Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

El sem kezdődött a szezon, de egy nagy meccset már megnyert a Juve az Inter ellen

Németh Dániel

Publikálva 20/07/2022 - 14:59 GMT+2

Gleison Bremer már tavaly megegyezett az Interrel a személyes részletekben, azonban a Torinóval nem sikerült időben lezárnia az üzletet a milánói klubnak. Időközben ugyanis bejelentkezett a Juventus, amely hajlandó volt jelentősen felüllicitálni a riválist, így a brazil játékos marad a városban. Az Inter pedig abban bízhat innentől, hogy sikerül megtartani Milan Škriniart a nyáron.

Bremer

Fotó: AFP

Mindig pikáns, amikor a riválisok ugyanazt a játékost szemelik ki az átigazolási piacon. Úgy pedig főleg az, ha az utolsó pillanatban sikerül kiénekelni a sajtot a másik szájából.

Az előző órákban alaposan felpörögtek az események Gleison Bremer körül: néhány napja még úgy tűnt, a következő szezont az Inter játékosaként kezdi meg, szerdán viszont már a Juventusnál jelentkezett orvosi vizsgálatra. Egy gyors licitháborút követően ugyanis a Torino – dacára annak, hogy finoman szólva sem szívleli a város sikeresebb csapatát – rábólintott a Juventus ajánlatára, amely az anyagiak szempontjából sokkal előnyösebb volt, mint az Interé.
Matthijs de Ligt eladása után a Juventus védelmét mindenképpen meg kellett erősíteni egy hasonló kaliberű védővel, aki lehetőleg olcsóbb is a holland válogatott játékosnál. Bremer mindkét téren megfelelt a torinói igényeknek, ráadásul a hely és a bajnokság ismeretével sem lesz problémája, így minden adott ahhoz, hogy sikeres legyen az új klubjánál is. Egy nagy kérdés azért adódik vele kapcsolatban, de ez már Massimiliano Allegri problémája.

Kellett a pénz

A torinóiak védelme már a nyár elején sem festett biztatóan, és még csak nem is Giorgio Chiellini távozása miatt. Bár a csapatkapitány az öltözőben meghatározó figurának számított, a pályán egyre inkább csak kiegészítő szerepet töltött be De Ligt és Leonardo Bonucci mellett. Az viszont önmagában beszédes, hogy a négyvédős rendszerből rendre kilógó, jóindulattal is hullámzóan teljesítő Bonucci alapember lehetett a Juventusban.
De Ligt a kezdeti nehézségeket leküzdve meghatározó játékos lett Torinóban, tavaly ráadásul már a vezetői erényeit is megmutatta – emiatt sokan rajta látták a Chiellini által hátrahagyott csapatkapitányi karszalagot. A holland védő mégsem tartozott az érinthetetlenek táborába: 2019-ben rengeteg pénzt (85 millió euró) fizetett érte a Juventus, ráadásul a keret egyik legtöbbet kereső játékosa is volt a maga 7 milliójával.
picture

Matthijs De Ligt

Fotó: Getty Images

A helyzete némiképp hasonló ahhoz, ami Frenkie de Jong és a Barcelona között húzódik. Szigorúan a játékosok teljesítménye alapján mindkét klub a maradásukra voksolna, közben viszont a gazdasági érvek egészen mást súgnak. De Ligt volt az a játékos, akiből a legkönnyebben pénzt tudott felszabadítani a Juventus, a manapság is korszakos tehetségként számon tartott védőért ugyanis – cseppet sem meglepő módon – volt érdeklődés a piacon.

Nem volt más választás

Azzal viszont, hogy a Bayern München 67 millió euróért (és a további bónuszokért) megszerezte De Ligtet, az ő pótlását is gyorsan meg kellett oldania a Juventus vezetőségének. Korábban szó volt arról, hogy Kalidou Koulibaly a fő kiszemelt, a nápolyi közönségkedvenc azonban – részben épp a Napoli-szurkolók iránti tiszteletből – a Chelsea ajánlatát fogadta el. Ezzel pedig a lehetőség lényegében egy névre szűkült: Gleison Bremerre, aki pokolian jó szezont futott a Torinóban.
Egy bökkenő azért akadt: a játékossal már hónapokkal korábban megegyezett az Inter vezetősége (egyes források szerint decemberben), és a Torino is áldását adta a védő tehetségéhez mérten barátinak mondható, 30 milliós vételárra. Az Inter esetében viszont lelassította az üzletet, hogy Giuseppe Marotta sportigazgatónak előbb az eladásokra kellett fókuszálnia, hogy legyen miből finanszírozni a brazil játékost.
Az üzlet a következőképpen nézett volna ki: Milan Škriniart eladják, a befolyó összeg egy részét Bremerre fordítják, és úgy javítanak a klub anyagi helyzetén, hogy közben a pályán sem gyengülnek. Csakhogy a Paris Saint-Germain által kínált 60 millió euró nem győzte meg az Inter vezetőségét, és miután a párizsiak nem emeltek az összegen, ezen a fronton patthelyzet alakult ki, miközben a Juventusnak De Ligt eladásával sikerült extra bevételekhez jutnia.
picture

Milan Skriniar

Fotó: Getty Images

A torinóiak két fronton is jobb ajánlattal nyitottak: Bremernek az évi három millió euró helyett ötöt kínáltak, a Torino pedig közel 50 millió eurót kaphat. Az olasz eurosportos kollégáink szerint ebből 41 az alap, további 9 bónuszok formájában kerülhet a klub számlájára. Innentől kevés esélye maradt az Internek, és hiába vonta bele az ajánlatba a 19 éves Cesare Casadeit, a pénzszűkében lévő Torinónak ebben a helyzetben vonzóbb volt a Juventus csomagja.

Nagy fogás lehet a brazil

Urbano Cairo a közösségi médiában hideget-meleget kapott a csalódott Torino-szurkolóktól, amiért épp a gyűlölt Juventusnak adta el Bremert. Közben viszont a klubelnök helyzete is érthető: a Juve színre lépésével kialakult villámgyors licitháború miatt lényegesen több pénzt tehetett zsebre, mint amire pár nappal korábban számíthatott. Cairo előtt valószínűleg ott lebegett Andrea Belotti példája is, akiért a berobbanása után 100 milliót akart bezsebelni, idén viszont szabadügynökként távozott a klubtól.
Bremer leigazolásával a Juventusnál valamelyest megnyugodhatnak, hiszen De Ligtet sikerült a Serie A előző idényének egyik kiemelkedő védőjével pótolni, aki akár hosszabb távon is megoldást jelenthet középen. Egy nagy kérdés azért van a brazil védő kapcsán: a Toróban többnyire háromvédős rendszerben futballozott, míg a Juventusnál várhatóan négyvédős rendszert alkalmaz majd Allegri. Amennyiben ezt a váltás megugorja Bremer, könnyen az év igazolása is lehet belőle.
picture

Bremer (Torino)

Fotó: Getty Images

Ami pedig az Intert illeti: Bremer le nem igazolása csak akkor jelenthet problémát, ha Škriniarnak így is mennie kell. A szlovák védőt akkor is nehéz lenne pótolni, ha a spórolás nem lenne szempont, olyan játékost pedig szinte biztosan nem találnak, aki olcsóbb nála, de hasonló szinten játszik. Škriniar maradása esetén viszont nem kell félteni az Intert, hiszen a mostani védőhármasával is a nemzetközi elithez tartozik.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés