Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Elképesztő hajrát hozhat a halálcsoport, az utolsó szalmaszálba kapaszkodik a Manchester United

Németh Dániel

Frissítve 28/11/2023 - 16:25 GMT+1

Már csak két forduló van hátra a Bajnokok Ligája 2023/24-es szezonjának csoportköréből, és sok csapat számára sorsdöntő mérkőzések következnek. A halálcsoportban a Dortmund, a PSG, a Milan és a Newcastle feszül egymásnak, míg a Manchester United a váratlan vereségek után a kötelező győzelem tudatában lép pályára Törökországban.

Kylian Mbappénak volt pár extra meccse a csoportban, de még nem jutott tovább a PSG - Fotó: Marco Bertorello

Fotó: AFP

Hat csapatnak már nem kell izgulnia a továbbjutás miatt.

Bayern München, Real Madrid, Real Sociedad, Inter, Manchester City, RB Leipzig - ezek azok a csapatok, amelyek már a negyedik fordulót követően fellélegezhettek, miután biztosították a helyüket a legjobb tizenhat között.
Az ötödik fordulóban további hat csapat bízhat a továbbjutásban, összefoglaltuk, mire érdemes figyelni a hátralévő csoportmeccseken.

A-csoport

Ez a csoport egyértelműen nem azt hozta, amit előzetesen vártak tőle. Pontosabban: a Manchester United gyenge teljesítménye volt hatalmas csalódás, négy forduló elteltével ugyanis a København és a Galatasaray is megelőzi Eric ten Hag csapatát a biztos továbbjutó Bayern mellett, vagyis itt még hárman pályáznak az utolsó továbbjutást érő helyre.
A manchesteriek a Koppenhágában elszenvedett 4-3-as vereséggel igen rossz helyzetbe hozták magukat, a továbbjutáshoz nem elég legyőzni a Galatasarayt, valószínűleg a Bayern Münchennel szemben is pontra lesz szükségük. Az esélyeiket valamelyest növeli, hogy a németek már biztos csoportelsői a csoportnak, vagyis Thomas Tuchel akár spórolhat is a fontosabb meccsekre.
Az MU szempontjából egyszerű a képlet: akkor van a legnagyobb esélyük a továbbjutásra, ha megnyerik a hátralévő két meccset, de teljes biztonságot ez sem nyújtana, a København így is előzhetne, még ha ez nem is túl valószínű.
picture

Rasmus Hojlund a BL-ben öt gólt szerzett a Manchester United színeiben

Fotó: Getty Images

Elméletben természetesen a Galatasaray legyőzése is elegendő lehet a manchesteriek számára, ebben az esetben viszont abban is bízniuk kell, hogy a København ne nyerjen Münchenben, hazai pályán pedig döntetlent játsszon a török csapattal.
November 29.
  • Galatasaray – Manchester United
  • Bayern München – FC København
December 12.
  • Manchester United – Bayern München
  • FC København – Galatasaray

B-csoport

Az Arsenalnak egyetlen pontra van szüksége ahhoz, hogy biztosan ott legyen a nyolcaddöntőben, a győzelemmel pedig a csoportelsőséget is megszerezheti. Az első meccslabdát a Lens ellen, hazai pályán próbálhatják meg továbbjutásra váltani Bukayo Sakáék.
Mögöttük egy fokkal érdekesebb a helyzet: négy forduló elteltével a PSV és a Lens egyaránt 5-5 ponttal áll, de ha a Sevilla megszerzi az első győzelmét az idei kiírásban, az Arsenal pedig visszavág a Lens-nek az októberi vereségért, akár az is előfordulhat, hogy az utolsó körnek hármas holtversennyel futnak neki.
November 29.
  • Sevilla – PSV
  • Arsenal – Lens
December 12.
  • Lens – Sevilla
  • PSV – Arsenal

C-csoport

A Real Madrid esélyeshez méltó módon vette eddig az akadályokat a csoportban, mind a négy mérkőzését megnyerte. A tökéletes mérlegüknek köszönhetően biztosan nyolcaddöntős résztvevők, a csoportelsőség kérdése viszont még nyitott lehet, amennyiben az edzőcserén átesett Napoli megveri a Realt a Bernabeuban.
picture

Federico Valverde ünnepli a Real Madrid gólját a Diego Maradona Stadionban

Fotó: Eurosport

A nápolyiak szempontjából persze nem a csoportelsőség a reális cél – ahhoz ugyanis a madridiaknak az Union Berlin otthonában is botlaniuk kellene – inkább a továbbjutásra kell figyelniük. Jelenleg négypontos előnnyel rendelkeznek a Sporting Bragával szemben, ám ha a papírformának megfelelően kikapnak Madridban, a Braga pedig győz a Berlin ellen, az utolsó fordulóban dőlne el a továbbjutás.
Bár a nápolyiak a Diego Maradona Stadionban fogadják a Bragát, a visszatérő Walter Mazzari vélhetően nyugodtabban aludna, ha már az ötödik kört követően biztos nyolcaddöntős résztvevő lenne a Napoli.
November 29.
  • Real Madrid – Napoli
  • Sporting Braga – Union Berlin
December 12.
  • Napoli – Sporting Braga
  • Union Berlin – Real Madrid

D-csoport

Ebben a négyesben az igazán fontos kérdésekre már választ kaptunk, a Real Sociedad és az Inter is továbbjutott. A csoportelsőségért a baszkok és az olaszok fognak meccselni az utolsó fordulóban, amikor az Inter hazai pályán fogadja a Real Sociedadot.
November 29.
  • Benfica – Inter
  • Real Sociedad - Salzburg
December 12.
  • Inter – Real Sociedad
  • Salzburg – Benfica

E-csoport

Négy fordulóval a vége előtt még három csapat is reálisan pályázhat a továbbjutásra: az Atlético Madrid 8, a Lazio 7, a Feyenoord 6 ponttal rendelkezik.
November 28.
  • Lazio – Celtic
  • Feyenoord – Atlético Madrid
December 13.
  • Atlético Madrid – Lazio
  • Celtic – Feyenoord
A rómaiaknak kötelező nyerniük hazai pályán a Celtic ellen, mivel az utolsó fordulóban a csoport legnehezebb ellenfeléhez, az Atlético Madridhoz utaznak. Hogy ott mennyi eséllyel indulnak, az nagyban múlik a csoport másik mérkőzésén: amennyiben az Atlético megveri idegenben a Feyenoordot, az utolsó kör csak a csoportelsőségről dönt.
picture

Diego Simeone és Antoine Griezmann (Atlético Madrid)

Fotó: Getty Images

A hollandok azonban már akkor bekavarhatnak, ha hazai pályán legalább egy döntetlent elérnek a madridiakkal szemben. Egy esetleges győzelemmel pedig karnyújtásnyira kerülne tőlük a továbbjutás, hiszen a hatodik fordulóban a Celtichez látogatnak, amelynek négy forduló alatt csupán egy pontot sikerült összegyűjtenie.

F-csoport

Nem mindig a halálcsoportok hozzák a legnagyobb küzdelmet, idén azonban a körbeveréseknek köszönhetően (körbedöntetlenezéseket is írhattunk volna) úgy alakult, hogy minden kérdés nyitott két fordulóval a vége előtt.
November 28.
December 13.
  • Dortmund – PSG
  • Newcastle – Milan
Simán előfordulhat például, hogy a csoportot jelenleg vezető Dortmund az utolsó helyen zár, de akár a négy fordulót követően utolsó Newcastle is lehet még első, bár ezek – főleg utóbbi – még ebben a négyesben is extrémnek számítanának.
Ami biztos: a Dortmund és a PSG akár már kedden továbbjuthat, amennyiben győznek az ötödik fordulóban (a franciáknak az is kell a továbbjutáshoz, hogy a Milan ne győzzön a Dortmund ellen). Ha viszont ezek a fordulók is döntetleneket hoznak, netán az olaszok vagy az angolok nyernének, az utolsó körig érdekes maradna ez a négyes.
picture

Kylian Mbappéra ezúttal is nagy felelősség hárul

Fotó: Getty Images

Luis Enrique csapatát a kétarcúság jellemezte: hazai pályán 5-0-s gólkülönbséggel, magabiztosan verték a Milant és a Dortmundot, Newcastle-ben és Milánóban viszont egyaránt kikaptak. A sorminta alapján most egy újabb sikernek kellene következnie, aminek az angolok sérültlistájára pillantva bőven megvan az esélye.
A Milan és a Dortmund hasonló cipőben jár, ugyanis mindkét csapatnak a gólszerzéssel gyűlt meg leginkább a baja. Az olaszok a negyedik fordulóban szerezték meg az első góljaikat a mostani BL-szezonban, de a németek is csak háromszor voltak eredményesek négy forduló alatt.

G-csoport

Egy újabb négyes, ahol már eldőlt a továbbjutás kérdése: a Manchester City 12, az RB Leipzig 9 ponttal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy az angoloknak már egy hazai döntetlen elegendő a csoportelsőség bebiztosításához. Az 1-1 ponttal rendelkező Crvena zvezda és Young Boys már csak az Európa-ligában való folytatásért küzd, ebből a szempontból a kedd esti egymás elleni mérkőzés meghatározó lesz.
November 28.
December 13.
  • RB Leipzig – Young Boys
  • Crvena zvezda – Manchester City

H-csoport

Nem jött jól a Barcelonának a Shakhtar Donetsktől elszenvedett váratlan vereség, a biztos továbbjutás helyett ugyanis egy fontos meccs vár rájuk a csoport ötödik körében. A katalánok hazai pályán fogadják a Portót, míg az ukránok pályaválasztóként játszanak az Antwerpennel, amely négy forduló alatt egyetlen pontot sem szerzett.
picture

Xavi Hernández (FC Barcelona)

Fotó: Getty Images

Xavi csapatának most is a saját kezében van a sorsa, a Porto legyőzése esetén a többi mérkőzéstől függetlenül továbbjut az egyenes kieséses szakaszba. A döntetlen elméletben a Barcának és a Portónak is jó lehet, de csak abban az esetben, ha az Antwerpen legyőzi a Shakhtart, amire az eddig látottak alapján kevés az esély.
November 28.
December 13.
  • Porto – Shakhtar Donetsk
  • Antwerpen - Barcelona
Egy barcelonai Porto-siker még megkavarhatná az erőviszonyokat, ebben az esetben ugyanis a portugálok 12, a katalánok és az ukránok (feltéve, hogy legyőzik az Antwerpent) 9-9 ponttal várnák az utolsó fordulót. Így még egy olyan forgatókönyv is előfordulhatna, hogy a H-csoportban három csapat is 12 egységgel zár, és a tie-breakerek döntenek a továbbjutásról.
  • Az egymás ellen megszerzett pontok.
  • Az egymás ellen lejátszott mérkőzések gólkülönbsége.
  • Az egymás elleni lőtt gólok.
  • Gólkülönbség az összes mérkőzés alapján.
  • Gólok száma az összes mérkőzés alapján.
  • Idegenbeli gólok száma az összes mérkőzés alapján.
  • Idegenbeli győzelmek száma.
  • Fair play pontok a sárga és piros lapok alapján.
  • UEFA koefficiens.

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása