Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Rosszul jártak a nagy nemzetek, eltűnőben a csapatversenyek – változásokkal indul a síugró szezon

Szabó Bence

Frissítve 25/11/2023 - 15:06 GMT+1

A hétvégén a rukai sáncon kezdetét veszi a síugró-világkupa új szezonja, ami több dologban hoz változásokat. A nagy nemzetek az eddigi hat helyett már csak öt versenyzőt indíthatnak egy állomáson, aminek meglesznek az áldozatai. A FIS jobban ráfekszik majd a szupercsapatversenyekre is, ami nem minden versenyzőnek nyerte el a tetszését. Jön egy új sorozat is, amit Lengyelországban rendeznek majd.

A síugró világkupa új szezonja a hétvégén Rukában indul, több változással. A nagy nemzetek rosszul jártak, de kevesebbet látunk hagyományos csapatversenyeket is.

Fotó: Getty Images

Végre indul az új idény, de a változásokkal nem mindenki elégedett.

Ha november vége van, az a téli sportokban egyet jelent: immár teljes gázzal beindul a szezon minden sportágban. Nem kivétel a síugrás sem, ahol a hétvégén Rukában kezdődik el az idény. Mint minden évben, az új szezon ezúttal is hoz változásokat. Az újítások közül viszont most több is ellentmondásosra sikeredett, egynek pedig már az első hétvégén látjuk majd az áldozatait.

A legnagyobb hatású módosítás a szabályokban egyértelműen a rajtlisták összetételét illeti. Az elmúlt években megszokhattuk, hogy a legnagyobb nemzetek fejenként 6 versenyzőt nevezhetnek a keretükbe egy-egy világkupa-állomásra, ez azonban most változik. Az új létszám országonként 5 lesz, ami nagyobb kihívás elé állítja a szövetségi kapitányokat, sok versenyzőt pedig tartósan kiszoríthat a síugrás legmagasabb szintjéről.

A módosítás ellen szinte egységesen keltek ki a legnagyobb nemzetek edzői.

„Egy jó versenyzőnk nem kap majd helyet a világkupában. Csökken a helyek száma, főleg a fiatal versenyzők számára. Kérdés, hogy ez milyen hatással lesz a színvonalra. Nem hiszem, hogy 5-6 versenyző hiánya pozitív hatással lenne a versenyre.” - mondta az osztrák kapitány Andreas Widhoelzl.
„A kvóták számának csökkentése problémát jelent a nagy nemzeteknek, ez egyértelmű. Néhány versenyzőnek ez extra motivációt jelent majd, másokra viszont épp ellentétesen hat majd.” - nyilatkozta a lengyel csapatot irányító Thomas Thurnbichler.
picture

Markus Eisenbichler hatszoros világbajnokként nem lesz ott a világkupa-keretben.

Fotó: AFP

A módosításnak rögtön érződnek az áldozatai is. A németeknél például már a hat fős világkupa-keretbe sem került be a hatszoros világbajnok Markus Eisenbichler és hiányzik majd (legalábbis az első állomásokról biztosan) az olimpiai bronzérmes Constantin Schmid is.
Egy másik változás, hogy a FIS egyre nagyobb szerepet szán az újításnak számító szupercsapatversenyeknek. A nemzetenként mindössze két versenyzővel indított módosított versenyszámot a szorosabb eredmények érdekében találták ki, ebben az idényben pedig a férfiaknál már hármat is rendeznek belőle. Ezzel párhuzamosan csökken a hagyományos csapatversenyek száma, a januári sírepülő vb mellett mindössze három tovább alkalommal küzdenek majd négyfős csapatok.
Elindult az Eurosport téli sportokkal foglalkozó podcastje, a Hóeke! Kövessétek az Eurosportot Spotifyon, Apple podcasten és Google podcasten is, hogy képbe kerüljetek a teljes téli szezonnal!
Háttérbe szorulnak a vegyes csapatversenyek is, a versenyzők közül pedig nem mindenki híve a változásnak.
Szeretem azokat a versenyszámokat, ahol egy nemzetből négyen is rajthoz állnak. Ezt a döntést a fejünk felett hozták meg, pedig mi vagyunk azok, akik képviseljük ezt, legyen jó vagy rossz.
- fejezte ki elégedetlenségét Andreas Wellinger.
Ami a naptárt illeti, egy érdekes változás, hogy a FIS idénre egy tömbbe rendezte a lengyel versenyeket. Közvetlenül a Négysáncverseny után három egymás követő állomást rendeznek majd az országban – köztük persze Wislában és Zakopanéban – a selejtezőkkel és csapatversenyekkel összesen nyolc napos sorozat pedig megkapta a PolSKI Tour nevet. Ezzel együtt összesen négy ilyen sorozatot rendeznek idén.
A szezon első hétvégéjének versenyeit szombaton és vasárnap is 16:00-tól mutatjuk élőben az Eurosport 1-en és az Eurosport.hu-n!
A szombati verseny közvetítése reklámok nélkül:
A vasárnapi verseny közvetítése reklámok nélkül:
Források: Eurosport.de; Eurosport.pl

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása