Ruka után okosabbak leszünk! Okosabbak leszünk?

Az utóbbi évek egyik legérdekesebb világkupa-szezonnyitóját rendezik a hétvégén Finnországban. Mivel olimpiai idényről beszélünk, a formaidőzítésnek külön szerepe van, hiszen mindenki februárra koncentrál, de ne felejtsük el, hogy előtte is szép számmal rendeznek vk-versenyeket és Tour de Ski is lesz, egyesek pedig egyszerűen nem tehetik meg, hogy ne legyenek százszázalékos állapotban már akár november végén vagy decemberben.
Pláne igaz ez a férfimezőnyre, ahol a nagy nemzeteknél már az utóbbi napokban elkezdődött az öldöklő harc. A spirál adott: először be kell kerülni a világkupa-csapatba (a norvégok Beitostølenben, az oroszok Kuomióban, a svédek Gällivare-ben próbálkoztak), aztán ott megragadni és minél jobb eredményeket elérni, hogy egyáltalán maradjon esély az olimpiai kvalifikációra.
Ruka
Kettős svéd győzelemmel indult a szezon a nőknél Rukában
17 ÓRÁJA
Márpedig akkor, ha ez a spirál már az első kanyarban megszakad, baj van. Még úgy is baj van, ha a lehetőség mindenki számára nyitva áll a következő hetekben, hisz valami elképesztően extra teljesítményt kellene a kapásból kimaradó versenyzőknek nyújtani ahhoz, hogy visszaküzdjék magukat a csapatba, ezáltal valakit kiüssenek onnan. Az oroszok szimplán húsdarálónak nevezték a kuomiói versenyt, aminek a kétszeres olimpiai ezüstérmes Denis Spitsov, valamint az előző szezon összetettjében nyolcadik helyen végző Andrey Melnichenko látta a kárát, hisz ők nem utazhatnak Rukába.

Spitsov és Melnichenko

Fotó: AFP

Nekik legalább biztosan meglesz a lehetőségük decemberben, hogy javítsanak, igaz, nem olyan sok, hisz az oroszok 99%-ban már december 31-ig összeállítják a végleges pekingi keretüket, amiben eddig csupán annak az Alexander Bolshunovnak biztos a helye, aki állkapocsműtétjét követően még nincs kirobbanó állapotban. A norvégoknál azonban nagyjából eldőlt, hogy a váltóval olimpiai címvédő Didrik Tønsethnek minden esélye elúszott az olimpiára, hisz a 30 éves versenyző a katasztrofális előző szezonját követően kikerült a válogatottból, és Beitostølenben is messze járt régi önmagától, a 15 kilométeres klasszikus stílusú futamon csupán kilencedik lett.
Nagyon sajnálom, mert hittem benne, és azt is tudom, hogy Didrik mindent megtett. Valószínűleg végleg elúsztak az olimpiai álmai, innen piszok nehéz lesz visszakerülni a válogatottba” – mondta a végtelenül csalódott Tønsethről jóbarátja, Emil Iversen, annak ellenére is, hogy Eirik Myhr Nossum, a válogatott edzője talán még adhat egy-egy esélyt számára. Érdekesség egyébként, hogy a síatlon 2019-es világbajnoka, Sjur Røthe sem indul Rukában, hisz meglepetésre elég gyengén teljesített Beitostølenben, és úgy nyilatkozott, kicsit össze van zavarodva jelenleg a formájával kapcsolatban.
A svédek minden idők egyik leggyengébb válogatottjával kezdik el a szezont, hisz az amúgy sem a legacélosabb keretükből sérülés miatt Oskar Svensson, William Poromaa vagy épp Jens Burman sem indul Rukában. A norvég TV2 szakértőjeként dolgozó Petter Northug ki is használta az alkalmat, és odaszólt egyet a svédeknek.

Oskar Svensson

Fotó: AFP

„Jó móka lesz norvég, nagyon nehéz lesz svéd férfi sífutónak lenni a hétvégén Finnországban. Nem hinném, hogy bármelyik svéd versenyzőnek lett volna esélye bekerülni Beitostølenben akár a legjobb tizenöt közé, és az oroszok ellen is elég kemény dolguk lesz Finnországban. Az egyetlen pozitívum, hogy Leo Johansson újoncként debütálni fog, de nem várok túl sokat tőlük.”
Egyébként egy nagy hiányzó lesz még a korábban felsoroltakon kívül Maurice Manificat személyében, aki decemberben csatlakozik a vk-hoz. A távolsági versenyeken (szombaton 15 kilométeres klasszikus stílusú egyenkénti indításost, vasárnap 15 kilométeres szabadstílusú üldözésest rendeznek) nagyjából megtippelhetetlen a végeredmény annak tükrében, hogy Bolshunov mellett az utóbbi hetekben megfázása és nagypapája agyvérzése miatt nem a legideálisabban készülő Johannes Høsflot Klæbo sincs a legjobb állapotban, cserébe Iivo Niskanen például brutálisan jó formát mutató Kuomióban, a pénteki klasszikus stílusú sprintben pedig természetesen Federico Pellegrinóra is figyelni kell.
Fontos újítás egyébként, hogy péntektől már a sprintkvalifikációknak is jelentős szerepük lesz, hisz a kvalit megnyerő versenyző 15 világkupapontot kap, és még a tizediknek is jár 1 pont.
Pénteken 12.20-tól az Eurosport 2-n élőben jelentkezünk a rukai szezonnyitóról. Tartsatok velünk!
Forrás: vg.no, expressen.se, sport-express.ru
Ruka
Meglepetés - Klaebo váratlan vereséggel kezdte a szezont
18 ÓRÁJA
Ruka
A sprinterkirály elesett Rukában, miután összeakadt finn vetélytársával
19 ÓRÁJA