Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Edzőkérdés a Juventusnál: az előző hetek gyenge formája miatt bizonytalanná vált Allegri jövője

Németh Dániel

Frissítve 19/03/2024 - 15:50 GMT+1

Massimiliano Allegri 2021 nyarán tért vissza a Juventus kispadjára, de nem sikerült megközelíteni a korábbi sikereit. Ez persze nem csak rajta múlt, hiszen a torinóiak kerete nagyságrendekkel gyengébb, mint a sorozatban kilenc bajnoki címet szerző csapatoké volt. Bár a Juventus valószínűleg top 3-ban zárja a szezont, a csapat formája miatt kérdésessé vált a sokat kritizált edző jövője.

A szezon végén búcsút int Massimiliano Allegrinek a Juventus?

Fotó: Getty Images

Egyre jobban inog a pad Massimiliano Allegri alatt.

A 2022/23-as futballszezon egyik legemlékezetesebb jelenete az volt, amikor a Tottenham és a Chelsea összecsapását követően a két vezetőedző, Antonio Conte és Thomas Tuchel kezet rázott egymással. Persze, ha valóban csak ennyi történt volna, most aligha emlékeznénk rá, a német edző azonban – miután zokon vette, hogy a felbőszült olasz kollégája nem nézett a szemébe – rántott egyet a kollégája karján, amiből egy kisebb dulakodás bontakozott ki.
A jelenet most csak azt szemlélteti, hogy mennyire furcsán érzékeljük időnként az időt. Mert a világbajnokságot követően – ami objektíven nem volt messze a szóban forgó bajnokitól – egészen szürreálisnak tűnt belegondolni, hogy Conte és Tuchel szkandertangója és Salt Bae pojácáskodása ugyanabban az évadban történt, és mégis.
Most kicsit hasonló a helyzet, ha felidézzük, hogyan alakult az olasz klubszezon.
29 forduló elteltével az Inter magabiztos, 14 pontos előnnyel vezet a Milan előtt, a Juventus pedig a harmadik helyet foglalja el, három pontra a piros-feketéktől. Nagy valószínűséggel ez a három csapat alkotja majd a top 3-at a szezon végén, és a tendenciákat látva a sorrend is megmaradhat közöttük – de elég csak másfél hónapot visszamenni az időben, hogy egészen más erősorrendre bukkanjunk.
Egészen februárig úgy tűnt, hogy a 2024-es bajnoki cím a Juventus és az Inter között dől el. Bár a bajnokság nagy részében a milánóiak álltak az első helyen, képtelenek voltak leszakadni az 1-0-s sikerekkel makacsul vágtató torinóiakat, így aztán a Derby d’Italia a szokásosnál is nagyobb téttel bírt. Mivel a Juventus egy körrel korábban botlott az Empolival szemben, az előzésre nem volt esélyük, viszont egy pontra megközelíthették volna a gyűlölt riválist.

A mérkőzést azonban Federico Gatti öngóljával az Inter nyerte 1-0-ra, amivel hat pontra nőtt a különbség.

A rangadóig megkérdőjelezhetetlenül a Juventus volt a második legeredményesebb csapat a Serie A-ban, az Inter elleni vereség viszont olyan pofonnak bizonyult, amiből azóta sem talált magára Massimiliano Allegri csapata. A 24. és a 29. forduló között a hat bajnokiból csak egyet nyert meg a Juventus három döntetlen és két vereség mellett, ami a szóban forgó időszakban csak a 15. helyre lenne elegendő.
picture

Federico Gatti

Fotó: Getty Images

Március közepén már nem az a kérdés, bajnok lehet-e 2024-ben a Juventus, sokkal inkább az, mikor állítja meg a vérzést Allegri, sikerül-e visszaelőzni a Milant a tabellán, vagy esetleg már hátrafelé kell pislogni, elsősorban a Bolognára, de talán még a De Rossival nagyot pattanó Romát is ide vehetjük.
Allegri azokban a hónapokban is megosztotta a Juventus-tábort, amelyek során szépnek ugyan nem lehetett nevezni a csapat játékát, de legalább eredményes volt. Most pedig, hogy a játék sem kecsegtet sok jóval, de még botladozik is a Juventus, érezhetően nő a feszültség az edző körül.
Egy dolog vitathatatlan: a Juventus kiválóan védekezik, nagyon kevés helyzetet enged az ellenfeleinek, a várható gólok alapján a Serie A legjobbjai ebben a tekintetben (21.89). A haladó statisztikák alapján támadásban sem lógnak ki az élmezőnyből (nagyjából egy szinten vannak a Napolival és a Milannal), ám ezen a téren már vannak problémák, amelyben Allegrinek is megvan a felelőssége.
A szezon során használt 3-5-2-vel az a legfőbb gond, hogy nincs benne posztja Federico Chiesának, aki minden számítás alapján a legveszélyesebb és legkiszámíthatatlanabb játékosa a Juventusnak.
Kreativitás híján sokszor a beadásokra korlátozódik a Juventus támadójátéka, ami két okból sem szerencsés: egyrészt a torinóiak szárnyvédői nem elég jók ehhez, másrészt pedig a középcsatár Dušan Vlahovićnak sem feltétlenül a klasszikus centerjáték a legnagyobb erőssége. Azt tehát jogosan lehet Allegri szemére vetni, hogy nem hoz ki mindent a támadóiból, ám azért ez sem fekete-fehér.
picture

Dusan Vlahovic és Federico Chiesa

Fotó: Getty Images

„Semmi kétség, Chiesa akkor veszélyes, amikor a szélen játszik” – mondta Fabio Capello a Gazzettának. „Középen sokkal könnyebb levédekezni. De ki lehetne egy esetleges trió harmadik tagja Chiesa és Vlahović mellett? Yildiz tehetséges, de még csak most került fel. Kean sérüléssel bajlódott. Talán Cambiaso az egyetlen, aki játszhatna a jobb oldalon, de ha Allegri kitart a 3-5-2 mellett, az azért van, mert ebben lát nagyobb egyensúlyt. Egyetlen edző sem akar magának ártani.”
Capellónak ezen kívül is volt fontos észrevétele.
„Allegri csodát tett a Derby d’Italiáig, közel tartotta a Juventust az Interhez. Ezt a két csapatot össze sem lehet hasonlítani a minőség szempontjából, de még a Milan is versenyképesebb a Bianconerinél. Az a meccs megmutatta, mekkora a különbség az Inter és a Juventus játékosai között. Ez pedig hatással volt rájuk. Az adrenalin és a koncentráció visszaesett, amelynek ez a negatív periódus a következménye.”
Ez utóbbi azért lényeges, mert az Inter elleni rangadóig bezárólag a Juventusnak 10 olyan meccse volt a 16-ból, amit 1-0-ra, vagy 2-1-re nyert meg. Vagyis sokszor nagyon szűk vonal választotta el a győzelmeket a döntetlenektől, a bajnoki versenyfutás elvesztése pedig láthatóan rossz hatással volt a játékosokra mentális szempontból.
Viszont arról sem szabad megfeledkezni, hogy a bajnoki cím egyáltalán nem volt reális ettől a csapattól, ugyanis a Juventus még mindig nyögi a covidjárvány és a Paratici-féle ámokfutás következményeit. Középen nincsenek kreatív középpályásaik, a mai napig Manuel Locatelli tölti be a hatos pozíciót, holott egy sorral feljebb hatékonyabb lehetne, és az sem véletlen, hogy Allegri ragaszkodik a három belső védőhöz: egyszerűen nincs olyan páros, amit nyugodt szívvel fel lehetne küldeni a pályára.

Túlzás lenne tehát Allegrit azonosítani a problémák gyökereként; látványosabb játékot még ebből a Juventusból is ki lehetne sajtolni, de eredményesebbet aligha.

Ettől még simán dönthet úgy a Juventus vezetősége, hogy a nyáron egy új projektet indít, aminek már egy másik edző lesz a középpontjában. Allegri felfogásának ugyanis megvan az az előnye, hogy a kevés kapott gól miatt relatíve magasra emeli a csapat padlóját, viszont nagyon közel van a plafonja is, mert nehéz egy teljes szezonon keresztül hatékonyan fenntartani ezt a játékot.
picture

Massimiliano Allegri

Fotó: Getty Images

Ha tehát találnak olyan edzőt, akiben hosszabb távon nagyobb fantáziát látnak, akkor is megéri váltani, ha rövid távon kevesebb pontot szereznek vele. Jelenleg Thiago Motta a legforróbb név, aki a Bajnokok Ligája-indulásért harcol a Bologna kispadján, de bedobták a Fiorentinát irányító Vincenzo Italianót is.
Csatlakozz az Eurosport Magyarország Viber-csatornájához!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés