Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

„Ha egy osztrák van az élen, ezt biztosan lefújják” – elfogult zsűrire panaszkodnak a szlovének a vb után

Szabó Bence

Frissítve 02/02/2024 - 13:10 GMT+1

Timi Zajc két jó ugrást követően nagy esélyesként várta a sírepülő-világbajnokság zárását, a szeles körülmények miatt pedig úgy tűnt, nem is folytatják a versenyt. A zsűri végül mégis elindította a harmadik sorozatot, Zajcot a hátszél lelökte az élről, a világbajnok így a hazai Stefan Kraft lett. A szlovének szerint egészen más döntés született volna ilyen helyzetben, ha egy osztrák ugró vezet.

Timi Zajc

Fotó: AFP

(Anze Lanisek) hiányában viszont a szlovének igazi dobogóesélyes nélkül várják a sírepülő-vb-t.
Így zártuk egy hete a cikkünket, amiben a szlovén csapat legjobb formájában lévő ugrójának sérüléséről írtunk. Meglepő lenne, ha hiányában bárki odaférne a legjobbak közé, tettük hozzá.
Mégis odafért, sőt. Ha nincsenek a nehéz szélviszonyok és egy, a hazaiaknak erősen kedvező, megkérdőjelezhető zsűridöntés, most alighanem Timi Zajc a sírepülő-világbajnok.
Mentségünkre szóljon, néhány nappal korábban még maga Zajc is valószínűtlennek tartotta, hogy bármi hasonlót érjen el. A szlovén csapat múlt hét hétfői sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a formája alapján semmit nem vár a világbajnokságtól.
Péntek estére viszont nagyot fordult a dolog: Zajc az első két körben egyaránt nagyot ugrott, a szombati zárásra fordulva pedig magabiztos előnnyel vezetett a riválisok előtt. Úgy nézett ki, hogy nemhogy a dobogót, de az aranyat sem veheti el tőle senki.
Pláne, mivel az sem tűnt valószínűnek, hogy a verseny egyáltalán folytatódhat. Szombatra komolyan felerősödött a szél a vb-nek otthont adó Bad Mitterndorfban, a versenyzők két teljes órát várakoztak a sáncon, fejben pedig már mindenki felkészült a törlésre. A zsűri azonban ekkor váratlanul mégis úgy döntött, hogy elengedik a harmadik sorozatot, amit a szél aztán teljes lottósorsolássá változtatott.
picture

Timi Zajc

Fotó: AFP

Johann Andre Forfangnak a dobogójába került egy rövidebb ugrás, az üldözők közül viszont Andreas Wellinger és Stefan Kraft is enyhébb szelet kapott, így távolabbra repültek. A legvégén jött Zajc, akinek viszont bő hét tized szekundumos hátszél fújt be, így az esélyesek közül messze a legrövidebbet (209,5) ugrotta. Hiába kapott 16 kompenzációs pontot, szűk öt ponttal így is lemaradt a végső győztes Krafttól.
„Nagyjából 150 méternél megéreztem az erős hátszelet, ami lenyomott, onnan nehéz lett volna megmenteni az ugrást. Azt gondolom, hogy én jól csináltam, az elejétől kezdve magas színvonalon ugrottam. Ha normálisak lettek volna a körülmények, nehéz lett volna bárkinek is legyőznie engem. Szerintem a helyemben mindenki csalódott lenne, mert nem én hibáztam. Az utolsó sorozat nem volt tisztességes.”
- nyilatkozta Zajc csalódottan.
A szlovén ugró részletesebben is kifejtette, mit gondol a zsűri döntéséről, ami szerinte érdekes módon pont a hazai ugrót hozta ki világbajnoknak. Ugyanakkor beismerte, hogy helyben ő sem volt a törlés mellett.
„Nyilván így kellett lennie. Több halasztás után csak elindították a harmadik sorozatot, ami persze egy hazai ugrónak kedvezett… Másrészről viszont én is ugrani akartam, mert nem hiszem, hogy a vb-cím ért volna annyit, ha harmadik sorozat nélkül szerzem meg.”
Zajc vádjának hitelt ad, hogy az osztrák sajtóban sem nagyon próbálták másképp beállítani az esetet. A Kronen Zeitung például arról írt, hogy amellett, hogy számukra jól alakult a dolog, a szlovéneket ezúttal "meglopták"…
Robert Kranjec, korábbi sírepülő-világbajnok szintén ebbe a narratívába állt bele.
Látva a szél változását, felmerül a kérdés, hogy miért engedték lemenni a harmadik sorozatot. Ha egy osztrák lett volna az élen, szinte biztosan lefújják…
picture

Wellinger, Kraft és Zajc

Fotó: AFP

Zajcnak így végül a bronzérem jutott, de az elmondása szerint egyelőre ezt nehezen tudja sikerként megélni. Úgy érzi, a jövőben talán jobban értékeli majd az eredményt.
Ezen segíthet, hogy a szlovének azért végül nem maradtak arany nélkül: a Zajc, Peter Prevc, Domen Prevc, Lovro Kos összeállítású sorral vasárnap behúzták a csapatversenyt, épp Ausztria és Németország előtt.
A továbblépésre is gyorsan lesz lehetősége az ugróknak, hiszen a hétvégén máris folytatódik a világkupa a németországi Willingenben. Már ha az egyelőre hasonlóan szelesnek ígérkező körülmények engedik. Amennyiben lesznek versenyek, azokat szombaton 15:45-től, vasárnap pedig 15:55-től az eurosport.hu-n, illetve az Eurosport Applikációban lehet élőben követni magyar kommentárral!

Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés