Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A világbajnok varázsolt, a "kvadraisten" kvadrázott, az amerikaiak parádéztak a szezonnyitón

Gecsei Dina

Publikálva 25/10/2022 - 15:31 GMT+2

Kaori Sakamoto, Ilia Malinin, az amerikai Madison Chock/Evan Bates jégtánc kettős, és az Alexa Knierim/Brandon Frazier páros szállította a szezon első aranyérmét a Grand Prix-sorozat első állomásán, az amerikai Skate Americán. A folytatásra nem kell sokat várni a kanadai Grand Prix-t ezen a héten rendezik, az eurosport.hu-n a teljes versenyt élőben közvetítjük, de a tv-nézőknek is kedveskedünk.

Kaori Sakamoto nyerte a műkorcsolyázók szezonnyitó Grand Prix-versenyét, a Skate Americát.

Fotó: Getty Images

A női műkorcsolya regnáló világbajnoka, a japán Kaori Sakamoto nyerte a Skate Americát vasárnap. Összesen 217,61 pontot szerzett a Grand Prix-sorozat nyitóversenyén, méghozzá egy hihetetlenül erőteljes és szépen kivitelezett kűrrel. Az amerikai Madison Chock és Evan Bates jégtánc kettős hét év után tudott ismét nyerni, míg a férfiaknál a Grand Prix-sorozat történetében először mutattak be négyfordulatos Axelt.
A nőknél a rövidprogramok után Sakamoto a kűrben is az első helyen zárt, 145,89 pontot szerezve, ezzel a szezoncsúccsal megszerezte az első külföldi győzelmét is a Grand Prix-sorozatban. Korábban csak a Japánban megrendezett NHK Trophy-n tudott nyerni a sorozatban. A második helyen az amerikai Isabeau Levito végzett 206,66-tal, őt követte a harmadik helyen honfitársa, Amber Glenn (197,61).
"Ötödször vettem részt, de ez az első aranyérmem a Skate Americán. Rendkívül boldog vagyok!" – mondta Sakamoto, aki kétszer is szerzett már ezüstérmet a versenyen, 2017-ben első felnőtt szezonjában, majd 2018-ban is.
picture

Kaori Sakamoto of Japan poses with her gold medal during the ISU Grand Prix of Figure Skating - Skate America at The Skating Club of Boston

Fotó: Getty Images

Kezdésként egyből egy gyönyörű dupla Axellel tüzelte fel a közönséget a Massachusetts állambeli Norwoodban, összesen hat tiszta háromfordulatos ugrása volt, sőt, a 22 éves versenyző a kűrje második részében egy tripla flip-tripla toe loop kombinációt is hibátlanul bemutatott, azt, ami a rövidprogramjában nem jött össze neki.
"A rövidprogram után nagyon elszánt voltam, hogy jól megcsináljam a tripla-tripla kombinációmat, csak az járt a fejemben, hogy hogyan érkezek majd a jégre, és valahogy úgy is sikerült, ahogy elképzeltem" – mondta Sakamoto.
picture

Varázslatos kűrrel nyerte meg a világbajnok a műkorcsolyázók szezonnyitó Grand Prix-versenyét

Az amerikaiak nagy reménysége, a mindössze 15 éves Isabeau Levito a kűrjében négy szép triplát mutatott be, a gyakorlata végén egy bizonytalan tripla Lutz kifogott rajta, és végül „csak” 135,6 pontot kapott, ami 206,66-os összpontszámot ért. Ennek ellenére az eredmény így is új szezoncsúcsot jelentett a 15 éves versenyző számára.
Ez volt az első nagydíjam, és nagyon jó volt, hogy itt, hazai közönség előtt, Amerikában versenyezhettem.
"Úgy érzem, elég jól sikerült a rövidprogramom, de a kűr határozottan nem volt olyan jó szerintem, nyilvánvalóan hibáztam benne, de így is elégedett vagyok, mert sok tapasztalattal gazdagodtam" - mondta.
Amber Glenn a gyakorlatában egy tripla Axellel próbálkozott, de alulforgatta és ki is lépett belőle. Ezután összeszedte magét, hat tiszta hármasugrást teljesített, így végül 129,19 pontot kapott a kűrjére, ami 197,61 pontot jelentett összességében.
A férfiaknál a 17 éves Ilia Malinin lett minden idők legfiatalabb férfi bajnoka, nem is akárhogy: a Grand Prix-sorozat történetében ő lett az első, aki bemutatott egy négyfordulatos Axelt. A férfiak versenyéről ebben a cikkben írtunk bővebben. A magára a közösségi médiában QuadGodként (~Kvadraisten) hivatkozó amerikai srác nem vacakolt sokat, a kűrjének egyből az elején elsütötte a négyfordulatos ugrást, amivel egy hónapja beírta magát a műkorcsolyázás történelmébe.
picture

Videón a történelmi négyfordulatos ugrás, amit egy hihetetlen győzelemre váltott az amerikai srác

A hétvégén az amerikai Madison Chock/Evan Bates és az Alexa Knierim/Brandon Frazier kettős is aranyérmet szerzett jégtáncban, illetve a párosoknál.
A ritmustánc után vezető házaspár, Chock és Bates 202,80-as összpontszámot ért el, alig megelőzve amerikai csapattársaik, Kaitlin Hawayek és Jean-Luc Baker 202,07-es eredményét.
Az Egyesült Államok világbajnok párosa, Knierim és Frazier pedig tökéletes szezonkezdetet produkált, mind a rövidprogramban, mind a szabadkorcsolyában az élen zártak, összesen 201,39 ponttal, 3,5 ponttal megelőzve a kanadai Deanna Stellato-Dudek és Maxime Deschamps párost.
Knierimék Harry Styles "Sign of the Times" című dalára előadott szabadkorcsolyás produkciójukkal elvarázsolták a hazai közönséget, és nem utolsó sorban megszerezték második Skate America címüket.
picture

Alexa Knierim és Brandon Frazier

Fotó: Getty Images

Az ukrajnai háború miatt eltiltott orosz párosok távollétében 2006 óta a Knierim/Frazier páros lett az első amerikai kettős, amelyiknek sikerült megnyertnie a Skate Americát (nem számítva 2020-at, amikor a világjárvány miatti utazási korlátozások miatt csak amerikai versenyzők vettek részt rajta).
Érdekesség még, hogy a 39 éves Stellato-Dudek megszerezte első felnőtt Grand Prix-érmét, 22 évvel azután, hogy egyesben debütált a Grand Prix-sorozatba. Stellato 17 évesen csípősérülés miatt vonult vissza az egyéni korcsolyázástól, és 2016-ban, 32 évesen tért vissza párosban.
A Grand Prix-sorozat következő, kanadai állomására nem is kell sokat várni, péntektől kezdődnek a Skate Canada International versenyei. A nők és a jégtáncosok rövidprogramjai pénteken 20:00 órától, a kűrjeik pedig szombaton 19:45-kor kezdődnek az Eurosport 1 műsorán. A teljes program az eurosport.hu-n és az Eurosport applikációiban reklámmentesen és visszanézhetően követhető egész hétvégén.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés