Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Odaszúrtak a norvégoknak is: így tör Kína a világhatalomra sífutásban

Nagy Benjámin

Publikálva 29/12/2021 - 06:51 GMT+1

Azt állítják, brutális pénzekkel elértek arra a szintre, amit technikában és háttérmunkában egyetlen nagy nemzet sem tud megközelíteni. Alexander Bolshunovot otthagyta az egyik edzője a kínaiak kedvéért, de mennyit számíthat az a hazai olimpiai szezonban, hogy a világkupa helyett kizárólag otthoni versenyekkel, erős szakmai stábbal készülnek?

A kínai sífutó-válogatott készül a pekingi olimpiára

Fotó: AFP

Peking tele lehet meglepetésekkel februárban.

A járványhelyzet miatt egyelőre csak remélni tudjuk, hogy ezek a meglepetések a kellemes kategóriába esnek majd, és amennyiben ez így lesz, akkor egyes sportágakban biztosan látni fogunk egy-két olyan eredményt, amire normál esetben egyáltalán nem számítanánk. A kínaiak számára persze egyáltalán nem „normál eset”, ha a saját országuk ad helyt 2022 egyik legnagyobb eseményének, márpedig a hagyományosan erős téli szakágaik (korcsolya, freestyle sí vagy épp snowboard) mellett hatalmas energiákat fektettek az utóbbi években abba, hogy felzárkózzanak a többi sportban is.
Nyilván lesznek pillanatok, amikor kiderül, a felzárkózás egyáltalán nem sikerült (sanszosan a jégkorongozóknál), de a biatlonosoknál Darya Domracheva és Ole Einar Bjørndalen edzői munkája a reményeik szerint kifizetődhet, a sífutóknál pedig ennél is nagyobb dobásra készülnek.
Talán csak a legelvakultabb sífutásrajongók tudják, hogy Kínának 5,1 másodperc híján „majdnem” van dobogója a világkupából, a 2007-es csangcsuni női 10 kilométeres szabadstílusú egyenkénti indításoson ugyanis az erősen foghíjas mezőnyben Yuanyuan Liu 4. lett. Ezt követően 13 évig nagyjából semmi előrelépést nem mutattak, ám 2020-ban valami megváltozott.
Liu a 2006-os torinói téli olimpián
Kinevezték vezetőedzőnek a sprinterként olimpiai és világbajnok Nikita Kryukovot, akit nyíltan kimondva is azért szerződtettek (nem kevés pénzért), hogy a kínai sífutók legalább egy érmet szerezzenek. Azok a kínai sífutók, akik Kryukov munkájának kezdetén olyan messze jártak az élmezőnytől, mint a Föld a Plútótól.
Nem tudjuk, hogy Kryukov másodállásban csillagász-e vagy sem, mindenesetre szállingózni kezdtek az eredmények. A jelenlegi legtehetségesebb kínai versenyző, Dinigeer Yilamujiang a 2020-as junior-világbajnokságon 5. lett az 5 kilométeres klasszikus stílusú egyenkéntiben, majd 2021-ben, Lahtiban egy 6. (5 kilométer szabadstílus) és egy 12. helyet (15 kilométer klasszik tömegrajtos) szerzett. A világkupában Yilamujiang Bayani Jialinnal párban tavaly Drezdában, majd idén Ulricehamnban is döntőt futott csapatsprintben, emellett mindketten gyűjtögették a pontokat egyéniben. Yilamujiang 29-cel, Jialin 32-cel zárta az előző idényt.
Ez még mindig elég soványka a legjobbakhoz képest, csakhogy az engadini vk-záró óta eltelt kilenc és fél hónap, ami alatt ők ketten és a többiek is egészen sokat fejlődhettek. A 2021-22-es szezonban kizárólag otthon készülnek, többek között bejárták az olimpiai pályát is, október vége óta pedig túlvannak rakatnyi FIS-versenyen, ráadásul jó eredményekkel. Ehhez a hátteret és a megfelelő színvonalat a szakmai stáb biztosította, hiszen Kryukov orosz edzőtársakat vett maga mellé, akik korábban a világkupában is szereplő, ám az olimpiai szereplést elengedő orosz versenyzőkkel segítik az edzésmunkát.
picture

Kryukov öröme minden idők egyik legőrültebb olimpiai döntője után Vancouverben

Fotó: AFP

A december 18-19-i, Sanghajban rendezett sprintek (amiket nagyjából 80 millió (!) néző látott a kínai állami olimpiai tv-csatornán és az online streameken) után a dailyskier.com-nak az a Max Volkov írt naplót, aki az előző években még Alexander Bolshunov stábjában dolgozott, Kryukov hívására azonban immár Kínában él. A 31 éves edző szerint a válogatott jelenlegi technikai háttere, a felszerelések minősége a legnagyobb sífutónemzetekénél, így a norvégokénál is fejlettebbek, és bár voltak fenntartásai az érkezésekor, de jelenleg azt érzi, nem túlzás az olimpiai dobogóról álmodozni.
„A körülményekre, amelyek között a kínai válogatott készül, a "kiváló" a legfinomabb jelző. Az új létesítmények igazi csúcstechnológiát képviselnek: egészen biztos vagyok benne, hogy a világon egyetlen más csapat sem rendelkezik ennyi high-tech berendezéssel, márpedig ezek nagyban javítják a felkészülési folyamat minőségét.
Tekintettel arra, hogy Kína gyakorlatilag a semmiből kezdte fejleszteni a téli sportokat, a beruházások ebben az ágazatban óriásiak. A legjobb felszerelésekkel épített központok, a síterepek, az infrastruktúra - mindezek a semmiből jönnek létre. Kétségtelen, hogy ezeknek a beruházásoknak köszönhetően nemcsak a téli sportok kerülnek új szintre, hanem a belföldi turizmus és a civil lakosság sportolási igénye is változni fog.
Kínai háziverseny a sífutók között
Van egy másik tényező is: a sífutás további fejlődésének sebessége nagyban függ a csapat olimpiai szereplésétől. Egyértelmű, hogy a legjobb, nemzetközi tapasztalattal is rendelkező kínai sportolók képviselik majd az országot, de számos olyan fiatal tehetségre is számítunk, akik még soha nem szerepeltek komoly nemzetközi versenyen. Korábban a világ legjobb sífutóival dolgoztam együtt, és elmondhatom, hogy az itt készülő sportolók közül néhányan tehetségben felérnek az ő szintjükhöz, sőt, néhányan túl is szárnyalják őket.
Az olimpiát a tengerszint felett 1700 méterrel rendezik. A mezőny legjobbjai most keményen dolgoznak, hogy hozzászokjanak ehhez a magassághoz, eközben néhány versenyzőm itt született és nőtt fel, számukra tehát nincs szükség akklimatizációra.
A tehetség és a felkészülésbe tett órák kombinációja bőven okot ad arra, hogy optimisták legyünk. A csapat tervei az olimpiára eléggé egyértelműek: érmet akarunk szerezni sífutásban. Úgy érzem, ez össze is jöhet.”
Forrás: részben dailyskier.com
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés