Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Botrány és bundagyanú a koreai gyorskorisoknál

Sergő Z. András

Frissítve 14/12/2021 - 16:33 GMT+1

Az olimpiai aranyérmes rövidpályás gyorskorcsolyázó Shim Suk-hee által küldött, egyesek szerint versenybundázásra utaló szöveges üzenetekkel kapcsolatos vizsgálat szerdán véget ért. A Koreai Korcsolyázó Szövetség (KSU) bejelentette, hogy nincs elegendő bizonyíték a szándékos bundázásra.

Shim Sukhee

Fotó: AFP

Bunda és zaklatás árnyéka vetült a koreai olimpiai csapatra.

„Megvizsgáltuk azt a videófelvételt, amelyen Shim [Suk-hee] a kezével meglöki Choi [Min-jeongot] a 2018-as pyeongchangi olimpián” – mondta szerdán Yang Bunam, a KSU alelnöke és a vizsgálatért felelős tisztviselő. „A videó nem elegendő bizonyíték a szándékos bundára, mivel lehetséges, hogy tettével saját magát akarta védeni.”
A videó a 2018-as pyeongchangi olimpia női 1000 méteres döntőjében történt ütközést mutatja Shim Suk-hee és Choi Min-jeong között, amikor az utolsó körben mindketten elestek. A videós ellenőrzést követően Shimet kizárták, Choi pedig lemaradt az éremről, negyedik lett.
Az ütközés persze tekinthető egyszerű véletlennek is, amilyet majd’ mindegyik futamban látunk. Az esetet idén októberben azonban visszamenőleg kezdték el vizsgálni azzal a gyanúval, hogy Shim szándékosan korcsolyázhatott bele Choiba. Egy online hírportál beszámolt azokról az SMS-ekről, amelyeket Shim a pyeongchangi olimpia alatt váltott egyik edzőjével.

A szöveges üzeneteket a volt válogatott edző, Cho Jaebeom ügyvédjei hozták nyilvánosságra. A férfi jelenleg börtönben ül, mert szexuálisan és fizikailag bántalmazta Shimet. Shim üzenete sértéseket tartalmazott a csapattársak, Choi és Kim Alang felé, illetve említést tett arról, hogy Choit „női Steven Bradbury"-vé teszi. Ez utóbbi megjegyzés az ausztrál rövidpályás gyorskorcsolyázó olimpikonra, Steven Bradburyre utalt, aki a 2002-es téli játékokon a férfi 1000 méteres síkfutásban aranyérmet nyert, miután összes ellenfele összeütközött, és az utolsó pillanatban elesett.
Shim egyike Korea legjobb női rövidpályás gyorskorcsolyázóinak, Choi, Kim Ji-yoo, Lee Yu-bin és Kim Alang mellett. Shimnek két olimpiai aranyérme, egy ezüst- és egy bronzérme van, míg Choi két aranyat szerzett. Bár Shimet tisztázták a versenybetyárkodás vádja alól, egy fegyelmi bizottság még nem döntött arról, hogy büntetésre számíthat-e a csapattársai sértegetése miatt.
„Őszintén elnézést kérek, amiért csalódást okoztam és megbántottam másokat éretlen viselkedésemmel és szóhasználatommal" – mondta Shim egy hivatalos közleményben. „Szeretnék mélységesen bocsánatot kérni Kimtől, Choitól és az edzőktől.”
Annak ellenére, hogy Shim májusban az olimpiai válogatón a legjobb volt, kizárták az október-novemberi világkupa-sorozatból. Mivel azonban a kvótát nem a versenyző, hanem az ország kapja, még vissza is kerülhet az olimpiai csapatba. Hogy indul-e a közelgő pekingi olimpián, még nem dőlt el.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés