Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Hirtelen elhunyt társukért nyert aranyat a holland váltó

Sergő Z. András

Frissítve 15/02/2022 - 18:14 GMT+1

Már előre jelezték, és megcsinálták. A rövidpályás gyorskorcsolya versenyek vasárnapi 3000 méteres női váltója előtt az esélyes holland válogatott jelezte, mindannyian a 2020 júliusában elhunyt Lara van Ruijvenért fognak futni. A sportoló halála, aki minden bizonnyal ott lett volna az aranyérmes csapatban, megrázta a csapatot és a teljes sportágat is.

Selma Poutsma, Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof és Xandra Velzeboer

Fotó: Getty Images

Évek óta erről a csapatról álmodunk Larával.
Lara van Ruijven a holland női váltó tagjaként bronzérmet nyert a 2018-as pyeongchangi téli olimpián rövidpályás gyorskorcsolyában, és ő lett az első nő hazájából, aki a világbajnoki aranyat is elhozta: 500 méteren, 2019-ben.
Párducnak hívták, és a sisakját a vadmacska színei díszítették. Mindig mosolygott, jogot tanult, csapattársai és korcsolyázó riválisai egyaránt szerették. Ám egy edzőtáborban, a franciaországi Perpignanban van Ruijvent hirtelen autoimmun betegség támadta meg. Orvosi kómába helyezték, néhány nappal később elhunyt.
Edzője, Jeroen Otter azóta is értetlenül áll az eset előtt.
„Nem lehet leírni, hogy mit érzel” - mondta. „Számomra Lara egy nagyon különleges ember volt. Koromnál fogva akár a lányaim is lehetnének...
„Néhány nap alatt elvesztettük őt. Bevittük a kórházba, ahol még meg tudtam látogatni. Boldog volt, mert látott valakit, aki beszélt hollandul ebben a furcsa perpignani kórházban.
Aztán másfél nappal később megkapta az üzenetet, hogy műtétje lesz. És akkor vége volt.
„Évek óta erről a (váltó)csapatról álmodunk Larával” – mondta Otter még a verseny előtt.
„Más összetételű csapattal kellett előállnunk. Ki lesz az induló ember? Ki lesz a befejező? Ezernyi kérdés.”
Az egész short track világot érintette a dolog.„Nagyon nehéz volt megélni. Nagyon közel voltunk egymáshoz” – mondta a belga Hanne Desmet, aki együtt edz a holland válogatottal. „Sokáig nem tudtam elhinni, annyira szomorú voltam. Ilyen fiatalon nem történhet meg ilyesmi. Még mindig furcsa, hogy nem jön vissza."
Semen Elistrtov Oroszországból azzal fejezte ki a tiszteletét van Ruijven felé, hogy a játékok alatt narancssárga sisakot hordott. A szintén holland Yara van Kerkhof pedig egy párducmintás szívet viselt emlékére.

picture

Suzanne Schulting

Fotó: Getty Images

Ma Lara büszkén nézett le ránk.
A holland csapat októberben világcsúcsot állított fel, és vasárnap favoritként nyerni tudott. A Suzanne Schulting – Selma Poutsma – Xandra Velzeboer – Yara van Kerkhof alkotta négyes első helyen jutott be a vasárnapi döntőbe, ahol olimpiai rekorddal nyertek aranyérmet Dél-Korea és Kína előtt.
Yara van Kerkhof a verseny után így nyilatkozott: „Lara még mindig a csapatunk tagja, és mindig ott van minden gondolatunkban és a szívünkben. Ő volt az egyik fő oka annak, hogy olyan jól éreztük magunkat ebben a sportban, és ő az egyik fő oka annak, hogy itt vagyunk.
„Arra kértem Larát, hogy adjon nekünk erőt. Nem tudom, hogy segít-e, de úgy érzem, hogy velünk van, és úgy érzem, hogy segít. Így hát magunkkal visszük őt a jégre. Tudtuk, hogy ebben a szezonban nagyon jók vagyunk.”
Schulting, aki a váltó előtt 500-on ezüst-, 1000 méteren aranyérmet szerzett, hozzátette:
„Nagyon fontos volt, hogy olimpiai bajnokok legyünk, és nagyon büszke vagyok a lányokra. Ma Lara büszkén nézett le ránk.”
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés