Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Osimhen történelmet írt - a bajnok Napoli nigériai támadója lett a Serie A első afrikai gólkirálya

Takács Márton

Publikálva 05/06/2023 - 13:42 GMT+2

Az olasz labdarúgó-bajnokságot megnyerő Napoli nigériai csatára, Victor Osimhen lett az első afrikai játékos, aki gólkirály lett a Serie A-ban. Azt már tudjuk, hogy a klubot 33 év szünet, 1990 után bajnoki címig kormányzó vezetőedző, Luciano Spalletti nem marad a csapat edzője, és távozhat Osimhen is, aki iránt a Premier League-ből érkezett élénk érdeklődés (nem szándékos alliteráció).

Victor Osimhen 26 találattal lett a Serie A gólkirálya

Fotó: AFP

Victor Osimhen a bajnoki és a gólkirályi cím ellenére távozhat a Napolitól a nyáron.
Olyan kiváló afrikai támadók játszottak korábban a Serie A-ban, mint George Weah, Nwankwo Kanu, Samuel Eto'o és Mohamed Salah, de gólkirály egyikük sem lett Olaszországban. Mondjuk Weah 1995-ben egy Aranylabdával vigasztalódhatott.
A libériai támadó így írt történelmet, Victor Osimhen pedig azzal, hogy ő lett az olasz élvonal első afrikai aranycipőse 26 találatával.
A bajnokság legjobb középcsatára az Internazionale argentinját, Lautaro Martinezt utasította maga mögé a hőn áhított egyéni elismerésért. A nigériai sztár ebben a szezonban teljes mértékben igazolta, hogy a világ labdarúgásának egyik legütőképesebb csatára.
Lenyűgöző számmal zárt, a 26 gólját 32 bajnokin érte el. Teljesítménye kulcsfontosságúnak bizonyult a Napoli idei bajnoki győzelmében, Legutóbbi találatát büntetőből szerezte, amikor a Napoli a Sampdoria elleni 2-0-s győzelemmel zárta a bajnokságot.
picture

Osimhen uralta az idei olasz bajnokságot

Fotó: AFP

Májusban publikáltunk egy interjút az óriási Napoli-szurkoló íróval, szerkesztővel, Darvasi Ferenccel, aki így jellemezte a nigériai játékát:
"Meg lehet nézni, Osimhen mennyivel jobb teljesítményt nyújtott most, az idei szezonban, mivel végre elsőrangú kiszolgálásban részesült, maximális támogatást kapott a szélekről. Vele kapcsolatban azonban kérdés, hogy egy olyan csapatban, ami nem teljesen rá van felépítve, egy még erősebb ligában, mondjuk az angol bajnokságban, tudná-e hozni ugyanezt a teljesítményt.
Osimhen gyors, atletikus, jól fejel, az ellenfél szögleteinél a legbiztosabb légelhárító, és mintha a forrófejűsége is már a múlté lenne.”
A Serie A legjobb csatárának is megválasztottak ebben az idényben, szereplése európai topklubok érdeklődését is felkeltette, és várhatóan a nyári átigazolási időszak egyik legkapósabb játékosa lesz.
picture

Ünneplés nápolyi módra

Fotó: AFP

A goal.com cikke szerint a Manchester United már tavaly óta erősen figyeli őt. Mivel a Tottenham nem hajlandó megválni az MU első számú célpontjától, Harry Kane-től, a United Osimhenre helyezheti át a hangsúlyt.
A klubot a Bajnokok Ligájába vezető Erik ten Hag pedig nagyon szeretne egy elit szintű csatárt szerződtetni a nyáron. Az ára azonban még a ManUnited számára is sok lehet, mivel a Napoli elnöke, Aurelio De Laurentiis 160 millió eurót kér Osimhenért.
Osimhen szolgálataiért azonban sorban áll még a Bayern München és a Paris Saint-Germain is, ahogy az Eddie Howe vezette Newcastle United is friss konkurenciát jelenthet a 24 éves csatárért.

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés