Néhány napja úgy kellett szétválasztani a Torino vezetőedzőjét és sportigazgatóját. De mi vezetett odáig, hogy kis híján tettlegességig fajult egy nézeteltérés?
Viszonylag gyakran hallani olyan híreket különböző sportcsapatokról, miszerint a házon belül komoly feszültség van vezetők vagy mondjuk játékosok között. Ezeket azonban az érintettek rendszerint igyekeznek minél gyorsabban cáfolni a sajtón keresztül, a teljes igazság pedig csak évekkel később derül ki, ha egyáltalán.
Ez a lehetőség a Torino számára nem volt adott, szerdán ugyanis olyan felvételek kerültek fel az internetre, amelyen Ivan Jurić vezetőedző és Davide Vagnati sportigazgató hevesen vitatkozott egymással egy osztrák hotel parkolójában. Ha nincs ott Marco Pellegri csapatmenedzser, hogy szétválassza őket, minden bizonnyal tettlegességig fajult volna a konfliktus.
Serie A TIM
El sem kezdődött a szezon, de egy nagy meccset már megnyert a Juve az Inter ellen
20/07/2022 - 12:59
A két fél közül látszólag Vagnati volt a dühösebb, aki számon kérte a tiszteletet Jurićon, majd amikor az edző megpróbált elmenni, „kibaszott senkinek” nevezte. Marco Bonetto, a Tuttosport újságírója azt írta az eset kapcsán, csak Pellegri jelenlétén múlt, hogy megállt a szócsatánál az ütközet. „Attól tartunk, ellenkező esetben egy osztrák kórház váróterméből írnánk ezt az anyagot.”
„Valóban volt egy vita” – ismerte el Vagnati, némileg alulméretezve a probléma súlyosságát. „Nem volt egy kellemes látvány, de ilyesmi előfordul abban az esetben, ha két ember számára fontos, hogy egy bizonyos módon intézzenek el valamit.”
Nem nehéz kitalálni, min tud ennyire összeveszni egy edző és egy sportigazgató: előbbi elégedetlen volt az igazolásokkal, utóbbi pedig úgy érezte, ez elsősorban nem az ő hibája, a vita hevében még egy sokatmondó félmondat is kicsúszott a száján. „Mindig megvédelek attól a faszfejtől” – üvöltötte az edző irányába, feltehetőleg Urbano Cairóra, a Torino elnökére utalva.
Ez alapján nem kell Sherlock Holmesnak lenni, hogy összerakjuk a kirakós darabjait, és megállapítsuk: elég nagy baj van a Torinónál. Jurić elégedetlensége egyébként nem most kezdődött, már tavaly ősszel is kifogásolta, hogy a vártnál kevesebb támogatást kap a vezetőségtől. „A Torino a megszorítások útjára lépett. Ezzel az az egyetlen baj, hogy én és a stábom nem tudtunk erről.”
Ironikus módon a horvát szakember épp azért hagyta ott a Hellas Veronát két minden várakozást felülmúlóan sikeres szezont követően, mert megelégelte, hogy az összes szezonban a nulláról kellett kezdenie az építkezést. És ami még fontosabb: a bevételt vissza sem forgatták a keret megerősítésére, sok esetben pedig csak kölcsönben tudtak minőségi játékosokkal erősíteni.
Jurić vélhetően tisztában volt a realitásokkal, azzal, hogy a Torino sem fogja nyakló nélkül vásárolni a 10-20 millió eurós játékosokat, abban azonban joggal bízhatott, hogy legalább a veronaihoz képest stabilabb projekt arca lehet. A maga részéről mindent megtett ennek érdekében: az előző években kiesés ellen küzdő Toróból masszív középcsapatot épített, a fullasztó presszingjükkel szemben pedig mindenki utált játszani.
„Igencsak pozitív volt ez a szezon. Adnék rá magunknak egy hatost vagy egy hat és felest a tízes skálán. Lefektettük az alapokat, innentől már azon múlik, hogy a klub milyen irányba szeretne elindulni. Lehetünk ambiciózusak, igazolhatunk bizonyos típusú játékosokat, vagy épp valami mást. Ezt még én sem tudom.”
Elég megnézni a fentebbi felvételeket, hogy lássuk, melyik irányba indult el a Torino ezen a nyáron. Miután lejárt Andrea Belotti szerződése, az olasz válogatott csatár ingyen választhat magának új csapatot. Rolando Mandragora ahhoz a Fiorentinához igazolt, amely az európai kupaindulás szempontjából (jobb esetben) a Torino egyik közvetlen riválisa lehetne.

Andrea Belotti

Fotó: Getty Images

Hiába szerette volna az edző megtartani Tomasso Pobegát, a középpályás a kölcsön lejártával visszatért az AC Milanhoz, Josip Brekalo pedig saját maga utasította vissza, hogy végleg kivásárolják a wolfsburgos szerződéséből. A védelemből két további kulcsember távozott: Cristian Ansaldi kontraktusa lejárt, Bremer pedig a városi rivális Juventushoz igazolt.
Korábban mi is írtunk arról, hogy a Torinónak üzleti szempontból kapóra jött a Juventus érdeklődése, mivel az Inter lényegesen kevesebb pénzt ajánlott a brazil védőért, a pótlása azonban így sem lesz egyszerű feladat. Amennyiben nem forgatják vissza a bevétel egy részét egy minőségi belső védőre, a Torinónak ismét a kiesés elkerülése lehet a fő célja a Jurić által kiszemelt európai kupaindulás helyett.
Bár távol áll tőlünk, hogy a Transfermarkt becsléseit mértékadónak tekintsük, az mindenképpen beszédes, hogy az oldal szerint a keret értéke a felére csökkent ezen a nyáron. Amíg tavaly 223 millió eurós csapattal dolgozhatott a horvát edző, Belotti, Brekalo, Pobega és főleg Bremer távozását követően már csak 108 milliónál tart a Toro.
A kieséstől jelen állás szerint az mentheti meg a Bikákat, amely a Jurić előtti években is: valószínűleg lesz három gyengébb csapat. A feljutók közül egyedül a Monza erősített minőségi Serie A-játékosokkal, a Leccétől és a Cremonesétől bravúr lenne a bennmaradás, a Salernitana és a Spezia szempontjából pedig szintén a szokásos kötéltánc várható.
A középmezőny vége viszont aligha motiválja Jurićot, hogy hosszabb távon is elkötelezze magát Torinóban. A horvát szakember a balul elsült genovai éveket követően (ahol háromszor rúgták ki különböző szakaszokban) a Hellásnál kiváló munkát végzett, majd a Torinónál is bizonyította, hogy a bajnokság legjobb edzői közé tartozik.
Már csak az a kérdés, kap-e Olaszországban olyan csapatot, amelynél a tudásához méltó célokért harcolhat.
Forrás: The Athletic, Football-Italia

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Serie A TIM
Ismét nyert az Inter, visszaelőzte a Milan a hazai pályán botló Napolit
22/12/2021 - 22:14
Serie A TIM
Pontot sem veszítve őrzi listavezető helyét a Napoli
17/10/2021 - 18:29