Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A kupadöntő előtt érkezett a hír, hogy a Manchester United megválik edzőjétől

Minich Réka

Frissítve 25/05/2024 - 14:43 GMT+2

A hír kevésbé meglepő, de az időzítés már annál inkább. Erik ten Hag vezetésével a Manchester United a leggyengébb Premier League-eredményét érte el idén, amikor a 8. helyen zártak. Ez egyértelműen rossz ómen volt a holland számára, de arra mégis kevesen számíthattak, hogy pont az FA-kupa döntője előtt szivárog ki a hír a kirúgásáról.

Erik ten Hag

Fotó: Getty Images

Kellemetlen hír a kupadöntő előtt: a Manchester United új tulajdonosai meghozták a döntést, Erik ten Hag nem folytathatja.
A holland edző vezetésével egész évben csak szenvedett a csapat, a Premier League-ben csak a 8. helyre futottak be, ráadásul néhány megalázó vereséget is elszenvedtek. Nem ő lenne az első, akit egy FA-kupa megnyerése után küldenek el, 2016-ban pont honfitársa, Louis van Gaal járt hasonlóan.
A Manchester Unitedhoz idén új tulajdonosok érkeztek, a Sir Jim Ratcliffe vezette befektetői csoport az utóbbi hónapokban már el is kezdte az átalakításokat.
A United a bajnoki szereplésével nem harcolta ki az európai kuparészvételt, amire az utolsó esélyük az FA-kupa megnyerése lehet, de a Manchester City ellen nem ők számítanak az esélyesnek. A döntés ennek ellenére már megszületett, az új vezetés nem szeretne egy mérkőzés alapján dönteni.
Bár hivatalos bejelentés még nem érkezett, ennek ellenére meglepő, hogy pont az idény egyik legfontosabb mérkőzése előtt szivárgott ki az információ. Az elmúlt hónapok sajtótájékoztatói eddig is rengetegszer szóltak arról, hogy Ten Hag vajon megtarthatja-e az állását, ami nyilván nem segítette a felkészülést.
Ratcliffék számára most a legnagyobb kihívás az lehet, hogy a lehető leghamarabb megtalálják a holland utódját. A németországi hírek szerint Thomas Tuchel lehet a United követekező edzője, akinek be kellene illeszkednie az újonnan felálló sportszakmai vezetőségi struktúrába.
Nem a Bayerntől távozó német az egyetlen jelölt, a pletykák szerint a Chelsea-től távozó Mauricio Pochettino és az Ipswich fiatal edzője, Kieran McKenna is a United vezetőségének látókörében van.
Erik ten Hag gyakorlatilag az egész idényt a kritikák kereszttüzében töltötte, rengetegen kritizálták a taktikáját, illetve az igazolásait is megkérdőjelezték. Talán a leglátványosabban a 86 millió fontért szerződtetett Antony sült be, de egyelőre Rasmus Højlund sem egyértelmű sikersztori.
Andre Onana a gyenge kezdés után végül felvette a Premier League tempóját, de ez nem mondható el Casemiroról. A brazil középpályás a sok sérülés miatt a szezon végén már a középhátvéd pozíciójában is kénytelen volt játszani, de az egyik helyen rosszabb volt, mint a másikban. A nyár másik nagy igazolása, Mason Mount a sérülései miatt szinte alig tudott pályára lépni.
Ten Hag a sok sérülést rendszeresen kiemelte, azt nehéz lenne cáfolni, hogy idén nem sokszor tudott a legjobb összeállításában kiállni a United. Luke Shaw is rengeteget kihagyott, de a kupadöntőn Harry Maguire sem lehet ott.
Az idény komoly mélypontokkal volt tele, elég megemlíteni, hogy a United csoportutolsóként esett ki a Bajnokok Ligája csoportköréből, de sima vereségeket szenvedtek el a bajnokságban a Bournemouth (0-3) és a Crystal Palace (0-4) ellen is.
Az egyetlen pozitívum az FA-kupa-szereplésük lehet, hiszen a döntőig vezető úton sikerült legyőzni az ősi rivális Liverpoolt is, de az elődöntőben majdnem sikerült elbukni 3-0-s vezetésről a másodosztályú Coventry City ellen.
A United 2013 óta – amikor Sir Alex Fergusonvisszavonult – nem igazán találja a megoldást a kispadon. Ten Hag a kupadöntő előtti sajtótájékoztatóján elismerte, hogy nehéz időszakon mennek keresztül:
„Az elmúlt 10 évben nem sok trófeát tudtunk megnyerni, de most esélyünk van arra, hogy két éven belül a másodikat is hazavihessük.
Nincs semmilyen hivatalos szezonértékelő megbeszélés betervezve a vezetőséggel, vasárnap mindenki elindul nyaralni. Szerintem megérdemeljük már.”
A korábbi tervek szerint az új vezetőség előbb kiértékeli az idei szezont, és csak aztán jelentik be hivatalosan, hogy mi lesz a holland edző sorsa, de Ten Hag szénája finoman szólva sem áll jól. A United folyamatosan rengeteg lövést engedett az ellenfeleknek, és ritkán tudta kontroll alatt tartani a mérkőzéseket. Ten Hagról az sem fest túl jó képet, hogy a látványosan mellőzött és nyilvánosan megalázott Jadon Sancho éppen a Bajnokok Ligája döntőjére készülhet a Dortmunddal, ahova kölcsönben került a télen.
Forrás: The Guardian
Csatlakozz az Eurosport Magyarország Viber-csatornájához!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés