Daniel-Andre Tande márciusban Planicán csúnya bukását követően kórházba került, és néhány napig mesterséges kómában tartották. A norvég síugró most már jól érzi magát, egyáltalán nem emlékszik az esésre, és visszatérését tervezi.

A 2018-as sírepülő-világbajnok, Daniel-Andre Tande a március végi planicai versenyhétvégén, az első versenynap próbasorozatában bukott nagyot. Már az elugrás után elveszítette egyensúlyát, és nagy sebességgel csapódott a lejtőbe. Mentőhelikopterrel szállították kórházba, majd több napig kómában tartották és mesterségesen lélegeztették. Tande a norvég síugrócsapat Youtube-csatornáján először szólalt meg rettenetes bukása óta.
A sírepülő-világbajnok megnyugtat mindenkit, hogy jelenleg minden rendben van vele, és elkezdett normálisan edzeni. Elmondása szerint nem emlékszik semmire, így talán könnyebben feldolgozza a traumát, mint például csapattársai, akik végignézték a szörnyű becsapódást.
Síugrás
Visszatért a márciusban szörnyű bukást elszenvedett olimpiai bajnok síugró
20/09/2021 13:20
„Az utolsó, amire emlékszem, hogy sétálni mentem a testvéremmel és az ő barátjával a Szlovéniába utazásunk előtti napon”- mondta el Tande.

Daniel-André Tande

Fotó: Getty Images

„Beszéltem az egyik orvossal, aki ott volt a sáncnál. Azt mondta, olyan két-három percig nem volt pulzusom. Kilyukadt a tüdőm, törés a bal kulcscsontomban… Amikor meg akartak műteni, kiderült, hogy a kulcscsontom még jobban károsodott, úgyhogy azóta összesen 10 csavar tartja. Négy belső agyi vérzésem volt, biztos vagyok benne, hogy azért helyeztek kómába. hogy visszatartsák a belső vérzés továbbterjedését. Ha mesterséges kómába tesznek, könnyebb a testhőmérsékletet kontrollálni. A családom és a barátnőm féltek, mert az egyik bevérzés az agyam bal felének előterében volt, ez az a terület, mely a személyiségedet és az összpontosítást ellenőrzi. Úgyhogy ha túl nagy lett volna a bevérzés, teljesen más emberként ébredhettem volna fel.”
Tandénak sokat jelentett, hogy a kómából felébredve nem egyedül kellett megbirkóznia a sok információval, hanem szerettei is megérkeztek a ljubljanai kórházba. Mint elmondta, sírva fogadta őket.
„Az első, amire emlékszem, hogy anyukám és Anja (a barátnője –szerk.) meglátogattak a ljubljanai kórházban. Akkor úgy éreztem, mintha emlékeznék, hogy miért vagyok ott. Valaki elmondhatta, hogy mi történt, úgyhogy anélkül emlékeztem, hogy bármiféle emlékem lett volna róla az esésről.”
A csúnya bukás ellenére Tande már alig várja, hogy visszatérjen a sáncra, a júniust a felkészülésre és a formába lendülésre szánja, júliustól újra ugrani szeretne.
"Nem hiszem, hogy (a bukás) befolyásolná az ugrásaimat, nagyon várom, hogy visszatérjek a sáncra, és újra ugorhassak.”
Az idő megmutatja, egyelőre nem félek. Lehet, hogy az kivált majd belőlem valamilyen reakciót, mikor először térek vissza újra a sáncra. Nem hiszem, hogy normál- és nagysáncon gondot okozna az ugrás, valószínűleg idegesebb leszek, amikor a sírepülő sáncra térek vissza, és minden bizonnyal még idegesebb leszek, ha Placinán indulok.
Planica különleges helyszíne a síugró versenynaptárnak, Tande számára azonban mindenképp érzelmes lesz a visszatérés. A norvég bízik benne, hogy bukása nem befolyásolja majd a sánchoz fűződő viszonyát, és a jövőben is képes lesz rajta jó ugrásokat bemutatni.
„Őszintén szólva, nagyon várom (Planicát), mert nagyon szeretném megcsinálni. Szeretném újra legyőzni a sáncot, és nagy ugrásokat akarok bemutatni. Nem szeretném, hogy (az esésem) az utamba álljon egy ilyen őrült sírepülő sáncon.”
Síugrás
Visszatér hatalmas bukása után a norvég síugró
14/09/2021 12:12
Síugrás
Ismét edzésbe állt az óriásit bukott norvég síugró
24/08/2021 12:49