Egy nagy esélyes és az egész csapata bukhatja az olimpiát egy pozitív koronavírusteszt miatt

Szabó Bence

Frissítve 21/01/2022 - 18:56 GMT+1

Beütött a koronavírus-para a norvég síugró válogatottnál, miután az olimpiai címvédő Daniel Andre Tande pozitív tesztet produkált. Az ugró így jó esetben is csak az utolsó pillanatban utazhat Pekingbe, de veszélybe került a remek formában lévő Marius Lindvik szereplése is. Vészesetben a csapatot az északi összetettező Jarl Magnus Riiber is kiegészítheti, ha a szabályok engedik.

Egy nagy esélyes és az egész csapata bukhatja az olimpiát egy pozitív koronavírus teszt miatt

Fotó: AFP

Tande megint peches volt, a nála éjszakázó Lindvik viszont egyelőre megúszta a fertőzést.

Az elmúlt két év során sajnos megszokhattuk, hogy a koronavírus a sportvilágot sem kíméli. A kezdeti hónapok leállása után a helyzet valamelyest normalizálódott, de az állandó tesztek és szigorú buborékok rendszere az újraindulás óta is a mindennapok része. Gyakran előfordul, hogy versenyzők egy pozitív minta miatt nem tudnak indulni valahol, sokszor épp a legjobb formában lévők vagy épp a legrosszabb pillanatban kapják el a fertőzést. A norvég síugrócsapattal most mind a kettő megtörtént.
A történet kedden kezdődött, amikor a válogatott két tagja, Fredrik Willumstad és Daniel Andre Tande lett pozitív. Közülük a csapat számára nyilvánvalóan Tande az érzékenyebb veszteség, a télen megannyi balszerencse és egy hosszú sérülés után visszatérő ugró Klingenthalban dobogóra is tudott állni az idényben, és tagja a norvégok pekingi olimpiára készülő keretének is. Most viszont könnyen lehet, hogy kénytelen lesz kihagyni a versenyt.
Normális esetben persze ez nem feltétlenül lesz így, hiszen a játékok kezdetéig még két hét hátra van, de ilyen közel a versenyhez semmi esetre sem ideális a helyzet. Tande az utolsó két versenyhétvégét Németországban mindenképpen kihagyja, minél hamarabb negatív tesztet kell produkálni és még így is előfordulhat, hogy csak később, a csapattól külön utazhat Pekingbe.
A Norvég válogatott a tervek szerint január 31-én, otthonról repül el Kínába, optimális esetben már Tandéval együtt. Clas Brede Brathen, a csapat vezetője viszont azt is elmondta, hogy semmiképp nem akarnak lemondani a címvédő indulásáról, ha kell, bevetik a B tervet is.
Később, ha már többet tudunk, ki tudjuk találni, hogy mi legyen. Két opció van: vagy elrepül időben, vagy később utazik.
– mondta el a norvég sajtónak.
picture

Tande és Lindvik szobatársak, mégsem minősülnek közeli kontaktnak.

Fotó: AFP

A válogatott problémái viszont nem értek véget Tande fertőzésével. Rögtön az eset másnapján felmerült, hogy szobatársa, Marius Lindvik is közeli kontaktnak minősül, ezt azonban Brathen később cáfolta. Amit ő ekkor nem tudott, hogy Lindvik és Tande, miután a csapat a zakopanei verseny után hazarepült a nemzeti bajnokságra, egy estét közösen töltöttek az utóbbi lakásán, mivel Lindvik barátnője közeli kontaktban volt egy fertőzöttel, ő pedig semmilyen kockázatot nem akart vállalni. Pechére így vállalt nagyobbat.
„Ez elég felkavaró információ, mivel egy ilyen kis apartmanban a közeli kontaktus előbb-utóbb elkerülhetetlen, mondjuk a konyhában.” – mondta az estről Alexander Stoeckl szövetségi kapitány.
Lindvik - aki a csapat legjobb formában lévő versenyzője és az előző két világkupa verseny győzteseként az olimpiai arany egyik legnagyobb esélyese - egyelőre úgy tűnik, hogy szerencsés volt, azóta nem mutatott pozitív mintát. Sőt, valami furcsa okból kifolyólag közeli kontaktnak sem minősül, vagyis papíron versenyezhetne is a hétvégén. Ennek ellenére nem lesz ott Titisee-Neustadtban, amivel ugyan végleg elbukhatja az esélyét a világkupa összetettjére (hátránya szűk 200 pont a vezető Kobayashi Ryoyu mögött), de számára és a csapatnak is ez a biztosabb megoldás. Brathen szerint arról később döntenek, hogy Willingenben indul-e majd.
Az eset mindenesetre egyáltalán nem tesz jót a norvégok hangulatának. A nemzeti bajnokságot kedden megnyerő Johann Andre Forfang elmondása szerint jelenleg mindenki „paranoiás” állapotban van, a napi többszöri tesztelés mellett pedig csak a fertőzésre tud gondolni.
picture

Forfang paranoiás hangulatban van a fertőzés miatt.

Fotó: AFP

Ha lesznek további pozitív esetek, az szélsőséges helyzetben oda is vezethet, hogy a norvégok nem tudnak kiállni a pekingi csapatversenyen. A kvótaszabályok miatt idén eleve alapból csak kilenc csapat szerzett annyi indulási jogot, hogy ki tudjon állítani négy főt, a norvégok pedig ugyan öten mehetnek, de két pozitív eset így is elég, hogy gondban legyenek.
Vészesetre felmerült a lehetőség, hogy a lyukas kereteket északi összetett versenyzőkkel töltsék fel. A norvégok esetében erre a sportág meghatározó alakja, Jarl Magnus Riiber lenne a legjobb jelölt, ő pedig állítólag hajlana is a beugrásra, arról viszont egyelőre ellentmondásosak az információk, hogy ezt megteheti-e a szabályok szerint.
Egyelőre annyi biztos, hogy a norvégok megfogyatkozott csapattal, Tande, Willumstad és Lindvik nélkül várják a hétvégi versenyt. Titisee-Neustadtban pénteken kezdődik a program a selejtezővel (15:50, Eurosport1), majd következik két egyéni verseny szombaton és vasárnap, ezeket 16:15-től és 16:00-tól mutatjuk az Eurosport1-en illetve az Eurosport Playeren!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása