Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Bajnokok Ligája a bringában? Bizony van ilyen, mutatjuk milyen!

Szabó Bence

Frissítve 06/11/2021 - 12:54 GMT+1

Szombaton rajtol a Pályakerékpáros BL, ahol a legnagyobb sztárok csapnak össze egy izgalmas, új formátumban. Az indulás előtt összeszedtünk minden lényeges tudnivalót.

Ed Clancy | UCI Track Champions League 2021, Mallorca | Eurosport Premium Content

Fotó: Eurosport

Az ünnepekig a pályakerékpáré lesz a főszerep a bringasportban, köszönhetően a hétvégén startoló új sorozatnak. A Bajnokok Ligája sok újdonságot tartogat, az indulás előtt minden lényeges információt összegyűjtöttünk, a lebonyolítástól az indulókon át a pontos programig.
Mi ez az egész?
A Pályakerékpáros Bajnokok Ligája az UCI és az Eurosport Events új versenysorozata, aminek célja, hogy megújítsa a hihetetlen hagyományokkal rendelkező, ugyanakkor az olimpián kívül szélesebb közönséget nem igazán vonzó kerékpáros szakágat. A formátum teljesen új, a pályás versenyzés legizgalmasabb elemeire épít, két órába sűrítve egy-egy versenyt. A mezőny a szakág legjobb versenyzőiből áll majd, a pénzdíjak magasak (és egyenlően oszlanak el a férfiak és a nők között), minden adott a remek versenyhez.
Hogyan működik a Bajnokok Ligája?
A sorozat öt állomásból áll majd, amit december közepéig négy hétvégén teljesítenek a versenyzők. A mezőny 72 főből áll, ami egyenlően oszlik meg a két nagy kategória, a sprint és az endurance között, és ezen belül is fele-fele a férfiak és a nők aránya. Vagyis minden kategóriában 18 versenyző küzd majd a győzelemért.
A kategóriákon belül minden állomáson két-két számot rendeznek, ezek a sprint esetében az egyénisprint és a keirin, míg az endurance-nál az eliminációs verseny és a scratch. Minden versenyszám győztesének 25 pont jár, majd a helyezettek a 15. pozícióig kapnak sorrendben 20, 16, 13, 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 és 1 pontot. A kategóriákon belül a két szám pontjai összeadódnak és így jön ki minden állomás után a négy éllovas, akik a következő versenyen a vezetőnek járó trikót viselhetik, a végén pedig természetesen megnyerik az összetettet.
Mik pontosan a versenyszámok?
A négy szám neve ugyan a rutinos pályás nézőknek ismerősen hangozhat, de egyrészt az új formátum új rajongókat is hozhat, másrészt pedig a megszokottakhoz képest is van pár csavar, így érdemes megnézni, pontosan hogyan is néz majd ki a lebonyolítás.
Keirin: Ez ugye az az elsőre furának tűnő szám, ahol a versenyzők az első két kört egy kismotor mögött teljesítik, majd az utolsó körben teljes sebességre kapcsolva döntik el a győztes kilétét. Ez nem lesz másképp itt sem, a 18 versenyző három hatfős futamban küzd meg, ahonnan az első kettő jut majd a döntőbe.
picture

Keirin

Fotó: AFP

Sprint: A pályakerékpár talán leglátványosabb száma, ahol ráadásul akad egy komoly különbség a megszokott lebonyolításhoz képest. A képlet egyszerű, a versenyzők három kört mennek, a győztes továbbmegy. Itt viszont a versenyzők nem párban, hanem hármasával csatáznak, ami az olimpiai bajnok Arnaud Tournant szerint új színt visz majd a számba:
„A kétszemélyes sprintek mindig ugyanolyanok. Az első körben megy a nézelődés, a második kör gyorsul, az utolsó pedig már teljes sebességen megy. Sokan szerintem már unják is ezt. A hármas formátum bizonytalanabbá és nehezebbé teszi a dolgot. A harmadik helyről egy 250 méteres körön nehéz az élre kerülni. Azoknak, akik egy az egy ellen a legjobbak, kicsit újítaniuk kell, kicsit bevállalósabbnak lenniük, ami a nézők számára érdekesebb lehet.”
Scratch: Itt aztán nem kell számolgatni! 18 versenyző egyszerre indul el, aki pedig először célba ér az öt kilométeres (vagyis 20 körös) táv végén, az nyer. Kicsit az országútra is emlékeztet így ez a műfaj.
Eliminációs verseny: Ismerős formátum, csak egy kicsit felpörgetve. Egy bemelegítő kör után minden második áthaladásnál a célvonalon kiesik az utolsó versenyző, egészen addig, amíg csak egy marad a végén. Mint a Hegylakóban, ahogy Tournant mondja.
Fabio Van den Bossche
Kik indulnak?
Ha szigorúan a pályára specializálódott sztárokat nézzük, egyszerűbb lenne azt felsorolni, ki nem. Tényleg szenzációs, talán soha nem látott színvonalú a mezőny, az indulók összesen 29 olimpiai érmen és 63 világbajnoki aranyon osztoznak egymás között. A legnagyobb nevek közt ott van Harrie Lavreysen és Kristen Wild, de nyugodtan mondhatjuk Jeffrey Hooglandot vagy a nemrég véget ért roubaix-i világbajnokságon három aranyat szerző Lea Friedrichet is.
A sorozat egyetlen hátulütője, hogy az országútról is ismert sztárokat a holtszezonban, egy öt versenyre elnyúló eseményre nem sikerült bevonzani, így olyan nevekre, mint Filippo Ganna, Benjamin Thomas vagy Michael Mörköv ne számítsunk a startnál.
Mi a menetrend?
Ahogy már említettük, az első versenyt Spanyolországban, azon belül is Mallorcán rendezik, ahol a szurkolók a helyi sztár Sebastian Moráért szoríthatnak majd. Ezt követően jön egy kisebb szünet (a tervezett ötödik, párizsi hétvége a járvány miatt kiesett), majd november végén Litvániában tér vissza a mezőny. A helyszín némileg meglepő lehet, de Simona Krupeckaitė révén az országban komoly hagyománya van a pályakerékpározásnak.
Bradley Wiggins
Akárcsak Nagy-Britanniában, ahol egy hétvégén két állomást is rendeznek majd december elején, a mindig fanatikus brit közönség pedig olyan sztároknak szurkolhat, mint Katie Archibald vagy Ed Clancy. Az utolsó felvonás aztán Izraelben zajlik majd egy héttel később, ahol ugyan komolyabb hagyományai nincsenek a sportnak, az országútról is ismert milliárdos Sylvan Adams személyében viszont akad egy komoly támogató, akinek hála egy új (róla elnevezett) velodrome is várja a mezőnyt.

A pontos program:
  • 1. forduló: November 6, Mallorca / Velodrom Illes Balears, Spanyolország
  • 2. forduló: November 27, Panevezys / Cido Arena, Litvánia
  • 3. forduló: December 3, London / Lee Valley VeloPark, Egyesült Királyság
  • 4. forduló: December 4, London / Lee Valley VeloPark, Egyesült Királyság
  • 5. forduló: December 11, Tel Aviv / Sylvan Adams National Velodrome, Izrael
Hol lehet nézni?
A válasz erre a legegyszerűbb: természetesen az Eurosporton. Az első, mallorcai állomást szombaton 18:40-től közvetítjük az Eurosport 1-en, de az összes későbbi verseny is képernyőre kerül, ahogy természetesen a Playeren és az Eurosport appon keresztül is nézhető lesz.
Részben via
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés