Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Mourinho hívó szava még mindig számít a sztároknak, szintet léphet vele a Roma

Szabó Bence

Frissítve 03/08/2022 - 17:39 GMT+2

Jose Mourinho a Roma edzőjeként újra magára talált, a csapat pedig az átigazolási piacon is profitál abból, hogy a játékosok még mindig szívesen dolgoznak együtt a portugál mesterrel. Paulo Dybala megszerzése egyértelműen ennek tudható be, az argentin csatár pedig újabb sztárokat vonz az olasz fővárosba. A cél az egyértelmű előrelépés, de meddig repítheti Mourinho a rómaiakat?

Jose Mourinho

Fotó: AFP

Olaszországban még mindig nagy tisztelet övezi a portugált, ebből pedig a csapata is profitál.

Bő egy évvel ezelőtt, amikor kiderült, hogy Jose Mourinho lesz az AS Roma következő edzője, kevesen gondolták, hogy ebből sikertörténet lesz. A portugál edző hírneve az egyre sikertelenebb angliai pályafutása végére eléggé megkopott, állandóak voltak körülötte a konfliktusok, az eredmények pedig egyre inkább elmaradtak.
Ehhez képest Olaszországban nagyot fordult a történet. Bár Mourinho nem változott egyik pillanatról a másikra - a konfliktusok és beszólások továbbra is gyakoriak – a Roma pedig a bajnokságban nem lépett nagyot előre az előző idényhez képest, a csapat mégis 15 év után először szerzett trófeát az Európai Konferencia Ligában. Ami viszont még ennél is fontosabb, a mostani nyár megmutatta, Mourinhónak még mindig komoly hívó szava van, ha játékosok megszerzéséről van szó.
Ez a vonzerő már tavaly nyáron is látszott. Tammy Abraham, a Chelsea angol csatára eleinte nem lelkesedett különösen a gondolattól, hogy egy másik országba igazoljon, a portugál edző hívására azonban elfogadta a Roma ajánlatát. Az átigazolás kitűnően bevált, Abraham 52 meccsen 27 gólt rúgott az előző szezonban.
Ez a tendencia idén nyáron is folytatódott. Egy európai kupával a zsebben a Romának már nagyobb ambíciói voltak az átigazolási piacon, Mourinho pedig ismét sokat segített. Nemanja Matic
picture

Paulo Dybala volt a Roma legnagyobb igazolása az utóbbi években.

Fotó: Getty Images

Az argentin csatár a nyáron szabadon igazolható játékosként hagyta ott a Juventust, a megszerzéséért pedig lényegében az összes olasz nagy csapat harcba szállt. Az Inter végül inkább Romelu Lukakut hozta vissza a Chelseaből (, a Roma viszont meggyőzőbb volt Dybala számára, mint a Bajnokok Ligája-induló Napoli.
Maga Dybala árulta el, hogy ebben mekkora szerepe volt Mourinhónak.
„Az edző tisztán felvázolta az elképzeléseit, ez volt az egyik legfontosabb oka a döntésemnek. Mindenki tudja, mit jelent az ő neve a fociban. A hívása izgatottá tett. Kitűnő játékosokkal játszhattam együtt, most pedig minden idők egyik legjobb edzőjével dolgozhatok.”
Ha pedig egyszer egy üzlet beindul, akkor nincs megállás. Dybala megszerzésével a Roma szintet lépett a játékosok szemében, így napokon belül jöhetnek az újabb nagynevű érkezők. Georginio Wijnaldum a PSG-től érkezhet, míg Andrea Belotti állítólag minden más ajánlatát visszautasította, hogy Romában valószínűleg elsőszámú beugró legyen Dybala és Abraham mögött. Mi ez, ha nem vonzerő?
Mourinho egyébként természetesen maga is tisztában van a saját jelentőségével. A Konferencia Liga megnyerése után beszélt arról, tudja, mit jelent a római rajongóknak az, hogy ő vezeti a csapatot.
Az érkezésem pillanatában megértettem, mit jelent ez számukra: vártak erre.
picture

José Mourinho

Fotó: Getty Images

Épp ezért, bár már az előző szezon közben is voltak pletykák, hogy az edző esetleg visszatérne Angliába, Mourinhónak egyelőre esze ágában sincs elhagyni Rómát.
„Maradok, semmi kétség. Az a célom, hogy itt maradjak Rómában. Ki kell derítenünk, hogy a tulajdonosok, akik remek emberek, mit szeretnének elérni a következő idényben, mert ez egy történelmi lehetőség, hogy egy erős projektet építsünk.”
- mondta még az előző idény végén.
Fabio Capello tudja, milyen sikeresnek lenni a Romával, ő volt az utolsó edző, aki bajnoki címet tudott szerezni a csapattal még a 2000-2001-es idényben. Szerinte az új érkezőkkel a csapat nagyot léphet előre.
„(A Roma átigazolásai) megváltoztathatják az erősorrendet a Serie A nagy csapatai között. Ezzel esélyessé léptek elő.”
Persze hozzá kell tenni, hogy Mourinho utóbbi állomáshelyein a bíztatóan alakuló első év után rendre gyorsan jöttek a problémák. Igaz, elég régen kapott olyan támogatást a tulajdonosoktól és a szurkolóktól is, mint a Romában. Láthatóan a játékosok is hisznek ebben a projektben, most az edző feladata lesz, hogy ne cáfoljon rá a belé vetett bizalomra.
Forrás: részben Yahoo Sports
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés