A svéd sífutó bombaként robbant be a nemzetközi élmezőnybe: 2019 decemberében már a második világkupa-versenyét megnyerte, mindössze 20 évesen, majd a fantasztikus teljesítményt egész szezonban folytatva megnyerte a sprint szakági világkupát is. A tavalyi idényt lehengerlő dominanciával kezdte: mind a négy sprintet megnyerte, amin elindult. Senki sem volt ellenfele, toronymagas favoritja volt az oberstdorfi világbajnokságnak.
Svahn azonban az ötödik versenyén, az ulricehamni világkupán bukott, és könnyebb vállsérülést szenvedett. A helyzet nem tűnt súlyosnak, hatásai mégis az egész idényre kihatottak - legfájóbban talán a világbajnokságra, ahol Svahn a világ legjobb sprintereként már az elődöntőben kiesett. Utólag derült csak ki, hogy a sérülés jobban hátráltatja, mint azt először kommunikálták.

Linn Svahn

Fotó: Getty Images

Sífutás
Tart a vírustól, kihagyhatja a pekingi olimpiát a norvégok legnagyobb sztárja
17/08/2021 12:52
Svahn a tavaszi pihenés, majd az első edzések után kihagyta a június tignes-i magaslati edzőtábort, mert nem tudott még a válla miatt kellő intenzitással edzeni. Akkor még magabiztosan nyilatkozott, hogy inkább most pihenteti a vállát és várja ki türelmesen a gyógyulást, minthogy néhány héttel egy világverseny előtt kelljen kapkodni. Akkor még úgy gondolta, hogy bőven van ideje helyrejönni az olimpiáig.
Aztán augusztusban már a síroller országos bajnokságot is le kellett mondania, de még mindig bízott benne, hogy megfelelő rehabilitációs és erősítő edzésekkel helyre lehet hozni a vállát. Szeptember elején azonban a Font Romeu-i újabb magaslati edzőtáborba sem tudott elutazni a válogatottal. Edzője, Ola Rawald akkor sem árult el részleteket a sérülés jellegéről, csak annyit, hogy továbbra is a vállával van baj, és emiatt nem tud teljes intenzitással edzeni.
Szeptember 7-én Svahn közösségi oldalán jelentette be, hogy kénytelen kés alá feküdni, a műtét immáron elkerülhetetlen. Ekkor még pontosan 150 nap volt a pekingi téli olimpia kezdetéig.
Mivel Svahn már hét hónapja szenvedett a sérülés következményeivel, releváns a kérdés, hogy miért vártak ennyi ideig a műtéttel. A válogatott orvosa, Per Andersson egyrészt elismerte, hogy jobb lett volna hamarabb bevállalni a műtétet, és meg kell vizsgálnia, vajon valóban jó döntést hoztak-e. Ugyanakkor egy Svahnhoz hasonló fiatal lánynál minden módszert ki akarnak próbálni, amivel esetleg elkerülhető a műtét, mert a vállműtét komoly beavatkozás. A legaggasztóbb az, hogy igazából nem tudtak pontos diagnózist felállítani, így a műtétnek kellett feltárnia a probléma gyökerét is.
Svahnt szeptember 8-án megműtötték. A svéd szurkolók tűkön ülve várják, hogy kiderüljön, mikor térhet vissza versenyezni a kedvencük, és leginkább, hogy mennyire van veszélyben az olimpiai szereplése. Míg Per Andersson nem akar találgatni, és csak azt hangsúlyozza, hogy jelenleg Svahn gyógyulása, majd rehabilitációja a legfontosabb, addig Svahn edzője, Ola Rawald jóval pesszimistább:
"Egyelőre nagyon távolinak tűnik a visszatérése, és amikor az bekövetkezik, az fantasztikus lesz. Az olimpiára kijutnia azonban nagyon nehéz lesz. De nem akarjuk az ördögöt a falra festeni addig, amíg nem tudunk biztosabbat. Az én munkám edzőként akkor kezdődik majd újra Linnel, ha meggyógyul annyira, hogy már edzhet. Annak nincs nagy jelentősége, hogy kihagyta a magaslati edzőtáborokat. Sokkal nagyobb gond, hogy nagyon óvatosan kell majd edzenie, az olimpiáig pedig már nincs sok ideje.”

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Sífutás
Robbantották a doppingbombát: páros lábbal szálltak bele az oroszok a WADA-ba és a norvégokba
26/03/2021 05:13
Sífutás
Visszavonul a norvégok egyik legnagyobbja
25/03/2021 21:00