Kamila Valieva drámai összeomlása a pokolian nehéz megelőző napokat követően és Anna Shcherbakova olimpiai aranyérme már amúgy is emlékezetessé tette a pekingi olimpia női egyéni műkorcsolyaversenyét, ám ami utána történ, olyat nagyon ritkán látni.
Az ezüstérmes Alexandra Trusova idegei elpattantak, és keserves sírásban tört ki. Az orosz csapat tagjai próbálták őt vigasztalni, de látszólag nem sok sikerrel.
A könnyeit nyelő orosz lány szavai néha belehallatszottak a kamerák mikrofonjába, így később lefordították őket. Szegényben elképesztő érzelmek dúltak.
Peking 2022
Szerény bajnok, Valieva-könnyek és Trusova-kifakadás – az orosz műkori 2022-ben
18/02/2022 07:15
„Gyűlölök mindenkit! Gyűlölök! Soha többet nem akarom, hogy bármi közöm legyen a műkorcsolyához, soha az életben! Gyűlölöm ezt a sportot! Gyülölök benne mindent. Soha többet nem megyek ki a jégre. Ez lehetetlen, ezt nem tehetitek meg velem. Mindenkinek van olimpiai arany! Mindenkinek! Csak nekem nem! Soha többet…” – zokogta a 17 éves, kétszeres junior világbajnok, vb és eb bronzérmes korcsolyázó.
Első körben nagyon furcsának tűnhet egy ekkora kifakadás, miután valaki olimpiai ezüstérmet nyert, így sokan egyből hisztinek nevezték Trusova kiborulását. Pedig...

Alexandra Trusova keserves kifakadása a műkorcsolya egyéni verseny végén

Ahhoz, hogy megértsük a történteket, jobban meg kell ismerni az orosz lány és az orosz műkorcsolya helyzetét. Erről korábban részletesen írtunk, amit ITT olvashattok el.
Akinek nincs annyi ideje, annak a lényeget ide tesszük Marosi László kollégánk írásából:
Kifakadása kapcsán azért érdemes az előzményekre is kitérni. A kétszeres junior világbajnok felnőttként két Európa-bajnokságon és a tavalyi világbajnokságon is csak a bronzéremig vitte annak ellenére, hogy programkomponensekben messze a legnehezebb kűröket futotta, csak éppen nem hibátlanul. Most viszont az olimpiai kűrjét lehozta esés nélkül, úgy érezte, ellenfele így csak Valieva lehet a mezőnyben.
Ráadásul sokak meglepetésre az olimpiai csapatversenyben – ellentétben például a harmadik helyen zárt japánokkal – nem történt csere az oroszoknál, Valieva futotta mind a rövid programot, mind a kűrt. A döntéssel a Valieva mintáját vizsgáló stockholmi labor egy hónapos késedelme folytán akkor még biztosnak látszó csapataranytól fosztották meg Trusovát, és lehet talán nem véletlenül.
2020 májusában a világjárvány első hónapjaiban, a lemondott világbajnokság után Trusova úgy érezte, hogy az elmúlt évek valamennyi világverseny orosz női győztesét adó edző, Eteri Tutberide nem fordít rá kellő figyelmet, emellett elégedetlen volt a csoportban elfoglalt helyével is, ezért edzőt váltott, Plushenko akadémiájához csatlakozott. Ehhez képest egy évvel később, a világbajnoki bronz után visszakéredzkedett Tutberidze csoportjához, belátva azt az olimpiai szezon előtt, hogy vélhetően az orosz műkorcsolyázás jelen helyzetében máshogy nem érvényesülhet.
A győztes (?) orosz csapatba azonban így sem válogatták be, az egyéni után pedig ezek után szimbolikus volt: még a kamerák kereszttűzében sem engedte, hogy Tutberidze átölelje őt.
Peking 2022
Atomjaira hullott Valieva kűrje, elképesztő drámával ért véget a nők műkorcsolyaversenye
17/02/2022 14:41
European Championships
Egy pici lány, piros kesztyűben - Európát már meghódította, jöhet az olimpia
17/01/2022 08:28