze lehet, hogy ha bejutott volna a döntőbe, ő is kikapott volna Milkinstől, ahogy Wilson. A kissé elérzékenyülő Milkins ezt mondta a döntő után:
Egész pályafutásom során ezért a sikerért dolgoztam, most valóra vált az álmom.
"Nehéz dolog folyamatosan gyakorolni úgy, hogy nem jönnek az eredmények, de ez a pillanat mindenért kárpótol. Őszintén szólva, nem hittem már benne, hogy valaha eljön ez a nap. Mostanában nagyon nem mentek jól a dolgaim, és azt sem láttam, hogy akár meccset hogyan fogok nyerni."
picture

Így szerezte meg első pontszerző trófeáját Robert Milkins

Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés