Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Hívhatnak téged Lionel Messinek is, ha az internetes pojáca szelfizni akar, akkor szelfizni fogsz

Németh Dániel

Frissítve 20/12/2022 - 18:09 GMT+1

Argentína 36 évet várt arra, hogy újra magasba emelhesse a világbajnoki címért járó trófeát. A pillanat – ami egyben Lionel Messi pályafutására is feltette a koronát – azonban nem csak a főszereplőkről szólt. A sportágtörténeti mozzanatban Katar is helyet követelt magának, az ünneplést pedig az internetes mémkultúra egyik meghatározó arca zavarta meg.

A nagy hazatérés: Messiék diadalmenete Argentínában

Argentína és Messi nagy pillanatának indult, de a katari állam és egy netes celeb is belerondított.
Amennyiben Hollywood forgatókönyvíróinak fantáziájára bízták volna a 2022-es katari világbajnokságot, alighanem hasonló végeredményt kaptunk volna, mint a valóságban. Talán csak egyetlen különbséggel: szinte biztos, hogy a döntőben a Cristiano Ronaldo vezette portugál válogatott lett volna Lionel Messi Argentínájának az ellenfele, és a mindent eldöntő mérkőzésre is rányomta volna a bélyegét kettejük rivalizálása. Az utolsó kecsketánc, karácsonykor a mozikban.
Argentína és Messi sikere számos tekintetben túl tökéletesnek hat, hogy az igaz legyen. Bő másfél évvel ezelőtt még úgy nézett ki, hogy Messi – korunk legjobb labdarúgója – felnőtt válogatott siker nélkül zárja a pályafutását. Hogy Argentínában, és talán nem csak ott, az idők végezetéig másodlagos entitás lesz az isteni Diego Maradona mögött, és bizonyos tekintetben befejezetlen marad az életmű. 2022 végén mégis ott tartunk, hogy Messi mindent megnyert, amit ebben a sportágban meg lehetett.
A futballtörténelem egyik legjelentősebb pillanatában azonban a főszereplő egyszerű kellékké silányult a róla szóló filmben. Hirtelen előkerült egy aranyozott szegélyű, átlátszó palást, amely tökéletesen szimbolizálta a katari világbajnokság egészét; a labdarúgók és a labdarúgás másodlagosságát. Hívhatnak téged Lionel Messinek, pályafutásod legfontosabb pillanata legalább annyira Katarról fog szólni, mint rólad, és ez ellen semmit sem tehetsz.
"A bist hordása valójában csak néhány kiválasztott ember kiváltsága, és Messit megtisztelték akkor, amikor a vállára tették" – avatott be a részletekbe az exeteri egyetem iszlám tanszékének egyik oktatója az MTI által szemlézett cikkben. Megtiszteltetés vagy sem, az egész teljesen életidegen volt a labdarúgás és a világbajnokságok világában; a bist épp azt takarta el, amiért Messi a fél életét feltette: az argentin válogatott világoskék-fehér mezét.
picture

Lionel Messi, a letakart argentin mezben

Fotó: Getty Images

Ez nem a semmiből jött, Katar eleve országimázs-javító szándékkal vásárolta meg a világbajnokságot, az pedig már egyéni ízlés kérdése is, mennyire voltak sikeresek ezen a téren. Arra viszont nehéz racionális magyarázatot adni, mit keresett ott az ünneplő játékosok gyűrűjében az internetes celebszakács, Salt Bae, aki a felvételek tanulsága szerint (kis túlzással) többször ért hozzá a trófeához, mint a győztes csapat tagjai.
Salt Bae munkásságával az internetezők többsége valószínűleg találkozott már, ő az a szakács, aki a teátrális hússzeletelésről és a röhejes sószórásról vált ismertté. Leginkább a sószóró mozdulata tette a mémkultúra részévé 2017-ben, azóta is ezzel haknizza körbe a világot. Előszeretettel keresi a hírességek társaságát, az éttermeiben világhírű labdarúgók is sokszor megfordultak, és talán nem mellékes adalék, hogy Gianni Infantinóval is jóban van.
A futball egyesíti a világot és Nusrat is egyesíti a világot.
- használta fel a FIFA érzékenyítő kampányának sorait a FIFA-elnök egy Salt Bae-t népszerűsítő videóban.
Salt Bae ügyesen mozog az internet világában, az Instagramon 50 millió követővel rendelkezik, a vagyonát pedig 60 millió dollárra becsülik. A netes pojácáskodás nyilvánvalóan nem öncélú tevékenység, hanem a marketing része; a Salt Bae-jelenség ugyanis a virális médiatartalmakra épül. És jó eséllyel nem te vagy a célcsoport, kivéve, ha hajlandó vagy százezreket fizetni a kritikusok szerint amúgy túlsütött és agyonsózott húsért, amit egy ripacs szeletelt fel előtted.
A celebszakácsnak a vb-döntőre sikerült beszereznie a legexkluzívabb akkreditációt, amivel még a pályára is beengedték, így számos kép készült róla és a játékosokról. A végeredmény önmagáért beszél: amíg az Infantinóval közös fotója 285 ezer lájkot kapott az Instagramon (ami már kimondottan jónak számít), a Lionel Messivel készült fotó 2,1 millió, Salt Bae és a vb-trófea képe 2,2 millió, az Ángel Di Mariával közös fotó pedig 3,3 millió lájknál jár. Marketing kimaxolva.
A kérdés az, miért hagyta a FIFA, hogy egy magánszemély a saját vállalkozását azzal promotálja, hogy beleerőszakolja magát az argentin futballisták pályafutásának legszentebb pillanatába. Az eredeti vb-trófeát ráadásul a FIFA saját honlapján elérhető szöveg alapján csak egy nagyon szűk, kiváltságos réteg veheti kézbe, például a korábbi győztesek és az államfők. Ha nem maradtunk le valamiről, Salt Bae egyikhez sem tartozik.
Az egész performansz akkor igazán kínos, ha a felvételeket is megnézzük. A csapattársakkal és stábtagokkal ölelkező Messit többször a karjánál fogva húzta vissza, holott szemmel látható, hogy a támadónak semmi kedve sincs a celebszakáccsal fotózkodni. Cristian Romero a gyerekével és Lisandro Martínezzel tartja a trófeát? Naná, hogy oda kell menni megzavarni az intim pillanatot, szabályosan kiszedve Martínez kezéből a kupát, hogy meg lehessen sózni. Tanulság?

Hívhatnak téged Lionel Messinek is, ha az internetes pojáca szelfizni akar, akkor szelfizni fogsz.

Időnként persze jó látni, hogy valójában mit is gondol a FIFA a játékosokról. Lecserélhető eszközök, humán erőforrások, akik pénzt hoznak a konyhára, és természetesen mindig ott, ahol a legtöbbet fizetik értük. Hogy ezzel a sportág lelke is sérül nem számít, mert mégis ki tudna tenni ellene, amikor monopolhelyzetben vannak? Ezekben a pillanatokban lehull az egyébként is vékonyka lepel, megmutatkozik a FIFA valódi arca, persze következmény nélkül, mint mindig.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés