Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Síugrásra fel, rajtol a világkupa! - Beharangozó, esélyesek, helyszínek

Minich Réka

Publikálva 19/11/2021 - 13:24 GMT+1

A pénteki kvalifikációval elkezdődik a síugró szezon is, ami igazán zsúfoltnak ígérkezik. A világkupa mellett természetesen nem maradhat el a Négysáncverseny, valamint a sírepülő világbajnokság, de a szokásos kínálat mellett februárban olimpiát is rendeznek. Halvor Egner Granerud címvédőként állhat rajthoz, de sokak szerint Ryoyu Kobayashi a legnagyobb esélyes.

Nizhny Tagil

Fotó: AFP

A versenyhelyszínek

Az idei év egyik legnagyobb kihívása a rendezők előtt áll, hiszen két kontinensen 28 egyéni, 5 csapat- és 2 vegyes csapatversenyt terveznek megtartani. A COVID-helyzettel előre sajnos senki nem tud kalkulálni, de az előzetes időrend így is komoly kérdéseket vet fel.
A wisłai versenyt a szokásos novemberi időpontról későbbre rakták, hogy biztosan legyen megfelelő mennyiségű hó a sánc környékén, így idén először Nizhny Tagil lesz a nyitóverseny helyszíne. A szervezők számításai eddig maximálisan bejöttek, hiszen az Urálban az éjszakai hőmérséklet majdnem -20 celsius fokig is süllyed, így az olvadó hó biztos nem lesz akadály.
A versenyzők egészen a januári sapporói hétvégéig Európában lesznek, de a japán látogatás igazi logisztikai rémálomnak tűnik. Zakopanéból rögtön el kell indulni Ázsia felé, hiszen a résztvevőknek még egy karantént is le kell tölteniük mielőtt az ugrásokra koncentrálhatnának. A környezetvédelem jegyében a téli olimpia előtt még tartanak egy versenyhétvégét Willingenben is, de Peking után már csak Európában fognak ugrani az idény végéig.

Az esélyesek

A tavalyi évadban a norvég Halvor Egner Granerudot még az sem tudta megállítani, hogy az idény utolsó versenyeit a COVID-fertőzése miatt otthon, karanténban töltötte. A szakértők idén is azt várják tőle, hogy a legjobbak között legyen. Sven Hannawald így jósolt:
„A nyári GP-sorozatból túl sok következtetést nem lehet levonni, de azért néhány dolog szemet szúrt. Az utolsó klingenthali versenyen Ryoyu Kobayashi kiemelkedőt ugrott, ráadásul az egész sorozatban folyamatosan egyre kiegyensúlyozottabbá vált. Mellette persze nem szabad elfelejteni a címvédő Granerudot sem, szerintem kettőjük közül kerül ki az összetett győztes.
A négysáncversenyt pont húsz éve nyertem meg, remélem, hogy ezt a kisebb jubileumot sikerül újabb német győzelemmel ünnepelni. Karl Geiger nagyon stabil ugróvá vált az elmúlt években, mellette pedig ott van Markus Eisenbichler, aki kiemelkedő teljesítményre lehet képes, ha minden összeáll nála. Neki a folyamatos koncentráció szokott nehézséget okozni, egy-egy rosszabb ugrás után nehezen szedi össze magát újra fejben. Nagyon örülök, hogy végre Andreas Wellinger is visszanyerte a jó formáját a hosszú sérülése után."
picture

Martin Scmitt és Sven Hannawald

Fotó: Eurosport

Martin Schmitt egyetért korábbi riválisával, de szerinte a lengyelek is képesek lehetnek a meglepetésre:
„Kobayashi szerintem is ott lesz a legjobbak között. Szerintem Karl Geiger is az esélyesek közé tartozik, remélem, hogy végre Eisenbichlernek is sikerül jó eredményt hozni az összetettben is. Az idény eleje kiemelten fontos lesz, az itt megszerzett eredmények akár az egész szezonra meghatározhatják a versenyzők önbizalmát. A lengyel ugrókról sosem szabad megfeledkezni. Kamil Stoch rendkívül tapasztalt, de szerintem számára az olimpia lesz a legfontosabb idén. Dawid Kubacki már bizonyította, hogy mekkora versenyző, neki is a kiegyensúlyozottsággal lehet gondja. Piotr Zyla is bármikor képes lehet egy-egy győzelemre.”

A nyitóhétvége - Nizhny Tagil

Az orosz városban igazán télies időjárás fogadja a csapatokat, de a szél ezen a sáncon kiszámíthatatlan. A lengyel Eurosport szakértőjeként dolgozó korábbi összetett és Négysánc-győztes Adam Malysz ezt várja a hétvégétől:
„Nagyon furcsa ez az orosz helyszín, néha teljesen felborul a papírforma. Az ugrók szeretik a sáncot, de a szél nagyon hamar tud irányt váltani. Ilyenkor hirtelen tudnak lerövidülni az ugrások és felborulhat a sorrend. Nem is szeretnék előre jósolni, meglátjuk mit hoz a verseny. A lengyelek jó formában érkeznek, de az első éles versenyen mindig kicsit másak a körülmények. Az első két hétvége után már tisztábban fogjuk látni az erőviszonyokat. A nyáron Kobayashi jó formában volt, ha ezt meg tudja tartani, akkor az összetett legnagyobb esélyese ő lehet.”
Idén már nem láthatjuk versenyezni az osztrákok legendáját, Gregor Schlierenzauert, de a tavalyi évet horrorbukással befejező Daniel Andre Tande újra ugrik, ráadásul nem is rossz formában. Sajnos már az első hétvégén beszélni kell a koronavírusról, hiszen a svájci Gregor Deschwanden karanténját tölti a pozitív tesztje után, a szlovén Ziga Jelar pedig október végén kórházi kezelésre is szorult. A kényszerű kihagyás miatt a jelenlegi formájában inkább el sem utazott Oroszországba.
Az Eurosport idén is végig közvetíti az egész idényt. A pénteki kvalifikációt 16.25-től, a szombati és vasárnapi versenyeket pedig 15.50-től követhetitek élőben az Eurosport 1-en és az Eurosport Playeren is.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés