Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Sztárcsapatok pofozógépe lesz a Fradi, vagy reális a továbbjutás? Forgatókönyvek az EL-sorsolás elé

Szabó Bence

Frissítve 26/08/2022 - 09:58 GMT+2

Az idén újra Európa-ligába jutó Ferencváros a harmadik kalapból várja a csoportkör sorsolását. A kalapok alapján igazi sztárcsapatok is jöhetnek Budapestre, de olyan négyest is kaphat a magyar bajnok, amiből könnyen elképzelhető a továbbjutás. A sorsolás előtt felvázoltunk három különböző kimenetelt, amik alapján más és más céljai lehetnek a Fradinak.

UEFA Európa Liga labdarúgó-torna sorsolása Isztambulban.

Fotó: AFP

Könnyebb ág és igazi halálcsoport is összejöhet, kérdés, ki miben reménykedik.

Az elmúlt években lassan megszokottá vált, hogy a Ferencváros képében egy magyar csapat bejut valamelyik európai kupasorozat csoportkörébe. Az azeri Qarabag elleni fájó vereséget követően az ír Shamrock Rovers legyőzésével ez az Európa-ligában idén is összejött a Fradinak, ami így a péntek délelőtti sorsolás előtt arra vár, hogy megkapja csoportellenfeleit.
Az utóbbi évek stabil főtáblás jelenlétének hála ráadásul a csapat az előző szezonnal ellentétben már nem az utolsó, hanem a harmadik kalapból indul neki a sorsolásnak, így papíron egy gyengébb ellenfél is kerül majd a csoportjába.
Bár a többség alighanem azt szeretné, hogy a lehető legkedvezőbb húzással végre legyen esély a tavasz megélésére a nemzetközi kupákban – ehhez a Konferencia Liga miatt elég lenne a harmadik helyet elérni a csoportban – ilyen helyzetben rendre felmerülnek azok az igények is, hogy a nézők a legnagyobb nevű csapatokat látnák szívesen Budapestre látogatni.
picture

Európa-liga - Ferencváros-Shamrock Rovers

Fotó: MTI

Elnézve a kalapokat mindkét forgatókönyv bőven megvalósulhat, de van esély olyan kimenetelre is, hogy a legjobb csapatok elkerülik a Fradi csoportját, az ellenfelek erőssége lapján mégsem fogadnánk a csapat továbbjutására. Most felvázoltunk mindhárom verzióra egy csoportbeosztást, ez alapján pedig mindenki eldöntheti, melyiket látná szívesen megvalósulni.
A „sztárcsoport: Manchester United – Monaco – Ferencváros – Trazbonspor
Az első kalapban több igazi európai sztárcsapat is szerepel, akik közül nem egyszerű választani, ha a cél a nagy nevek Magyarországra látogatása. Bár a szezont remek formában kezdő Arsenal és a nyáron jól erősítő AS Roma széles hazai bázisa örülne csapataik kihúzásának, mi most a Manchester Unitedre szavazunk. Ha más nem azért, mert a sorsolás idején még biztosan a csapat tagja Cristiano Ronaldo, a portugál világsztárt pedig ki tudja, hányszor lesz még alkalmunk játszani látni élőben.
A második ellenfél kiválasztása sem egyszerű, játékerő és hírnév alapján is több erős klub szerepel ebben a kalapban. Szigorúan az előbbi szerint talán a spanyol Real Sociedaddal mennénk, de ha rangot is nézzük, nehéz elmenni a PSV és főleg a Monaco mellett. A franciák tavaly dobogón zártak a bajnokságban, keretük pedig ha nem is a néhány évvel ezelőtti erősségű, bőven akadnak benne az állandó focinézők által ismert nevek.
Cristiano Ronaldo wird über Twitter häufig beschimpft
Végül hiába rendelkezik az egész mezőny leggyengébb koefficiensével, a negyedik kalapból a Trabzonspor csapatát választanánk. A klub tavaly viszonylag simán lett török bajnok, a meccs pedig már csak a keretében lévő szlovák válogatott legenda, Marek Hamsik miatt is érdekes lenne. Ráadásul a magyar csapatokat köti jó emlék a Trabzonhoz, néhány éve a Videoton/Fehérvár épp a törökök legyőzésével jutott EL-csoportba, egy ilyen forgatókönyv esetén még az újabb meglepetésben bízva a továbbjutás gondolatát sem engednénk el.

A „könnyű csoport: Dynamo Kyiv – Ludogordets Razgrad – Ferencváros – AEK Larnaca

A másik irányba sem könnyű kilógó csapatot találni az első nyolcasban. Kerülve a topligás ellenfeleket négy opció marad, közülük pedig inkább a keleti csapatok felé tendálva főleg a Dynamo Kyiv és a Crvena Zvezda tűnik valamennyire foghatónak. A kijevieket azért választottuk, mert két éve a BL-csoportban Rebrov Fradija már ért el döntetlent az ukránok ellen, „csak” megismételni kéne ezt a bravúrt.
Szintén vannak emlékei a Ferencvárosnak a Ludogordets Razgradról, a bolgár csapat ellen az utóbbi években vegyes sikerrel játszott a Fradi. A 2019-20-as szezonban az EL csoportkörében mondjuk pont egy fájó vereség lett a hazai meccs vége, de azóta azért erősödött a keret, és akkor sem volt olyan nagy különbség a két csapat között, mint az eredmény mutatta.
picture

Rafael Forster

Fotó: AFP

Az utolsó kalapból igazából elkerülendő ellenfelek vannak, a Trabzon és a svájci bajnok Zürich mellett a franci Nantes és az osztrák Sturm sem lenne ideális, de a maradék négy csapat azért könnyebben verhetőnek tűnik. Hazudnánk, ha azt mondanánk, hogy a ciprusi foci szakértői vagyunk, de hasraütésre inkább a helyi AEK-et választanánk, róluk az ott játszó Gyurcsó Ádám révén legalább picit jobb képünk lehet.

A „köztes csoport: Braga – Qarabag – Ferencváros – Sturm Graz

Alighanem egy ilyen megfoghatatlan csoportra húznánk a szánkat leginkább, de erre is bőven van esély. Ehhez az első kalapból „tökéletes” választás a Braga, ami nem sztárcsapat, de ettől még rutinos európai szereplő, tavaly például nyolc közé jutott az EL-ben. A portugál és magyar bajnokság közti különbségről a Guimaraes és a Puskás Akadémia meccsei is jól árulkodtak, sok kedvünk nem lenne végignézni egy hasonló kiütést.
Az egész sorsolás egyértelműen legrosszabb kimenetele lenne, ha újra a Qarabag kerülne a Fradi útjába. Podcastünkben ugyan megtárgyaltuk, hogyan mutathatnak példát az azeriek a magyar bajnoknak, de köszönjük ezt idén inkább távolról figyelnénk, és nem próbálkoznánk meg revansot venni a legutóbbi vereségért.
Kellemetlen ellenfél lenne a Sturm is, ami szintén a BL-selejtezőjéből került ide, és csak hosszabbításban maradt alul a Kyivvel szemben. Osztrák csapatok ellen ráadásul mindig extrán bosszantó kikapni, szóval ha lehet, elkerülnénk ezt a párharcot is.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés