Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Versenyfutás az idővel: negatív tesztért imádkoznak a norvégok

Szabó Bence

Publikálva 04/02/2022 - 09:59 GMT+1

Két norvég esélyes, Daniel-Andre Tande és Johann Andre Forfang helyzete az utóbbi napokban tovább romlott, az első egyéni versenyről már biztosan lemaradnak Pekingben. Hiányukban a norvégok a csapatversenyen sem indulhatnának, márpedig a kiutazáshoz szükséges követelményeket még egyik ugró sem teljesítette.

Daniel Andre Tande

Fotó: AFP

Ha a két ugró közül legalább az egyik nem tud kiutazni, akkor a norvégok a csapatversenyt is elbukják.
Írtunk már róla, hogy a norvég síugró csapat kicsit sincs irigylésre méltó helyzetben a pekingi olimpiát megelőzően. A válogatott a játékok előtti hetekben sorra vesztette el győzelemre is esélyes versenyzőit a koronavírus miatt, a rossz időzítés pedig azt is kérdésessé tette, a kiesettek egyáltalán felépülnek-e időben, hogy ott lehessenek Pekingben. Sajnos a helyzetük azóta csak tovább romlott.
Daniel-Andre Tande és Johann Andre Forfang még a zakopanei verseny után kerültek karanténba, azt pedig már akkor is sejteni lehetett, hogy ezzel nem kerültek egyszerű helyzetbe. A Kínába való beutazáshoz négy negatív tesztre van szükség, amiből kettőt a repülés előtt, kettőt pedig még korábbról kell produkálni.
Ez egyik versenyzőnek sem lett meg az első határidőre, ami azt jelentette, hogy a válogatott másik három tagja, Halvor Egner Granerud, Robert Johannson és Marius Lindvik – aki közeli kontaktként szintén kiesett egy időre, de a vírust nem kapta el – nélkülük utaztak el az olimpiára.
Ez viszont önmagában nem jelentette, hogy a két ugró szereplésének lőttek, mostanra viszont egyre inkább ez a reális forgatókönyv. Mivel a normál sáncos verseny selejtezőjét már szombaton megrendezik, esélytelen, hogy erre bármelyikük időben kiutazhasson, így legjobb esetben is a két egyéni számból egyet ki kell hagyniuk.
Egyre valószínűtlenebb, hogy ez a norvég csapat összeáll Pekingben
A remény a hét elején még felcsillant, amikor Forfang produkált egy negatív tesztet, másnap azonban rögtön szerte is foszlott, amikor az ugró ismét pozitív mintát adott. Tande szerdán szintén negatív volt, a csütörtöki tesztje viszont nem hozott egyértelmű eredményt.
Most úgy néz ki, a legközelebbi határidő, amikor a páros kiutazhat, a realitások szerint a hétfő vagy a kedd lehet. Ebben az esetben 4-5 napjuk lenne felkészülni a 12-én sorra kerülő nagysáncos versenyre. Ami viszont a válogatott szempontjából ennél is fontosabb, hogy jelenlétükben a két nappal későbbi csapatversenyen is indulhatnának, erre ugye három fővel értelemszerűen nincs lehetőségük.
Korábban felmerült, hogy egy északi összetett versenyző ugrana be tartalékként a keretbe, de ezt egyrészt a szabályok végül nem engedik, másrészt az erre legalkalmasabb jelölt, Jarl Magnus Riiber csütörtökön szintén elkapta a vírust. Igaz, ő legalább már Pekingben van, így két negatív teszt elég neki az induláshoz.
A helyzet tehát továbbra sem rózsás a norvég csapat körül, a napok pedig csak pörögnek. Már az sem szerencsés, hogy két jó formában lévő versenyző ilyen kálvárián megy keresztül az indulásért és kénytelenek kihagyni az egyik egyéni számot, de ha a norvégok csapatban sem indulhatnak majd, az a verseny utólagos megítélésére is hatással lesz.
Forrás: részben Dagbladet
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés