A Romát szűk egy éve tulajdonló Friedkin-család a Special One újbóli olaszföldre hozatalával szeretné visszakormányozni a farkasokat az olasz futball élcsapatai közé.
Na ugye megmondtam! Jose Mourinho talán ezt a rövidke mondatot ismételgette az utóbbi napokban a legtöbbször, miután kedden hivatalossá vált, hogy ő váltja a Roma kispadján a szezon végén távozó Paulo Fonsecát. S hogy mit is mondott meg a Special One? A Tottenhamtől való menesztésének másnapján, miközben kartondobozokba pakolva távozott a Spurstől, London utcáin mikrofonvégre kapta őt a Sky Sports egyik riportere. A portugál menedzser láthatóan kedvesen üdvözölte a tévést, és azon nyomban közölte is vele, hogy jól tudja, hogy semmit nem fog most mondani, hogy kirúgták. A kitartó riporter azonban nem adta fel, és megkérdezte Mourinhotól, a következő hetekben/hónapokban pihenés, az akkumulátor feltöltése lesz-e a programja. A válasz nem is lehetett volna Mourinhosabb, az edző ugyanis ezt felelte:
„Nincs szükségem pihenésre, örökké a futballban vagyok.” Ezt az örökké státuszt pedig most, stílszerűen épp az Örök Városban folytatja. Futballromantika a javából.
La Liga Santander
Mourinho az állítja, hogy 2008-ban nem volt versenyben a Barcelona kispadjáért
19/05/2022 15:27
Meglepődéssel fogadta a futballvilág Jose Mourinho római kinevezését, ami éppolyan váratlan és tulajdonképpen előzmény nélküli, mint amennyire kézenfekvő is. Ahogyan arról a bejelentésről hírt adó cikkünben honlapunkon is beszámoltunk, az utóbbi időben Jose Mourinho energiáinak koncentrálása során a taktikai húzások csiszolásáról áthelyeződött a hangsúly a zsíros szerződések megkötésére. Már a Manchester Unitedtól is fontban mérhető többtízmilliós lelépési pénzzel távozott, és nincs ez másképpen most, a Spurs esetében sem. Sőt mi több, egyes sajtóhírek szerint a farkasok eleve úgy kalkulálták ki Mourinho bérét, hogy beleszámolták azt a majd húszmillió fontot, amit a Spurs a portugál további két évig még érvényben lévő szerződése miatt továbbra is folyósítani kényszerül. Ezt a summát is beleszámolva a portugálnak egészen biztosan nem kell önkéntes nyugdíj előtakarékossági számla megnyitásán töprengenie így, hogy komótosan, de azért csak közeledik a hatvanhoz.
Két nappal a kinevezést követően pedig napvilágot láttak az első dícsérő reakciók is. Ezek közül kiemelkedik Fabio Capello laudációja, aki megszólalásában elég messzire ment, és majdhogynem az olasz futball megmentőjeként tekint Mou-ra. A Roma utolsó bajnoki címének sikerkovácsa, korábbi olasz és angol szövetségi kapitány ugyanis ezt találta mondani:
„Biztos, hogy tüzet visz a Romához, a szurkolók megőrülnek majd érte. A klub számára azonban a legfontosabb, hogy miatta sok olyan játékos, aki válogathat egy olasz, egy francia és egy német ajánlat közül, biztos, hogy a Rómáét fogadja majd el. Ez a kinevezés nagyot lendíthet az olasz futballon.”

Fabio Capello

Fotó: PA Sport

Capello a továbbiakban sem vett vissza a tempóból, arra kérdésre ugyanis, hogy a Roma képes lehet-e Mourinhoval újra scudettót nyerni azt felelte, „természetesen, egyébként is nagyjából húszévente ez összejöhet.” Halkan tesszük hozzá, a Roma legutóbb 2001-ben volt a Serie-A bajnoka.

Paulo Fonseca

Fotó: Getty Images

Szintén megszólalt a Mourinho érkezésével hivatalosan is álláskeresővé váló Paulo Fonseca is, aki nagyon profin nyilatkozott a honfitársról.
„Mourinho egy remek edző, biztos vagyok benne, hogy remek munkát fog itt végezni. Az én időm lejárt Rómában, úgy érzem, új kihívásra vágyom.”
Hogy a Roma jelenlegi portugál edzőjének kihívások utáni vágya mennyire saját kezdeményezés, vagy esetleg besegített a döntésben a Friedkin család is, arról nem szól a fáma. Az amerikaiaknak azonban kapóra jött, hogy egy ekkora név, mint Mourinho, hirtelen elérhetővé vált, hiszen ő tipikusan egy olyan edző, aki egy elismertségre vágyó tulajdonosnak az elsők között juthat az eszébe. S ha már eszébe jutott, akkor gyorsan sikerült is megegyezni vele. Hogy a Roma-Jose Mourinho kapcsolat mennyire lehet működőképes, arra most még nem láthatunk rá reálisan, egy frázis azonban máris bekerülhet a portugál edző az utóbbi időben egyre bővülő kifogásgenerátorába. Az eredmények esetleges kezdeti elmaradozása kapcsán ugyanis joggal mondhatja majd, „Róma sem egy nap alatt épült.”
Forrás: Sky Sports
Premier League
Egy elérhetetlen rekord nyomában – egyre közelebb a Liverpool, de a neheze most jön
04/05/2022 09:32
UEFA Konferencia-liga
José Mourinho újabb rekordot döntött hétközi győzelmével
16/04/2022 12:47