Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Nagy a baj, kizárhatják az olasz élvonalbeli klubot

Németh Dániel

Publikálva 15/12/2021 - 20:59 GMT+1

December 31-ig kellene új tulajdonost találnia a Salernitanának, azonban még nem érkezett hivatalos ajánlat.

Meddig örülhetnek a Salernitana szurkolói? - fotó: Carlo Hermann

Fotó: Eurosport

Nehéz helyzetben van az olasz élvonalban szereplő Salernitana: mivel a tulajdonos nem talált vevőt, rövidesen a Serie D-ben találhatja magát a klub.


Azt a történetet milliószor hallottuk már, amikor kiürült a klubkassza, ezért nem maradt más választás, mint a futballpiramis legaljáról kezdeni az építkezést – és sokszor ez még az optimistább verzió volt. Olaszországban legutóbb a Chievo járt pórul: a veronai kiscsapat hosszú éveken keresztül stabil Serie A-csapatnak számított, míg nem kiderült, hogy itt-ott csaltak a költségvetéssel, és a valóságban komoly anyagi gonddal küszködnek. Pár hónapja le is húzták a rolót.

A tulajdonos jelenti a problémát

Salernóban másfajta történet van kibontakozóban, ám a végeredmény ugyanúgy a visszasorolás lehet. A probléma nem új keletű: a klubnak az a Claudio Lotito a tulajdonosa (illetve jelen esetben egy hozzá tartozó érdekcsoport), aki a szintén Serie A-ban szereplő Laziót is irányítja. Ezt a szabályok az esetleges visszaéléseket elkerülendő szigorúan tiltják, ezért a Salernitana feljutását követően az Olasz Labdarúgó-szövetség (FIGC) arra kérte Lotitót, szabaduljon meg az egyik klubtól.
Az üzletember ezt a mai napig nem tette meg, mindössze annyi történt, hogy a Salernitana átkerült egy „blind trust”-nak nevezett befektetési alapba, amiben neki hivatalosan nincs döntéshozatali jogköre. Ezt a koncepciót a FIGC elsőre elutasította, mivel Lotito egy olyan cégre akarta átruházni a klub üzemeltetését, aminek papíron a fia és a sógora a tulajdonosai, a második verziót viszont – igaz, csak ideiglenes megoldásként – elfogadta a szövetség.
Lotito december 31-ig kapott haladékot, hogy végső megoldást (jelen esetben egy új tulajdonost) találjon az összeférhetetlenségi problémára, az ANSA hírügynökség szerint viszont a mai napig nem érkezett hivatalos ajánlat a klub felvásárlására. Amennyiben ez nem változik, a FIGC a Salernitana kizárása mellett dönthet, ráadásul a szabályok értelmében úgy kezelik ezt a helyzetet, mintha a klub csődbe ment volna, és egészen a Serie D-ig száműzhetik a salernóiakat.

Negyedosztályból az élvonalig

A helyzet már csak azért is szomorú, mert ha nem lennének a tulajdonosi érdekütközések, a Salernitana felemelkedését sikersztoriként kezelhetnénk. Sok más ingázó klubhoz hasonlóan a Salernitanát is többször újra kellett alapítani az anyagi nehézségek miatt, legutóbb 2011-ben volt rá példa, amikor Lotito és a sógora, Marco Mezzaroma átvették az irányítást. Az újonnan megalapított Salerno Calcio az olasz rendszer aljáról, a Serie D-ből kezdte meg a kapaszkodást.
picture

Claudio Lotito (Reuters)

Fotó: Reuters

Innentől ha nem is villámgyors, de határozott felemelkedés következett, 2012-ben már a harmadosztályban, 2015-ben pedig a másodosztályban szerepelt az időközben US Salernitana 1919 névre visszakeresztelt klub. A szurkolók ugyanakkor nem voltak maradéktalanul elégedettek, mivel Lotito egyéb érdekeltségeit látva úgy gondolták: a tulajdonosnak nem áll érdekében feljuttatni az élvonalba a Salernitanát.
Ebben nyilván nem tévedtek nagyot, és nem is nagyon voltak arra utaló jelek, hogy a Salernitana belátható időn belül a Serie A-ban fog játszani, 2016 és 2020 között 10. helynél nem végzett előrébb a másodosztályban. Tavaly viszont a Fabrizio Castori vezette csapat általános meglepetésre második helyen zárt a Serie B-ben, melynek értelmében több mint 20 év után feljutott az olasz élvonalba.

Irány a 18 csapatos Serie A?

Amennyiben a Salernitanát a szezon közben kizárnák a bajnokságból, az az aktuális állásra is közvetlen hatással lenne, mivel a klub eredményeit automatikusan törölnék a rendszerből. Ez főleg az alsóházban okozhat némi keveredést: a salernóiak a Genoát és a Veneziát legyőzték, a Cagliarival döntetlent játszottak, a többi kiesés ellen menekülő klubtól viszont kikaptak – márpedig a túlélésért folytatott küzdelemben három pont sorsdöntő lehet.
Olaszországban egyébként egy ideje terítéken van, hogy a jelenlegi mezőnyt 18 fősre csökkentsék, egészen egyszerűen azért, mert nincs az országnak 20 Serie A-szintű klubja. Tavaly a Crotone 92 kapott góllal, -47-es gólkülönbséggel zúgott ki az élvonalból, és a mostani szezonban a Salernitana sem áll sokkal jobban: jelenleg nyolc ponttal utolsó a bajnokságban, 11 rúgott gólra 37-et kapott - egyik sem élvonalhoz méltó teljesítmény.
A helyzet ürügyként is szolgálhat a FIGC számára, hogy az évek óta halogatott létszámcsökkentésre elszánják magukat, néhány évvel ezelőtt a Serie B-ben is a kizárások nyomán indult el a folyamat. 2018-ig bezárólag 22 csapatos volt az olasz másodosztály, csakhogy az idény elején a Bari és a Cesena anyagi problémák miatt nem vállalta az indulást, az Avellinót pedig hosszas jogi hercehurcát követően kizárták pénzügyi szabálytalanságok miatt.
picture

Simy a Salernitana-Roma mérkőzésen

Fotó: Getty Images

Egy darabig vizsgálták a lehetőségét, hogy a Serie C-be visszacsúszott klubokkal pótolják a kiesőket, végül a szövetség úgy határozott, 19 fővel bonyolítják le a 2018/19-es idényt, rá egy évre pedig a 20 csapatos formáció lett a végleges. Ebből a precedensből kifolyólag elképzelhető, hogy egy esetleges kizárással megragadja a lehetőséget a FIGC a Serie A átalakítására, és jövőre már a 18 csapatos rendszerben láthatjuk az olasz bajnokságot.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés